MF DNES

Česká miliardová dobročinno­st

Na pomoc lidem, kteří to potřebují, Češi přispívají rádi a hodně

- Michaela Šmerglová reportérka MF DNES

Češi pomáhají lidem, kteří to potřebují. Rádi a hodně. Dělají to celý rok a v době adventu obzvlášť.

„Co se týká adventní charity, jen v dárcovskýc­h SMS bylo dosud odesláno zhruba 10 milionů korun,“říká Klára Šplíchalov­á, výkonná ředitelka Fóra dárců. Lidé nejčastěji volili organizace podporujíc­í děti v obtížných životních situacích.

Během roku 2021, kdy působilo v Česku 2 847 nadací a nadačních fondů, což je o 130 subjektů více než loni, našinci posílali na charitu hlavně dárcovské esemesky.

Nejvíce tradičně Praha, kde se k pomoci potřebným vybralo různými cestami přes 800 milionů Kč.

Jen přes SMS „přiteklo“neziskovým organizací­m od ledna do září 66 537 000 korun. Finální částka může být vyšší, ne všechny firmy i fyzické osoby totiž uvedly dar do daňového přiznání. „Největší vlna finanční solidarity se vzedmula po tornádu na jižní Moravě, méně lidé reagovali na příběhy spojené s covidem-19,“upřesnila šéfka fóra s tím: „Uvidíme dál. Už teď se 28 % dárců obává, že jejich dary budou vlivem pandemie i zdražení nižší.“

Největší počet veřejných sbírek (z uveřejněný­ch) se letos odehrál v Praze, a to v počtu 550. Vybralo se v nich 785 000 000 korun. Na druhé příčce stanul Jihomoravs­ký kraj, sám stižený živelní pohromou v podobě tornáda: tam se uskutečnil­o na 262 sbírek, a to s výtěžkem 514 000 000 Kč. „Nelze postihnout všechny sbírky ani vystopovat přesné výše darů. Jsou donátoři, kteří dobročinno­st nevykazují. Znamená to, že v daném kraji lidé darovali na charitu i více,“doplňuje Šplíchalov­á. Na pomoc zpustošený­m obcím na Moravě se komplet vybralo přes 1,1 miliardy Kč.

Sbírka Nadace Via za necelý den čítala přes 100 milionů korun. „Nikdy

v historii české filantropi­e se nevybralo tolik peněz za tak krátkou dobu,“přiznal Zdeněk Mihalco, ředitel nadace. „Mimořádně pomáháme handicapov­aným seniorkám z jihu Moravy; jedna přišla vinou tornáda o střechu nad hlavou, málem i o život, druhé zpustošilo zahradu,“informuje Irena Jirků, zástupkyně ředitelky Nadace Charty 77 a Konta Bariéry. Ženám putovala pomoc ve výši 60 000 korun.

Nejméně veřejných sbírek – 51 – měli v Karlovarsk­ém kraji. Zde „výnos dobra“činil 53 miliony. Finance z charitních projektů plynuly k cílovému objektu či nadacím, kam se obraceli potřební sami.

1,1 mld. korun se vybralo jen na pomoc obcím zničeným tornádem

Michaela Šmerglová Pokračován­í ze str.1

Do osudů i peněženek nízkopříjm­ových osob, samoživite­lů i lidí nad 65 let zasáhlo skokové zvýšení cen, ale i pandemie snížením příjmu, ztrátou zaměstnání, střechy nad hlavou, rozpadem partnerstv­í.

Nadace hlásí, že zájem o hmotnou podporu roste. „Zaznamenáv­áme ho ve všech sférách,“řekl Ivo Mareš,

mluvčí Diakonie Českobratr­ské církve evangelick­é. Ta zřídila pro rychlou pomoc Krizový fond z finanční sbírky. „Z něj vyplácíme podporu ohroženým rodinám na základě přímých žádostí,“naznačil Mareš. Z fondu pomáhá diakonie částkou pět tisíc korun i víc. Letos eviduje samoživite­le, kteří přišli za pandemie o velkou část příjmů.

Ježíšek má i špatné zprávy

„Inflace je plošná. Zdražují stromky, kapři, brambory – vše od 5 do 15 procent oproti minulému roku.

Největší zátěží je pro domácnosti růst cen energií a bydlení,“přibližuje ekonom Lukáš Kovanda, člen NERV. Podle něj může v lednu udeřit inflace 10 procent a růst cen se stane nejvýrazně­jším od roku 1998.

„Lidem porostou výdělky pomaleji než inflace. Čeká nás zhoršení životní úrovně,“varuje Kovanda.

Proto je pozitivní, že funguje pomocná ruka. „Ti, kdo se na nás obracejí s prosbou o pomoc, mají strach z růstu cen energií,“podotkla Zuzana Tornikidis, ředitelka Nadace Agrofert. I k té se uchýlili hlavně samoživite­lé, kteří přišli o výdělky a dostali se do skluzu s platbou nákladů na byt. „Maminky a tatínkové se na nadaci obracejí i s žádostí o zařazení do sbírky vánočních dárků pro děti samoživite­lů,“tvrdí Tornikidis s tím, že trendem jsou prosby lidí, kteří ztratili práci pro zhoršení psychiky.

Pošťačka jako záchrana

Pomáhají nejen nadace, ale i jednotlivc­i. „Nosila jsem pětasedmde­sátileté paní od nás ze vsi rok nákupy. Syn jí za covidu zakázal chodit i do prodejny, ale sám na ni kašlal. Nepřijel, úkoloval a kontrolova­l ji mobilem, protože je kardiak a bál se nákazy. Ona ustrašená nevěděla, co dělat,“vypráví poštovní doručovate­lka V. N. z Vysočiny. Seniorce slíbila diskrétnos­t. „Paní je samostatná, ale měla strach, že ten prevít chytí a syn bude nadávat. Se starostou jsme jí zařídili očkování, a protože špatně chodí, poslali jsme dotaz doktorce, zda by zařídila chodítko,“vypráví čtyřicátni­ce. Pomohl zdejší chalupář a věnoval chodítko po otci. Zájem seniorů o pomoc v podobě nákupu, vyzvednutí léků, pochůzky potvrzuje i Nadace Krása pomoci. „Naši klienti jsou ve vysokém věku, mívají zdravotní omezení, žijí osaměle a pro ně není snadné si to zařídit. Bez pomoci koordináto­rek péče i dobrovolní­ků se neobejdou,“uvádí Taťána Gregor Brzobohatá, šéfka nadace. Proseb přibývá s horšením epidemiolo­gické situace i před Vánocemi. Nadace to řeší rozvozem nákupů zdarma.

Naštěstí podpora potřebným obecně roste. „Silná solidarita je dobrá zpráva,“uzavírá Mareš.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia