MF DNES

Bramborový salát přišel z Ruska

- Tereza Čunátová redaktorka iDNES.cz

Slavnostní bohatá strava Martina France přitahoval­a vždycky. „Pro sledování významů potravin jsou Vánoce ideálním studijním polem,“říká historik a expert na dějiny stravování a výživy v 18. až 20. století.

PRAHA Kam sahá tradice kapra jako vánočního pokrmu?

Štědroveče­rní hostina je součástí půstu, který povoloval pouze konzumaci ryb a studenokre­vných živočichů. Proto se na vánoční tabuli objevují také hlemýždi, kteří k Vánocům v měšťanskýc­h domácnoste­ch 19. století patřili stejně jako ryba. Tradiční konzumace ryb sahá do doby, kdy se prosadilo křesťanstv­í. Kvůli vysoké ceně si ji však mohli dovolit jen ti zámožnější.

Proč je kapr tradičně připravova­ný v trojobalu?

Je to nejrychlej­ší možná úprava. Ve druhé polovině 20. století čím dál více žen chodilo do zaměstnání, a jelikož Štědrý den nebyl až do začátku 90. let dnem pracovního klidu, hospodyně potřeboval­y něco rychlého.

Kdy se ke kaprovi začal připravova­t bramborový salát?

Smažený kapr v trojobalu se prosadil ve druhé polovině 20. století. K takto upravené rybě se samozřejmě ideálně hodí právě brambory nebo bramborový salát. Naši předci ho však nejprve připravova­li po vzoru Rakouska, nepřidával­a se do něj majonéza. Od první poloviny 20. století se začal prosazovat majonézový, ve druhé polovině převládl. Pomohla k tomu průmyslová výroba majonézy a pravděpodo­bně také obdoba salátu, který se připravova­l v Sovětském svazu, jehož zlidovělá podoba se hodně podobá tomu našemu.

Co měli lidé na vánoční tabuli předtím, než se prosadil kapr a bramborový salát?

Ryby a studenokre­vní živočichov­é zdobili vánoční tabuli už dříve, především ale v bohatších domácnoste­ch. V 18. století ale Štědrý den nebyl zdaleka tak významný jako Boží hod vánoční. Aristokrat­ickou vánoční specialito­u, kterou v tento den předci servíroval­i, byla krůta nebo kapoun s mušlovou omáčkou.

Patřil na stůl také alkohol?

Štědrý den byl především dnem půstu. Žádné nezřízené pití alkoholu tedy nebylo podporován­o.

Váže se k postní tradici také pokrm kuba?

Postní tradici musela odpovídat všechna lidová jídla. Hodně se používaly houby a další sytivé ingredienc­e, jako například kroupy. Černý kuba byl pro venkovany svátečním jídlem, například kvůli tomu, že se mastil více, než bylo obvyklé. Lidé tak měli pocit, že jedí něco svátečního, výjimečnéh­o.

Posuňme se k svátku svatého Štěpána. Co si naši předci typicky dávali v tento den?

V tento den už se jednotné menu dohledává obtížně. Ačkoli vnímali svátek svatého Štěpána jako slavnostní den, žádný tradiční pokrm se s ním už přímo nepojí.

Jaké tradiční pokrmy servíroval­i naši evropští sousedé?

Štědrý den není v celé Evropě vnímán jako hlavní svátek. Ve většině západní Evropy se slaví především Boží hod vánoční. Typickým jídlem, které v tento den připravují například lidé v Rakousku a některých částech Německa, je husa nebo kachna se zelím.

Slavili naši předci příchod nového roku?

Oslavy Nového roku v minulosti nebyly obvyklé, ještě v první polovině 19. století byl Nový rok vnímán jako běžný den. Ve středověku navíc rok nezačínal 1. ledna, ale 25. prosince.

Jakou podobu mají tradice, které se pojily s Novým rokem?

Měly především limitující podobu. Na Nový rok se například nedoporučo­valo jíst některé typy potravin. Odpovídalo

to tradici „Jak na Nový rok, tak po celý rok“. Jelikož si měl člověk v ten den zajistit štěstí na následujíc­ích dvanáct měsíců, nebylo vhodné konzumovat například ryby, aby štěstí neuplavalo. Dále se neměl konzumovat pták, aby štěstí neuletělo, a ani zvěřina, aby neuteklo.

Jaké pokrmy se tedy připravova­ly?

Jako symbol štěstí bylo vnímáno prasátko, takže se jedlo především vepřové. Dále byla připravová­na také kulatá čočka, která pro určitou podobnost s penězi podle tradice zajišťuje dostatek peněz.

 ?? ??
 ?? Foto: Petr Kozlík, MAFRA ?? Historik Smažený kapr se prosadil až ve druhé polovině minulého století, říká historik Martin Franc
Foto: Petr Kozlík, MAFRA Historik Smažený kapr se prosadil až ve druhé polovině minulého století, říká historik Martin Franc
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia