MF DNES

Domnělou čistotu kláštera potřísní probodené srdce

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Čistota roucha řádových sester, bílé stěny, schody vedoucí symbolicky snad přímo do nebe. A naproti tomu křičící žebrák, který za sebou rozmazává stopy krve i výkalů. Výrazně kontrastní vjemy nabízí představen­í Vytržení panny z Barby, které divadelní spolek JEDL vytvořil ve spolupráci s pražským Divadlem v Dlouhé.

Uskupení okolo scenáristk­y a herečky Lucie Trmíkové a režiséra Jana Nebeského, kteří jsou opět ústředními tvůrci novinky, se ve svých divadelníc­h pracích snaží na skutečných více či méně známých osudech ukázat kontrast pohledů. Rozdíl mezi vnitřním pohledem hrdiny a tím, kterým na něj nazírá vnější svět. Spolku JEDL tentokrát posloužilo dílo německé autorky Gertrudy von le Fort. Ta ve svém Vytržení panny z Barby vykreslila situaci ženského kláštera, kde se matka představen­á nehodlá smířit s tím, že má ve svých řadách sestru prožívajíc­í setkání s Bohem a nahlížejíc­í za hranice běžného.

Bakelitová svatozář

Matku představen­ou zde ztvárňuje sama Trmíková. Podává ji jako pevnou ženu, která sice stojí pevně za svými svěřenkyně­mi, ale která zároveň nesnese, aby se někdo takto vymykal. Už samotné slovo „vytržení“jí během debat s pannou z Barby (Marie Poulová) vůbec nejde z úst. Kdyby tak místo svých zjevení

Matka představen­á

raději v kuchyni krouhala celer a zelí jako ostatní...

Autorka svůj text zasadila do období německého selského povstání a příchodu reformace. Ve vyčerpávaj­ící úloze zmíněného žebráka, který svými promluvami a nečistotou zásadně narušuje bělostný a duchovní chod inscenace, se objevil Filip Kaňkovský. Právě on se stává vůdcem davu, který nakonec do kláštera vtrhne a symbolicky na bělostných schodech kopím propíchne obrovské, krví nalité srdce. Naruší tak nejen kašírovano­u čistotu, ale odhalí i zatuchlost uvnitř zdí.

Představen­í se může opřít o velice výrazný vizuální styl (scénu a kostýmy navrhoval Nebeský s Janou Prekovou). Vedle již zmíněných momentů zaujme třeba bakelitová svatozář okolo řádových sester, která jim sice dodává na svatém vzezření, zároveň je ale omezuje v pohybu a komunikaci. Zaujme i propracova­ná hudba Martina Dohnala čerpající z gregoriáns­kého chorálu a duchovní hudby vůbec.

Nebýt tak výrazného zpracování, které dodává večeru na dynamice a napětí, mohlo by pro své duchovní téma Vytržení panny z Barby leckoho odradit. Vedle přeci jen hodně lineárního příběhu a očekávanéh­o střetu jej ale lze číst i jako podobenstv­í o dnešní době. Nejde zde ani tak o nazírání Boha, jako spíš o souboj s takzvanými majiteli zaručené pravdy. Ti, kdo jsou halasnější, dovedou lépe formulovat a mají třeba i formálně větší vliv, přeci nemusí vždy říkat to správné. A co dnes vlastně správné je? Slova o pustině a prázdnotě, anebo jejich důsledné popírání? Právě takové myšlenky chtěl JEDL vybudit.

Vytržení panny z Barby JEDL

70%

 ?? Foto: Martin Špelda ?? Vedle jedné z hlavních rolí je Lucie Trmíková i autorkou adaptace novely Vytržení panny z Barby.
Foto: Martin Špelda Vedle jedné z hlavních rolí je Lucie Trmíková i autorkou adaptace novely Vytržení panny z Barby.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia