MF DNES

Pražané: sportem zdarma ke zdraví

Po roční odmlce bude v metropoli Týden sportu zdarma. Pražané si mohou vyzkoušet nové sporty na desítkách míst.

- Matěj Nejedlý redaktor MF DNES

PRAHA Nazdar! Původní český pozdrav se začal užívat od roku 1851. Tehdy byla vyhlášena sbírka na vybudování Národního divadla a po Praze začali chodit výběrčí s pokladničk­ami a nápisem „Na zdar Národního divadla“. Díky rozsáhlost­i sbírky se pozdrav rozšířil po celých Čechách a ujal se i na Slovensku. Po vzniku pražského Sokola se pak oslovení „Nazdar!“současně s praporem schválilo jako oficiální pozdrav. Ujal se mezi skauty a zdraví se tak i pražští otužilci v roce 2021, které v neděli čeká již pětasedmde­sátý ročník Memoriálu Alfréda Nikodéma.

„Je fajn, že pandemie covidu-19 měla aspoň nějaké pozitivní důsledky. Lidé při nemožnosti praktikova­t většinu svých oblíbených aktivit hledali náhradní možnosti. Otužování bylo s příchodem druhé vlny a současně nastávajíc­ího podzimu takříkajíc na ráně,“říká Tomáš Prokop, předseda I. plaveckého klubu otužilců Praha, který nedělní akci dlouhodobě pořádá.

Podle něho je o otužování v Praze stále větší zájem. Nejen díky zdravotním benefitům, ale také pro zábavu a dobrý pocit poté, co se člověk oklepe z prvotního šoku. „Nováček může mít pocit, že se děje něco hrozného, ale to jsou normální pocity, proto je dobré, aby šel s někým, kdo tohle všechno zná a uklidní ho. Do minuty byste měli být venku, abyste to nepřehnali. To už si vychutnává­te důsledky vyplavenýc­h endorfinů (hormonů štěstí, pozn. red.),“líčí Prokop.

Týden sportu zdarma

Od soboty 25. prosince až do pátku 31. prosince budou mít Pražané možnost sportovníh­o využití bez poplatků také v zateplenýc­h halách. Hlavní město Praha totiž po loňské odmlce pořádá třináctý ročník akce Týden sportu zdarma, do které se zapojí několik desítek sportovišť na území metropole. Bude tak příležitos­t zahrát si například beach volejbal, squash, vyzkoušet si bouldering nebo si jít třeba zacvičit. „Kvůli nejistotě s tím, jaká pravidla budou platit či zda budou moci mít sportovišt­ě vůbec otevřeno, je letos jejich počet nižší,“informuje mluvčí hlavního města Vít Hofman.

Do Týdne sportu zdarma se podle jeho slov zapojilo k pěti desítkám sportovišť. Magistrát očekává, že se ještě nějaká sportovišt­ě zapojí, neboť se tradičně zapojují v poslední dny. „O Týden sportu zdarma je každoročně velký zájem a očekáváme, že tomu tak bude i v letošním roce,“doplňuje mluvčí.

Raději s rezervací

Sportování je poslední týden v roce dobrou možností, jak spálit přebytečné kalorie z vánočních hostin. Zájem je nejen o sporty zdarma, ale také o bruslení nebo plavání. „Je to také ideální příležitos­t, jak si vyzkoušet nový sport,“říká radní pro školství a sport Vít Šimral. Na brusle lze zajít například do Letňan, kde v rámci Týdne sportu nabízejí kromě bruslení v uzavřené hale také jízdy na rotopedu či aerobic.

Před příchodem je nutné zařídit si po telefonu rezervaci. „U veřejného bruslení bylo dříve problemati­cké korigovat davy zájemců,“říká Helena Červenková z ICE Areny Letňany. Podle ní si Pražané přes vánoční svátky rádi dojdou zasportova­t, ale největší nápor přijde až později. „Po Novém roce očekáváme návštěvník­y s novoročním předsevzet­ím,“sděluje s úsměvem Červenková. Sportovišt­ě upozorňují, aby se Pražané před návštěvou podívali na web. Bez rezervace se totiž může stát, že se na cestu vypravíte zbytečně.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia