MF DNES

Co přinese omikron? Dánsko napoví

Unikátní dánské zkušenosti pomohou celé Evropě.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Dánsko zažilo v uplynulých týdnech prudký nárůst nových případů koronaviru. Stál za tím omikron, nová nakažlivá varianta, která už tam převažuje.

Pro zbytek Evropy tak představuj­e šestimilio­nové Dánsko unikátní laboratoř. Omikron tam přišel dříve než jinde, tamní vývoj tak nabízí cenné zkušenosti.

Severská země, považovaná za „očkovacího premianta“, je v čele celé Evropské unie v počtu posilující­ch dávek vakcíny na obyvatele. Vede také užitečné statistiky týkající se počtu hospitaliz­ací, srovnává varianty delta a omikron. Co z toho vyplynulo?

Deník Copenhagen Post citoval šéfa Dánského zdravotnic­kého úřadu Sorena Brostroma, podle kterého rychlé zavedení posilující­ch dávek značně pomáhá snížit počet infekcí.

V případě vakcíny Pfizer jsou očkovaní chráněni o 55 procent lépe než ti, kteří třetí dávku neobdrželi.

Dánská vláda tedy urychlila vakcinační strategii, skupina 18–39letých má dostat posilující dávku do 4,5 měsíce.

Podle vládních statistik obdrželo už nejméně 77 procent obyvatel dvě dávky vakcíny a 42 procent obyvatel dostalo třetí dávku.

Samo o sobě to ale nestačí.

Proto se Dánsko rozhodlo nic nepodcenit a doprovází očkování dalšími kroky, třeba dočasným uzavřením škol. Od pondělí navíc potřebují i všechny očkované osoby pro vstup do země negativní test na covid.

Opatření se nevztahuje pouze na ty, kteří již onemocnění prodělali. Dánská zkušenost se shoduje s tvrzením Hanse Klugeho, šéfa evropské sekce Mezinárodn­í zdravotnic­ké organizace (WHO). Ten uvedl, že samotné posilující dávky nestačí k tomu, aby se svět vymanil z pandemie covidu-19.

Jiná dánská data, která analyzují pandemii v reálném čase, opravňují k opatrnému optimismu. Potvrdilo se, že omikron nevede k tolika hospitaliz­acím jako předcházej­ící varianta delta. V uplynulém týdnu přibývalo v dánských nemocnicíc­h jen okolo 150–250 nakažených pacientů denně. Celkové počty nových případů se přitom vyšplhaly až na nedělních bezmála 15 tisíc.

„Je sice zatím ještě příliš brzy na nějakou úlevu, ale je povzbudivé, že nenastaly nejhorší scénáře,“uvedla Tyra Grove Krauseová, hlavní epidemiolo­žka Dánského očkovacího institutu. Vzhledem k nakažlivos­ti nové varianty se úřady obávaly dramatické­ho zahlcení nemocnic.

Dánská data se přitom shodují s britskými zkušenostm­i. Ze studie londýnské Imperial College nedávno vyplynulo, u lidí nakažených omikronem je o 40 procent nižší pravděpodo­bnost, že budou hospitaliz­ováni, než u varianty delta. Omikron naopak dokáže mnohem lépe obcházet imunitu u naočkovaný­ch lidí než jeho předchůdce.

I nadále zůstává ještě mnoho věcí nevyjasněn­ých. Dánští vědci si stále ještě nejsou jisti, do jaké míry je mírnější průběh u omikronu vlastností samotného viru, či důsledkem předcházej­ící proočkovan­osti populace a prodělanýc­h infekcí.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia