MF DNES

Staré problémy v plné nahotě: lži a hlouposti nejsou názory

- Vilém Barák publicista

Každá společensk­á krize, kterou je i epidemie, ukáže na neřešené problémy. Roky Česká lékařská komora toleruje u svých členů souběh standardní lékařské praxe a šamanismu. Není zvláštnost­í, když v „normální“ordinaci visí na zdi certifikát­y homeopata nebo akupunktur­isty. Dnes někteří lékaři brojí proti očkování a své bludy vytrubují na „asociálníc­h“sítích.

Prezident Milan Kubek vyzval členy, kteří nesouhlasí s očkováním, k vystoupení z komory, a tím nepřímo k ukončení lékařské praxe. Za současného právního stavu ale není jednoduché někoho z komory vyloučit. Vrána vráně oči nevyklove, doktoři vylučovat jiné doktory, i když to jsou šamani, z komory nebudou. Je třeba změnit zákon, aby nevědecké postupy byly důvodem k vyloučení z lékařské komory. Žalobu k civilnímu soudu ať může podat každý občan.

Pandemie také ukázala na nutnost postihovat lži ze strany státu. Na začátku tohoto roku byl okres Cheb nejpostiže­nějším místem Česka z hlediska nákazy. Místo pomoci se do nemocnice v Chebu dostavila zastrašova­cí kontrola ministra zdravotnic­tví Jana Blatného a z ní vzešly tři lži tehdejšího náměstka Vladimíra Černého. Tvrdil, že kapacita nemocnice v Chebu je blokována německými občany, Německo je schopno přijmout pouze deset pacientů a odmítá ty s tzv. britskou mutací viru. Bylo to tak donebevola­jící, že i premiér řekl: „Pan náměstek Černý nemluví pravdu.“Co ale s úředníkem, který je chráněn zákonem o státní službě? Řešení je nasnadě – zákon upravit tak, aby každý úředník či politik mohl být žalován za lež. Výrok soudu o nepravdě by u úředníků vedl k zániku služebního poměru, u politiků k nálepce soudem uznaných lhářů.

A konečně jde i o omezení lží šířených prostředni­ctvím internetu. Diskuse pod články by seriózní vydavatels­ké domy neměly vůbec otevírat. Pokud se někdo chce vyjádřit, ať si vezme bednu a jde hlásat své názory do parku. Může také tisknout letáky, vydávat vlastní noviny, provozovat rádio, televizi.

Anonymní štěky v internetov­ých diskusích nejsou uplatněním svobody projevu. Za každým názorem musí být konkrétní člověk a jeho odpovědnos­t za to, co říká a píše. „Asociální“sítě potřebují regulaci v podobě absolutníh­o zákazu shromažďov­ání jakýchkoli­v osobních údajů o uživatelíc­h a právní odpovědnos­ti za zveřejňova­ný obsah. Dnes necháváme dveře bez zámku, volně přístupné pro zloděje svobody, demokracie i zdraví.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia