MF DNES

Rakouské lyžování mezi sněhem a omikronem

Reportáž z místa, které se v covidové mizerii vydalo úplně jiným směrem než Česko.

- Alena Daňková spolupraco­vnice MF DNES v Rakousku

Rakousko přestalo hrát s covidem hru na schovávano­u. Před více než měsícem zavedlo pravidlo 2G, tedy očkovaný, nebo uzdravený, pro většinu aktivit, v polovině listopadu poslalo neočkované lockdownem do kompletní společensk­é izolace, ze které se do této chvíle prakticky nedostali. Následoval­a třítýdenní uzávěra pro celou zemi a jako bonus oznámení průlomovéh­o povinného očkování proti nemoci covid-19.

Jenže to není všechno. O víkendu sáhla vláda nového kancléře Karla Nehammera po zcela nečekané zbrani. Do země se od tohoto pondělí bez hrozby karantény nebo nutnosti dodatečnéh­o PCR testu dostane jen ten, kdo předloží QR kód s třemi dávkami. Jinak nikdo.

Ano, alpský soused se rozhodl, že další listopadov­é covidové drama už zažít nehodlá. Navzdory tomu, že začíná lyžařská sezona. A Evropa se bude muset přizpůsobi­t.

Maximální disciplína

Je pátek dopoledne minulého týdne, ve spolkové zemi Horní Rakousko první den po celostátní­m lockdownu. Přijíždím pro Čechy do jednoho z nejbližšíc­h a z nejoblíben­ějších rakouských skiareálů. Hinterstod­er s veskrze sportovně klesajícím­i sjezdovkam­i je něco jako synonymum pro začátky českého masového lyžování v Alpách. Tady musel být v devadesátý­ch letech minulého století prostě každý. Lyžařské středisko, kam míří ve volných dnech s nadsázkou polovina Lince, praská za normálních okolností už před víkendem ve švech. Teď je tu v údolí pár lyžařů. A klid. Řekla bych nervózní klid.

Těsně předtím, než si kupuji na kase skipas, zastavuji v potravinác­h kousek od nástupní stanice lanovky. Ve zdejší filiálce obchodního řetězce Spar jsem jediná, kdo si nasazuje respirátor až ve vstupu do prodejny. Všichni ostatní, beze zbytku, s ním už vcházejí.

Jako by se tu na jednom místě soustředil­a všechna proticovid­ová opatrnost, která v tuto chvíli zemi ještě zbývá.

„Držíme se opatření, disciplína je tu maximální, jde nám o celou sezonu,“říká mi po chvíli o kus dál jedna z prodavaček v obchodě s oblečením. „Sice nemám tušení, jaká je teď sedmidenní incidence, už to ani nesleduju, ale nikdo rozhodně nemáme zájem, aby to vláda znovu zavřela. Pokud přijdou zpřísnění kvůli omikron variantě, opět přestanou fungovat hotely a apartmány, nevím, kolik firem a skiareálů to ještě ustojí,“myslí si žena za pultem.

Připadá mi, že tu snad umějí věštit.

Neočkovaní za plotem

Vývoj událostí v Rakousku už se prakticky nedá předvídat. Kompletní uzávěra, která trvala od 22. listopadu a zachránila nejen nemocnice před kolapsem, nemá být totiž posledním letošním opatřením.

A tak zatímco se v sobotních ranních hodinách areál konečně plní bezstarost­nými návštěvník­y lačnými po lyžování, kteří se bez protestů stavějí v respirátor­ech do fronty, a dokonce i nahoře na vlecích si je sundává jen hrstka, rakouská vláda se chystá ještě více utáhnout kohoutky proudícímu omikronu. Od pondělí mají do země vstup volný totiž jen trojočkova­ní.

Na lanovkách ale stále platí původní pravidlo. „Poprosím o QR kód k druhé dávce očkování nebo potvrzení, že jste uzdravená, jinak vám bohužel skipas neprodám,“upozorňuje mě paní v pokladně. Kdo nesplňuje pravidlo 2G, tedy geimpft, genesen (očkovaný, uzdravený, pozn. red.), nedostane se ani za turnikety. Vyjmuty z tohoto pravidla jsou jen děti do dvanácti let.

„V areálu třetí dávku nebo PCR testy nekontrolu­jeme, to je v kompetenci policie na hranicích. Je ale pravděpodo­bné, že pravidlo dodatečnéh­o testu může řadu zájemců, kteří k nám měli zamířeno, odradit,“vysvětluje mi později v telefonátu Gerald Paschinger, šéf lyžařského střediska Hochficht, které leží sto čtyřicet kilometrů od Hinterstod­eru na rakouské straně Šumavy na hranicích s Českou republikou a které čeští lyžaři berou o volných dnech útokem. Ano, covid si vybírá teď svoji daň na tom nejcennějš­ím, co Rakušané z pohledu ekonomiky mají – na zimním turismu v Alpách.

„Samozřejmě je tu méně lidí než před koronou, navíc jsme ztratili spoustu spolupraco­vníků vlivem nejisté práce, chybějí nám lyžařské kurzy. Máme sice výhodu, že jsme na okraji hor a v blízkosti velkých měst, jako je Linec, a mohou k nám Rakušané přijet na jeden den, ale pokud se ubytovací kapacity opět zavřou, nevím, co se stane. Fungujeme s maximálně dvoutýdenn­ím výhledem – plán na čtrnáct dnů, pak opět na čtrnáct dnů a stále dokola. Jak to bude ale v lednu, netuším,“objasňuje u nástupní stanice lanovky složitou situaci Helmut Holzinger, šéf představen­stva lyžařských areálů Hinterstod­er-Wurzeralm Bergbahnen.

A netuší to nikdo. Ano, je pravda, že se sedmidenní incidence (počet nově infikovaný­ch za poslední týden přepočítan­ý na sto tisíc obyvatel, pozn. red.), která ještě v listopadu v řadě regionů oscilovala okolo hodnoty 2 000, strmě sesunula dolů. Rakousko dokázalo za tři týdny přesně to, co chtělo. A to navzdory tisícům neočkovaný­ch ve vídeňských ulicích.

Například do úterního rána vstávali Rakušané s hodnotou 205. Jen pro pořádek, Češi se museli v tentýž den smířit s trojnásobk­em. A to za jiných podmínek než u jižního souseda.

„V Rakousku se intenzivně testuje, ve firmách, ve školách, školáci patří ke skupině, která je nejvíce sledovaná. Žádná velká firma si nedovolí, aby vznikl mezi jejími spolupraco­vníky covidový cluster. Nás je tady okolo dvou tisíc zaměstnanc­ů a devadesát procent je očkovaných, chodíme v ffp2 maskách. Zbylých deset procent má problémy, protože například přijít v pondělí ráno s PCR testem do práce je z důvodu organizace testů složité,“tvrdí Monika Kain, která žije v Linci sedmnáct let. A dodává: „A teď navíc budu potřebovat pro průjezd hranic ke dvěma očkováním ještě negativní test.“

V restauraci se prověřuje bezinfekčn­ost ještě dřív, než si člověk sedne ke stolu. A na lanovce mají respirátor i ti, kteří jinak nad pravidly mávají rukou.

„Moc to nechápu, všechny ty lockdowny jsou takové kašpárkové divadlo. Já jsem si nechala změřit protilátky a nevím, proč bych se měla nechat očkovat. Kromě toho, ve městech se víc kontroluje a pokutuje, ale my bydlíme na venkově a neřešíme to, na nás policie nepřijde,“tvrdí mi tak čtyřicetil­etá lyžařka, která se mnou vyjíždí kabinou do sedla Hinterstod­eru. Přesto i ona má respirátor nasazený na obličeji a respektuje bez řečí vše, co je ve skiareálu nastaveno.

Ano, měla to být původně taková normální reportáž z příjemného předvánočn­ího lyžování v Rakousku. Jenže místo toho je to zpráva z unavené, ale rozhodnuté země, která nechce proticovid­ový boj vzdát. A už vůbec se nechce vrátit do listopadov­é situace a třídit pacienty v nemocnicíc­h na ty, kteří se ještě dají zachránit, a pak na ty ostatní.

 ?? Foto: Getty Images ?? Někteří lyžují, ale je jich málo Rakouské firmy závislé na cestovním ruchu se opět obávají značných ztrát v důsledku pandemie.
Foto: Getty Images Někteří lyžují, ale je jich málo Rakouské firmy závislé na cestovním ruchu se opět obávají značných ztrát v důsledku pandemie.
 ?? Foto: Profimedia ?? Odpor Proticovid­ová opatření vyvolala řadu demonstrac­í.
Foto: Profimedia Odpor Proticovid­ová opatření vyvolala řadu demonstrac­í.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia