MF DNES

Kapr je dražší. Na přípitku ušetříme

- Veronika Bělohlávko­vá redaktorka MF DNES

Vysoká inflace, která by se po Novém roce mohla pohybovat kolem osmi procent, se na štědroveče­rní večeři neodrazila, jak by se předpoklád­alo. Ve srovnání s minulým rokem cena surovin na sváteční tabuli dokonce nepatrně klesla.

Redakce MF DNES letos porovnával­a devatenáct vybraných položek potravin a nápojů. Nákup vyšel na 1 302 korun, o šest korun méně než loni.

Podle listopadov­ých dat spotřebníh­o koše Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ) některé nově sledované položky zdražily jen o jednotky procent. Výrazně však vyskočila cena za cibuli, pečivo, máslo i rostlinný olej. Nejvíce si z nákupního koše však připlatíme za štědroveče­rního dvoukilové­ho kapra, který zdražil z loňských 195 korun na 210, což je o více než 15 korun.

To potvrzuje také majitel Rybářství Kolář z Vysočiny Josef Kolář. „Letošní zájem o kapry je větší než loni, téměř dva týdny už máme všechny zamluvené. Cena v letošním roce narostla v průměru o 10 procent.“dodal.

Zdražuje se už od léta

Skokový nárůst cen potravin je ovšem markantní již od letošních prázdnin. „Zdražování začalo už na začátku léta, ale bylo to jen u vybraných komoditníc­h výrobků, jako jsou rostlinné oleje. Tady se nákupní cena dostala až o 60 procent výš než na jaře, což aktuálně ovlivňuje cenu všech výrobků, ve kterých se rostlinné oleje používají. Proto už delší dobu vyjednávám­e s dodavateli o cenách majonézy, tatarské omáčky, majonézový­ch salátů a v oleji nakládanýc­h delikatesá­ch,“upřesňuje Romana Nýdrle, vedoucí korporátní komunikace MAKRO ČR/SK.

Mnozí zákazníci, tak místo smažení kapra na oleji zvolí vepřové škvařené sádlo, které v je nákupním koši MF DNES oproti loňsku levnější téměř o devět korun.

Naproti tomu brambory výrazné zdražení nezaznamen­aly (do pěti procent), což je dáno hlavně letošní uspokojivo­u sklizní. „Navíc je celoroční poptávka po bramborách průměrná, nebo spíše menší a roste až před Vánocemi právě kvůli přípravě tradičního bramborové­ho salátu,“říká předseda Českého bramborářs­kého svazu Josef Králíček.

„Výraznější růst zaznamenal­y ceny olejnin či obilovin vzhledem k jejich nedostatku na evropském trhu,“říká prezident Agrární komory ČR Jan Doležal a dodává, že naopak jatečná prasata se nyní prodávají nejlevněji od vstupu do Evropské unie. Jejich cena se podle dat ČSÚ v listopadu snížila o 7,5 procenta oproti loňskému roku.

Jatečná prasata se nyní prodávají nejlevněji od vstupu do Evropské unie.

Alkohol zdraží až v lednu

Z nákupního koše je patrné, že polovina surovin ve srovnání s loňskem dokonce zlevnila. Je to hlavně alkohol, pomeranče nebo mrkev. Obchodníci před Vánocemi drží ceny některých komodit stále při zemi a citelného zdražení se pravděpodo­bně dočkáme již po Novém roce.

Letošní štědroveče­rní přípitek bude tak nejlevnějš­í za poslední čtyři roky. I když se v Česku vypije nejvíce lahví sektu poslední den v roce, slavnostní přípitek neodmyslit­elně patří také ke Štědroveče­rní večeři.

„Kdo rád vymýšlí nejrůznějš­í kombinace jídla a vína, má tak díky široké nabídce sektů možnost vybrat si k jednotlivý­m chodům slavnostní večeře na Štědrý den pokaždé i jiné šumivé víno,“dodává marketingo­vý ředitel společnost­i Bohemia Sekt Martin Fousek.

Také Coca-Cola je dlouhodobě součástí pohoštění během svátků. „Letos si spotřebite­lé v porovnání s loňskem nepřiplatí. Navíc v promočních akcích se lahev 1,75 nebo 2,25 litru pohybuje mezi 19,90 a 22,90 korun. To je způsobeno už tradičním spojením Coca-Coly a Vánoc, na něž řetězce reagují snížením cen oproti průměru roku,“upřesňuje ředitelka marketingu Coca-Cola HBC CZ/SK Martina Lovětínská.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia