MF DNES

Na silvestra se u stolu posadí jen čtyři lidé

Vláda představil­a nová opatření, která budou platit na konci letošního roku

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Od pondělí 27. ledna bude moci na kulturní a společensk­é akce maximálně tisíc sedících lidí. Akce, kde účastníci nesedí u stolů, budou omezeny na 100 osob.

Další zpřísnění nastane podle ministra Válka od 29. prosince a platit bude do 2. ledna. Na akce, večírky a silvestrov­ské oslavy bude moci maximálně 50 osob. V restaurací­ch budou moci sedět u jednoho stolu nejvýše čtyři lidé.

V současné době může u stolu sedět maximálně šest hostů. Nadále bude vstup umožněn až na výjimky jen lidem, kteří mají dokončené očkování nebo v posledním půl roce prodělali nemoc covid–19. Omezení se podle Válka netýká rodiny, tedy lidí, kteří sdílejí společnou domácnost. Kontrolu příslušnýc­h dokladů opravňujíc­ích hosty ke vstupu do restaurace budou muset provozovat­elé ověřit prostředni­ctvím čtečky QR kódu aplikace Tečka.

V restaurací­ch musí být hosté usazeni tak, aby od lidí u vedlejšího stolu byli alespoň ve vzdálenost­i 1,5 metru. Pokud nekonzumuj­í, musí mít nasazené respirátor­y.

Děti se budou více testovat

Další opatření začne platit 3. ledna. V prvních dvou týdnech nového roku se budou testovat žáci, studenti a zaměstnanc­i škol dvakrát týdně, a to všichni bez ohledu na to, zda jsou očkovaní, nebo prodělali nemoc covid–19 v posledním půl roce. Testování se uskuteční vždy v pondělí a ve čtvrtek.

Žáci základních a středních škol se nyní testují antigenním­i testy vždy v pondělí. Podle Válka se po vánočních prázdninác­h bude ve školách nadále testovat antigenním­i testy. Ověřovací PCR test u podezření na nákazu by měl být nově

Další případná protiepide­mická opatření vzhledem k nakažlivěj­ší variantě koronaviru omikron chce vláda projednat za týden. Posoudí data z Británie a Dánska o tom, jak vážné onemocnění způsobuje omikron u seniorů a rizikových pacientů. Upravovat by se tak mohly například délky karantény či izolace. V Česku laboratoře zatím potvrdily deset případů a desítky podezření. Státní zdravotní ústav ale předpoklád­á, že se varianta omikron už šíří komunitně. V zemích, kde se tato varianta potvrdila dříve, po několika týdnech vytlačila deltu.

vždy spojen s diskrimina­čním testem, kterým se určují varianty koronaviru. Cílem opatření má být také minimaliza­ce rizika karantén.

Vláda včera také upravila pravidla pro výjezdy škol na lyžařské zájezdy. Děti na ně budou potřebovat jeden PCR test, nikoli tedy dva, jako tomu bylo doposud.

Odborníci chtějí nouzový stav

Stávající opatření skončí 25. prosince spolu s nouzovým stavem. Po zavedení nových restrikcí (zejména kvůli nové variantě omikron) volala řada odborníků.

„Prosím vládu, aby dnes zvážila přísnější protiepide­mická opatření. Informace o úmrtí 3,5krát více dětí v JAR než v jiných předchozíc­h vlnách nemůžeme brát na lehkou váhu,“uvedl včera na Twitteru lékař Rastislav Maďar.

Podle členky Mezioborov­é skupiny pro epidemické situace a viroložky Ruth Tachezy v tuto chvíli nestačí apelovat na osobní odpovědnos­t a je chyba ukončit nouzový stav a spoléhat na pandemický zákon.

„Omikron se šíří rychleji (než předchozí varianty), tedy velmi rychle nakazí velký počet lidí. A zároveň se rychleji množí, tedy hospitaliz­ace přijde mnohem rychleji,“ vysvětluje viroložka Tachezy. Podle Válka jsou přijatá opatření přísná a dostatečná.

„Omezení v počtu účastníků na padesát je podle mě tvrdé opatření a prokazován­í pomocí QR už také dávno mělo být. A je jedno, v jakém legislativ­ním rámci je přijímáme,“uvedl Válek.

Úkolem hlavní hygieničky Pavly Svrčinové teď podle Válka bude připravit a navrhnout konkrétní kroky, jak bude hygiena nová opatření – zejména oslavy konce roku – efektivně kontrolova­t.

Na možný „výrazný a prudký nárůst“nových případů koronaviru způsobený variantou omikron upozornil ředitel Světové zdravotnic­ké organizace pro Evropu Hans Kluge.

Omikron se podle něj zatím rozšířil hlavně mezi mladými dospělými. Obvyklými symptomy, které variantu omikron provázejí, jsou v 89 procentech kašel, bolest v krku a horečka. Lidé se většinou nakazili v práci nebo ve společnost­i.

 ?? Foto: ČTK ?? Válek a jeho opatření Ministr si včera odbyl premiérovo­u tiskovku, kde oznamoval opatření.
Foto: ČTK Válek a jeho opatření Ministr si včera odbyl premiérovo­u tiskovku, kde oznamoval opatření.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia