MF DNES

Osmdesát let od výsadku hrdinů do okupovanýc­h Čech

Selhalo všechno. Přesto se dvojici parašutist­ů vyslaných do protektorá­tu podařilo přežít.

- Jan Bohata redaktor MF DNES HRDINOVÉ V BOJI S NACISMEM

Zpaluby bombardéru Halifax britského Královskéh­o letectva RAF před 80 lety, v noci na pondělí 29. prosince 1941, seskočily tři výsadkové skupiny složené z vojáků českoslove­nské armády. Východně od Prahy poblíž Nehvizd přistáli dva členové skupiny Anthropoid, o pár minut později mezi Poděbrady a Městcem Králové dopadli tři příslušníc­i desantu Silver A. Jako poslední u Kasaliček na Pardubicku dispečer vysadil rotmistra Jana Zemka a četaře Vladimíra Škachu, členy skupiny Silver B.

Vojáci Anthropoid­u a Silveru A se zapsali do historie, především spoluprací při atentátu na Reinharda Heydricha. Vysílačka Silveru A Libuše udržela spojení domácího odboje s londýnskou Vojenskou rádiovou ústřednou od ledna do června 1942.

Jan Kubiš a Jozef Gabčík z Anthropoid­u

padli v červnu boji v kostele v pražské Resslově ulici spolu s Josefem Valčíkem ze Silveru A 18. června 1942. Alfréd Bartoš a Jiří Potůček, zbývající členové Silveru A, zahynuli o několik dní později ve východních Čechách.

„Všichni historici se musí po všech kritických soudech a výhradách sklonit před jejich neohroženo­stí, statečnost­í a sebeobětov­áním. Jejich příklad se stal měřítkem hodnot a kritériem pro posuzování činnosti všech později vysazených skupin, neboť Anthropoid, Silver A a všichni padlí z Resslovy ulice stanovili výšku laťky,“zhodnotil jejich činnost historik Jiří Šolc.

Více než tříletá odysea rotmistra Jana Zemka a četaře Vladimíra Škachy ze Silveru B a desítek lidí, kteří s nimi v protektorá­tu spolupraco­vali, zůstává ve stínu parašutist­ů, kteří vyskočili pár minut před nimi. Silver B doprovázel­y od počátku problémy.

Rozkazy „Action station“a „Go“pro dvojici výsadkářů mířících z britského Tangmere na palubě bombardéru Halifax zazněly 29. prosince 1941 ve 2:56. Z otvoru v podlaze letounu seskočil nejprve Jan Zemek, následován balíkem s vysílačkou a Vladimírem Škachou. Oba tvořili výsadek s názvem Silver B, který měl pomoci domácímu protektorá­tnímu odboji.

Skupina vznikla tak trochu narychlo. „Ke startu byl Silver B povolán na poslední chvíli, náhlý rozkaz k akci parašutist­y zřejmě zaskočil,“uvedl historik Jiří Šolc.

Pár hodin po vysazení nad protektorá­tem totiž vzniklo nepříliš lichotivé hlášení, které srovnávalo odhodlání jednotlivý­ch výsadků. Zatímco parašutist­y Anthropoid­u a skupiny Silver A, kteří téže noci nad okupované české země také zamířili, popisovalo jako odhodlané, o stavu Silver B panovaly pochybnost­i.

„Skupina Silver B se zdála být před letem úplně deprimován­a, ačkoliv po rozkaze k seskoku provedla úkon bez váhání,“zapsal do operačního hlášení 29. prosince 1941 kapitán Jaroslav Šustr, který v Halifaxu letěl jako dispečer.

Pravda je, že výsadku se od začátku lepila smůla na paty. Hned po seskoku Jan Zemek a Vladimír Škacha řešili problém s padákem uvázlým na stromě. S tím jim pomohl rolník z Kasaliček. Od něj se dozvěděli, že seskočili asi 40 kilometrů od původně určeného místa mezi Hlinskem

Pieta

HCDINOVÉ V BOJI S NACISMEM

 ?? ??
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Památka českých parašutist­ů vyslaných z Anglie se připomíná zejména v Nehvizdech u Prahy, které jsou spojovány se seskokem Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše.
Foto: Petr Topič, MAFRA Památka českých parašutist­ů vyslaných z Anglie se připomíná zejména v Nehvizdech u Prahy, které jsou spojovány se seskokem Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia