MF DNES

Superzakáz­ka přijde na řadu v lednu

- — Lubomír Světnička

Hned v prvním lednovém týdnu chce nová ministryně obrany Jana Černochová projednat odsouvanou největší zbrojní zakázku v historii české armády – nákup 210 pásových obrněnců za více než 50 miliard korun. Kdy padne rozhodnutí, ale zatím není jasné.

„Čeká nás klíčové rozhodnutí ohledně osudu zakázky, kterou mám na stole a o které budeme diskutovat hned v tom prvním lednovém týdnu. Jsme si vědomi toho, že rozhodnutí bychom neměli příliš dlouhou dobu odkládat,“slíbila Černochová po úterní návštěvě generálníh­o štábu. S náčelníkem generálníh­o

PRAHA

štábu Alešem Opatou, náměstkem pro řízení sekce vyzbrojová­ní a akvizic Luborem Koudelkou, právníky i lidmi, kteří připravova­li specifikac­e zakázky, chce podle svých slov v lednu prodiskuto­vat všechny možnosti.

Zároveň předpoklád­á, že od náměstka a jeho týmu dostane návrhy možných variant řešení. Podle nich pak zvolí další postup, který chce probrat i s premiérem Petrem Fialou. Klíčový modernizač­ní projekt v podobě nákupu 210 nových pásových bojových vozidel pěchoty za zhruba 50 miliard korun na podzim „usnul“. Finální nabídky od výrobců převzalo ministerst­vo 1. září. Předchozí ministr obrany Lubomír Metnar s předstihem avizoval, že se zřejmě zakázka kvůli říjnovým parlamentn­ím volbám nestihne dokončit a o jejím osudu rozhodne až nová vláda.

Expertní komise pak na začátku listopadu konstatova­la, že nabídky všech tří účastníků tendru nesplňují všechny požadavky a nelze je dále hodnotit. Sice to neznamená, že žádná z firem nebyla z výběrového řízení vyloučena, ale o dalším postupu se teprve rozhodne. Kdy to bude, ale podle svých slov Černochová zatím neví. „Skutečně jsem podrobné informace ještě nedostala. V tuto chvíli ještě nemůžu říci ani náznak směru,“uvedla.

Čeká nás klíčové rozhodnutí ohledně osudu zakázky, kterou mám na stole.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia