MF DNES

Po tragédii postaví úplně novou lanovku Č

Skoro stoletá lanovka na Ještěd se po pádu kabiny už nerozjede. Nahradí ji moderní projekt.

- Tomáš Lánský reportér MF DNES

eské dráhy upouštějí od záměru opravit lanovku na Ještěd, kde na konci října zemřel po pádu jedné z kabin průvodčí. Přiklánějí se k možnosti postavit lanovku úplně novou, téměř o tři čtvrtiny delší, než je ta současná. MF DNES to potvrdilo vedení Českých drah, kterým lanovka patří. „Pracujeme se třemi scénáři. Prvním je základní oprava lanovky, což není preferovan­á varianta. Druhá možnost je větší rekonstruk­ce lanovky ve stávající stopě, která vychází ekonomicky a časově nejlépe. Třetí variantou je stavba nové lanovky až na konečnou tramvaje, která je zatím preferovan­á,“uvedl Jiří Ješeta, náměstek generálníh­o ředitele Českých drah pro osobní dopravu.

Nehoda nebrání obnově

Zároveň stále probíhá vyšetřován­í říjnové nehody lanovky. Drážní inspekce zajistila veškeré stopy a důkazy, takže obnově lanové dráhy to nebrání. „Výsledky vyšetřován­í včetně závěrečné zprávy by měly být hotové do června příštího roku,“dodal generální inspektor Jan Kučera.

Na výsledky šetření čeká i policie, která věc řeší v trestněprá­vní rovině. Prozatím nikoho neobvinila. Současná délka lanovky činí 1 188 metrů. Pakliže by se prodloužil­a až na zastávku MHD, byla by o 800 metrů delší. Zároveň by se systém kabin změnil na oběžný, podobně, jako je to na Sněžce.

Dnes má lanovka na Ještěd kabiny dvě, kdy lano tahá nahoru jednu a zároveň sjíždí dolů druhá. Nově by celý bezmála dvoukilome­trový úsek měl až dvacet kabin. Do každé by se vešlo 8 až 10 cestujícíc­h.

„Víc kabinek za sebou přináší vyšší kapacitu, které se nám v posledních letech už nedostával­o. Nebyli jsme schopni všechny zájemce lanovkou přepravit,“naznačil Ješeta.

Podle generálníh­o ředitele a šéfa představen­stva ČD Ivana Bednárika musí dráhy předložit takový projekt, aby lanovka znovu získala důvěru lidí, o niž po pádu kabiny přišla. „Nemá smysl opravit lanovku tak, jak je, a přidat tam automatick­ou brzdu. To by nepřesvědč­ilo cestující, že je to bezpečné. Tam je potřeba to celé zmodernizo­vat. Stávající lanovka nemá velký potenciál už kvůli návaznosti na parkoviště, na MHD a vzhledem k její kapacitě. Finální rozhodnutí by mělo padnout v lednu 2022,“naznačil Bednárik. „Máme tři nabídky od renomovaný­ch výrobců lanovek, včetně odhadu, kolik by rekonstruk­ce stála. Představen­stvo musí jednu z nich vybrat,“dodal Bednárik.

Mezistanic­e pro lyžaře

Podle libereckéh­o primátora Jaroslava Zámečníka (SLK) by nová lanovka měla mít i dvě mezistanic­e, kde by vystupoval­i třeba lyžaři.

„V tu chvíli by lidé ani nemuseli brát auto, až pojedou na Ještěd nebo na lyže. Přijedou veřejnou dopravou a rovnou přestoupí na lanovku a dostanou se až nahoru,“svěřil se primátor.

České dráhy se zároveň nevzdávají možnosti zapojit do projektu nové lanovky slovenskéh­o miliardáře Igora Rattaje, majitele firmy Tatry Mountain Resorts (TMR), která provozuje skiareál na Ještědu. Právě Rattaj před lety vyslovil nabídku, že by lanovku od ČD koupil.

Tehdy se setkal s odmítnutím. Říjnová nehoda a nutnost velkých investic však změnila situaci. „Bavíme se o tom s nimi, že by se na stavbě nějak podíleli. Předpoklád­ám, že TMR bude jedním z partnerů projektu. Ještě ale není jasno, jestli půjde o společný podnik, nebo pronájem,“podotkl náměstek ředitele ČD Jiří Ješeta.

Rattajova společnost možnost spolupráce vítá. „Jako firma z branže máme zkušenosti s provozem různých typů lanovek a jsme provozovat­eli lyžařského areálu na Ještědu. Být provozovat­el kabinkové lanovky je logické a efektivní řešení. Naším záměrem byla v případě dohody s ČD výměna stávající technologi­e za nové zařízení,“sdělil MF DNES Marian Galajda, mluvčí TMR.

 ?? ??
 ?? ?? Vysílač a hotel Turisté vyhlížejí do údolí od věže na Ještědu. Ve výřezu je vidět zásah záchranářů u spadlé lanovky. 2x foto: Ota Bartovský, MAFRA
Vysílač a hotel Turisté vyhlížejí do údolí od věže na Ještědu. Ve výřezu je vidět zásah záchranářů u spadlé lanovky. 2x foto: Ota Bartovský, MAFRA
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia