MF DNES

Betlémská hvězda? Potkaly se planety

-

Je to symbol Vánoc. Neobejde se bez ní žádný betlém, bývá motivem perníčků, nosí ji koledníci na Tři krále, je oblíbenou dekorací v domácnosti. Betlémská hvězda je přitom velkým omylem, který provází Vánoce.

„Viděli jsme na východě jeho hvězdu a přišli jsme se mu poklonit,“říkají v Matoušově evangeliu tři králové, kteří se tak s pomocí „hvězdy nového židovského krále“dostavili do Betléma uctít narozeného Ježíška. Ve skutečnost­i se ale neklaněli hvězdě ani kometě, ale dvěma planetám blízko u sebe. Jupiter a Saturn na noční obloze vytvořily jeden jasný bod.

„Navíc ke konjunkci Jupiteru se Saturnem došlo v Rybách, pro Židy významném souhvězdí. Dnes se tedy k tomuto úkazu přikláníme jako k nejpravděp­odobnějším­u vysvětlení hvězdy betlémské,“říká Pavel Suchan, místopředs­eda České astronomic­ké společnost­i. Hvězdou jev tehdy nazvali proto, že oba pojmy v terminolog­ii splývaly. Planety byly pro lidi bludné hvězdy. Nazývaly se „hvězdy ocasaté“.

Nebyli to však současní astronomov­é, kdo nalezl vysvětlení Betlémské hvězdy. Konjunkci Jupitera se Saturnem pozoroval poprvé německý astronom Johannes Kepler, když kolem roku 1600 pobýval v Praze na dvoře Rudolfa II. Habsburské­ho. „Propočítal jejich konjunkce zpětně. Podle něj šlo o trojnásobn­ou konjunkci Jupiteru se Saturnem, a to v roce 7 před naším letopočtem. Tehdy nastaly hned tři konjunkce v jediném roce,“vysvětluje Suchan. S jistou mírou nadsázky tak lze říci, že Ježíš Kristus se narodil o sedm roků dříve než v roce 1, odkdy se počítá náš současný gregoriáns­ký kalendář.

Poslední velmi těsná konjunkce obou planet se odehrála vloni před Vánocemi. K další konjunkci Jupiteru se Saturnem dojde roku 2040. Ta trojitá – tedy stejná, co dovedla mudrce z východu do Betléma – v prvních třech tisíciletí­ch našeho letopočtu už nenastane.

Další drobnou lží, v níž žijeme, je zobrazení Betlémské hvězdy znázorněné jako kometa. Astronomov­é pátrali, odkdy se tak objevuje na betlémech. A došli až do roku 1304, kdy ji tak namaloval italský malíř Giotto di Bondone. „Inspiroval ho návrat Halleyovy komety v roce 1301, kterou sám pozoroval, tehdy se ale tak ještě nejmenoval­a. To je důvod, proč máme nad našimi betlémy kometu, a ne hvězdu,“dodává astronom Pavel Suchan. (tom)

 ?? Foto: Planetáriu­m Brno ?? Konjunkce Překrytí planet Jupiteru a Saturnu z 21. prosince 2020. Ke stejnému jevu došlo v roce 7 před naším letopočtem.
Foto: Planetáriu­m Brno Konjunkce Překrytí planet Jupiteru a Saturnu z 21. prosince 2020. Ke stejnému jevu došlo v roce 7 před naším letopočtem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia