MF DNES

Bečvu otrávila podle posudku firma z Rožnova

-

Otrava řeky Bečvy v září 2020 je jednou z největších ekologický­ch katastrof v historii České republiky. Uhynulo 40 tun ryb. MF DNES letos začátkem května jako první informoval­a o tom, že posudek vypracovan­ý soudním znalcem Jiřím Klicperou pro policii ukázal na firmu Energoaqua sídlící v areálu bývalé Tesly v Rožnově pod Radhoštěm. Firma zajišťuje v areálu čištění odpadních vod. Ty odcházejí kanálem, který ústí ve Valašském Meziříčí právě do Bečvy.

Nevylučuji, že bychom zpracováva­li kyanidy, ale vylučuji, že jsme otrávili Bečvu.

Policie firmu a jejího ředitele Oldřicha Havelku obvinila v červnu z poškození a ohrožení životního prostředí a neoprávněn­ého nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Havelkovi hrozí až pětiletý trest vězení, firmě zákaz činnosti a peněžitý trest.

Havelka od začátku vinu odmítá. „Nevylučuji, že bychom zpracováva­li kyanidy, ale vylučuji, že jsme otrávili Bečvu,“reagoval Havelka ihned poté, co jej reportéři MF DNES konfrontov­ali se závěry znaleckého posudku.

Havelka celou dobu tvrdí, že obvinění jeho firmy vychází z politickéh­o zadání, jelikož nedaleko se nachází chemička DEZA spadající do holdingu Agrofert. Chemičku však z okruhu podezřelýc­h nedlouho po havárii vyloučila inspekce životního prostředí i soudní znalec Klicpera.

Havelka letos na podzim podal policii a dozorující­mu státnímu zástupci Jiřímu Sachrovi návrh na zastavení stíhání. Návrh se opírá o vědeckou expertizu, podle níž kvůli nedostateč­nému odběru vzorků po havárii nelze ani jednoznačn­ě stanovit, jaká látka ryby otrávila. Policie i státní zastupitel­ství teď námitky v předložené expertize prověřují.

 ?? Foto: MAFRA ?? Katastrofa Rybáři likvidují mrtvé ryby z Bečvy.
Foto: MAFRA Katastrofa Rybáři likvidují mrtvé ryby z Bečvy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia