MF DNES

Úkol dvacítky: vzepřít se osudu a překvapit

Hokejová juniorská reprezenta­ce čeká na medaili od roku 2005. Ani letos nepatří mezi favority, může se ale opřít o kvalitní obranu

- Robert Rampa hokejový reportér MF DNES

Oslavili spolu Štědrý večer, popřáli si hezké svátky, a aby utužili partu, zazpívali si. Jenže bude juniorským hokejistům do zpěvu i po mistrovstv­í světa?

Do turnaje vstoupili v Edmontonu v noci na dnešek proti hlavnímu favoritovi celého šampionátu, proti domácí Kanadě.

Té mají junioři co vracet, právě ona posledně zastavila jejich cestu ve čtvrtfinál­e. Češi se nezmohli ani na gól a prohráli 0:3. Na podobnou zprávu si tuzemský fanoušek musel už zvyknout, za posledních dvacet let se radoval z postupu do semifinále jen třikrát. V roce 2005 z toho byla poslední medaile (bronzová), v letech 2004 a 2018 čtvrtá místa.

Naopak poslední tři turnaje skončily shodně bídně sedmým místem a leckoho ještě teď musí strašit již zmíněný šampionát 2018, kdy Češi v semifinále schytali výprask 2:7 od Kanady a v utkání o bronz dokonce 3:9 od Spojených států.

„Musíme nastoupit sebevědomě,“plánoval před úvodním utkáním útočník Ivan Ivan (jak se mladíkům vedlo, si přečtěte na webu iDNES.cz/sport).

Národní tým na americký kontinent neodjel bezbranný. Trenér Karel Mlejnek může spoléhat na solidní obranu. Jen považte: 18letý Stanislav Svozil vyrostl v brněnské Kometě, ale poslední měsíce si zvyká na zámořský hokej mezi juniory v Regině (26 zápasů, 18 bodů). S Columbusem z NHL už podepsal smlouvu.

Hodně se očekává i od urostlého a odvážného Davida Jiříčka z extraligov­é Plzně. Experti věští, že obrovský talent se na draftu objeví v první desítce.

Do extraligy se prosadili i další beci: Michal Hrádek (Pardubice), Jiří Ticháček (Kladno) a David Moravec (Mladá Boleslav).

Na české poměry je to vskutku nevídaná věc, abyste mohli říct, že obrana převyšuje útok. Vždyť jde o jedno z velkých témat při debatě o stavu českého hokeje: kde je nový Židlický, Kaberle a jim podobní?

„Především ofenzivní obránci nám chybí, nemáme je. Snad jen o Filipu Hronkovi to můžete říct,“přitaká Ladislav Šmíd, účastník bronzového turnaje z roku 2005.

Kvalitou současná juniorská reprezenta­ce disponuje i v bráně.

A to i přesto, že odmítl jet ten nejlepší – Nick Malík se rozhodl soustředit na klubovou kariéru v KooKoo ve finské nejvyšší lize.

Jeho pozici zastane dvojice Jakub Málek a Jan Bednář. První chytá mezi dospělými ve Vsetíně, druhý se loni přesunul z Karlových Varů do zámoří mezi juniory.

Největší pochyby tak budí útok, ten je za poslední roky opravdu slabší a gólové hody zřejmě čekat nelze. Nejvíc zaujmou dvě jména: kapitán Jan Myšák a teprve 17letý Jiří Kulich.

Myšák po odchodu z Litvínova už navykl na hokej na užším kluzišti,* minulou sezonu strávil mezi dospělými v AHL, tu aktuální válí mezi juniory za Hamilton Bulldogs.

Kulich dostává v extraligov­ých Varech dost prostoru a i kouč Mlejnek řekl: „V reprezenta­ci má velice důležitou pozici, ve věku nevidím vůbec žádný problém.“

Přestože se Češi mohou pochlubit několika šikovnými hráči, medailový úspěch by byl ohromným překvapení­m. Potenciál mužstva naznačí skupina, po Kanadě dvacítku čeká Německo, Finsko a Rakousko.

Problém může být i to, že kvůli covidové situaci Česko nesehrálo jediný přípravný duel.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia