MF DNES

Úplně jiná štafeta. Peking ji seškrtal

Oheň už hoří. Nepohybuje se. Pouze ho vystavují.

- Tomáš Macek olympijský reportér MF DNES

Po 14 letech se vrátí do Pekingu olympijské hry, tentokrát ve své zimní podobě. Olympijská štafeta, která jim předchází, však bude diametráln­ě odlišná.

V roce 2008 byla megalomans­ká. Zato nyní? Oheň se ukrývá a štafeta osekává. Radši.

Oficiálně kvůli hrozbě covidu. Neoficiáln­ě i proto, aby se nestala scénou pro kritiky čínského režimu.

Její pouť na letní hry v roce 2008 vedla přes pět kontinentů a protínala také trasu Hedvábné stezky. Trvala 129 dní, pochodeň vystoupala až na Mt. Everest a byla nesena 137 tisíc kilometrů, suverénně nejvíce v historii olympijský­ch štafet.

Takový scénář zapadal do propagandi­stického konceptu „největších a nejdokonal­ejších her“, jak si je čínští politici vysnili.

Už tehdy však štafeta na Západě narazila. Ne vždy ji přijímali s nadšením. Masové protesty proti stavu lidských práv v Číně si vyžádaly například změnu její trasy v San Francisku nebo zhasnutí pochodně čínskými bezpečnost­ními pracovníky v Paříži. Někteří členové MOV poté (marně) požadovali zrušení zbývajícíc­h úseků štafety.

Tehdejší předseda MOV Jacques Rogge označil situaci za „krizi“a pohrozil, že každý sportovec, který na hrách vyvěsí tibetskou vlajku, z nich může být vyloučen. Zaštiťoval se iluzorní mantrou, že MOV je přece instituce apolitická.

Letos už samotné zapálení ohně v řecké Olympii prokázalo, že obavy

MOV i organizáto­rů z dalších politickýc­h protestů jsou značné.

Na ceremoniál v chrámu bohyně Héry totiž proti běžným zvyklostem zakázali „z hygienický­ch důvodů“vstup diváků, dovnitř směli jen pozvaní hosté a média, přičemž všichni prošli zdvojenými bezpečnost­ními prohlídkam­i. Na ulici vedoucí k archeologi­ckému areálu hlídkovaly zástupy policistů.

Přesto k incidentům došlo. Nejprve den před ceremoniál­em na aténské Akropolis, kde demonstran­ti vyvěsili transparen­t s nápisem „Svobodný Hongkong“. Pak i přímo v Olympii. Na ceremoniál pronikli tři aktivisté ze skupiny Free Tibet s tibetskými vlajkami a transparen­tem „Ne genocidním hrám“.

Chemi Lhamo z této skupiny pro server insidetheg­ames.biz sděloval: „Jak může Čína pořádat olympiádu, když provádí bezprecede­ntní represivní kampaň v Tibetu a jižním Mongolsku, šikanuje Tchaj-wan, ničí demokracii v Hongkongu a páchá genocidu na Ujgurech. Vyzýváme sponzory, vysílací společnost­i a mezinárodn­í vlády, aby bojkotoval­y Peking 2022.“

Jeho kolega Jason Leith upozornil na pokrytectv­í MOV, který i po zkušenoste­ch z roku 2008 přidělil hry zemi, jež „brutálně potlačuje jakoukoli opozici“.

Oheň se z Olympie nevydal na tradiční pouť v rukách běžců do Atén, tu Řekové po dohodě s čínskou stranou zrušili. Došlo pouze k formálnímu předání pochodně organizáto­rům z Pekingu na aténském stadionu. Ve středu pak oheň přistál v čínské metropoli a rozhořel se na zdejší

Olympijské věži. Později se má přesunout do dalších výstavních prostor.

„Ve světě stále řádí pandemie covidu. Životy a zdraví lidí jsou na prvním místě,“vysvětlova­l Jü Caj-čching, čínský člen MOV, proč byla štafeta po čínském území seškrtána na pouhé čtyři dny. Za účasti 1 200 běžců se uskuteční od 1. do 4. února a protne jen tři oblasti, kde proběhnou olympijské soutěže.

Přesto nepůjde o nejkratší olympijsko­u štafetu.

Poprvé se v rámci zimních her konala v Oslu 1952. Tehdy byl oheň zapálen dva dny před zahájením her u domu legendární­ho norského lyžaře Norheima v Morgedalu.

V Olympii se před zimními hrami zapaloval poprvé až v roce 1964, načež jej letecky dopravili do Vídně a převezli do Innsbrucku.

Tři aktivisty, kteří nyní narušili slavnostní akt v Olympii, zatkli za „ničení památky“, strávili noc v policejní vazbě a pak je řecké orgány propustily. Jejich soud se má konat 3. února, paradoxně den předtím, než se olympijský oheň rozhoří nad Pekingem.

Prezident MOV Thomas Bach na rozdíl od aktivistů konání her v Číně opětovně podpořil. „Naše politická neutralita zajišťuje, že olympijské hry mohou stát i nad existující­mi politickým­i rozdíly,“pronesl.

Před tokijskou olympiádou MOV povolil, že sportovci mohou v omezené míře vyjádřit své antirasist­ické či jiné postoje, i když ne v průběhu soutěží a na ceremoniál­ech. Nyní nejspíš Bach a spol. řeší, jak naopak zcela zamezit případným politickým gestům v Pekingu.

 ?? Foto: Reuters ?? Z Řecka do Číny Od tohoto týdne je olympijský oheň v dějišti her. Tradiční štafeta začne až 2. února, dva dny před úvodním ceremoniál­em.
Foto: Reuters Z Řecka do Číny Od tohoto týdne je olympijský oheň v dějišti her. Tradiční štafeta začne až 2. února, dva dny před úvodním ceremoniál­em.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia