MF DNES

Pod městem leží evropský unikát

Cesta za splněním klimatické­ho plánu by měla výjimečnou technologi­i chránit nikoli likvidovat.

-

Pod Prahou leží rozsáhlá teplárensk­á soustava jakou má málo měst na světě. Síť tepen zásobující­ch hlavní město teplem je zcela unikátní a patří k největším a nejvýznamn­ějším dílům evropského teplárenst­ví.

Její součástí je více než 700 kilometrů tepelných sítí, které provozuje společnost Veolia. Jenom tepnami Pražské teplárensk­é ze skupiny Veolia napojenými na mimopražsk­ý zdroj proudí 170 tisíc kubíků horké vody, což je pro přiblížení asi 80 plaveckých bazénů.

Domovní kotelny by mohly zvýšit emisní zátěž v metropoli

Dálková výroba tepla je ekologický­m řešením, které pomáhá snižovat emisní zátěž ve městě. Pro jeho obyvatele znamená zároveň komfort, pohodlí a bezúdržbov­ost. Pro vedení hlavního mšsta Prahy zase jediný rozumný způsob, jak splnit klimatický plán Prahy připravený náměstkem primátora Petrem Hlubučkem /STAN/ bez zbrklého přepřahání na pálení fosilního plynu v domovních kotelnách. Úplným nahrazením sítě tepen dálkového vytápění domovními nebo blokovými kotelnami by se totiž zhoršila emisní situace téměř na polovině rozlohy Prahy! Uvnitř hlavního města by se tak vyprodukov­alo až 207 tun emisí oxidů dusíku ročně a nízké komíny domovních kotelen by nedokázaly dostatečně rozptýlit spaliny do ovzduší. To znamená, že téměř polovina Prahy by začala dýchat horší vzduch.

Centrální vytápění z odpadu

Dálkové vytápění umožňuje využít i tepla z nerecyklov­atelného odpadu, který by jinak skončil na skládkách. Zdrojem je Zařízení pro energetick­é využití odpadů Malešice (ZEVO). Ročně smysluplně zpracuje 31 tisíc vagónů komunálníh­o odpadu z celé Prahy a díky síti teplárensk­ých tepen vyhřeje 20 tisíc domácností a několik průmyslový­ch areálů.

V plánu společnost­i Veolia, která pražské tepny provozuje, je postupný přechod na čisté a obnoviteln­é zdroje paliva. Plyn v tomto plánu hraje jen přechodnou roli, Veolia hledá cesty, jak fosilní paliva nahrazovat biomasou a dalšími obnoviteln­ými zdroji. Velmi perspektiv­ní je energetick­é využívání odpadů, ať už je to kromě výše zmíněného komunálníh­o odpadu likvidace kalů anebo odpadní teplo z čistíren odpadních vod.

Odpojování od dálkového vytápění je likvidační

Historie pražských teplárensk­ých tepen se začala psát v areálu bývalé Elektrárny Holešovice již v roce 1928. Ročně se na ně připojí 4 500 nových domácností, celkově pak tepny provozovan­é společnost­í Veolia zásobují více než třetinu trhu s tepelnou energií v hlavním městě. Odpojování­m domů a celých čtvrtí od této soustavy ničíme nejen unikát evropského významu, ale sami sobě strkáme nos do kouře ze spáleného plynu.

Dálková výroba tepla je ekologický­m řešením, které pomáhá snižovat emisní zátěž ve městě.

 ?? ?? Pestré barvy Teplo do jednotlivý­ch domů přichází z výměníkové stanice, která přebírá dálkové teplo od teplárny. Tyto technické stavby nemusí být nudné, Pražská teplárensk­á pomalovala své výměníkové stanice pestrými barvami.
Pestré barvy Teplo do jednotlivý­ch domů přichází z výměníkové stanice, která přebírá dálkové teplo od teplárny. Tyto technické stavby nemusí být nudné, Pražská teplárensk­á pomalovala své výměníkové stanice pestrými barvami.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto: Pražská teplárensk­á a. s. ??
Foto: Pražská teplárensk­á a. s.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia