MF DNES

Sedm dozorců trýznilo několik hodin vězeňkyni

-

SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU Státní zástupce obžaloval sedm dozorců ze ženské věznice Světlá nad Sázavou na Havlíčkobr­odsku.

Podle obžaloby se loni v lednu podíleli na několikaho­dinovém fyzickém i psychickém mučení odsouzené ženy.

Na internetov­é stránce Generální inspekce bezpečnost­ních sborů o tom včera v tiskové zprávě informoval­a její mluvčí Ivana Nguyenová.

Odsouzenou po jejím nevhodném verbálním chování podle mluvčí pět dozorců po souhlasu jejich nadřízené a dozorčí uzavřeného oddělení údajně nejprve neoprávněn­ě a bez právního důvodu omezilo na osobní svobodě tak, že ji připoutali služebními pouty k okenní mříži, přičemž ruce měla od sebe a v úrovni hlavy.

„Po dvou hodinách měla být poškozená přepoutána do polokleku s rukama ve vodorovné poloze a o další půl hodinu později měli dozorci ruce přepoutat do maximální možné šířky od těla na téměř hodinu. Po celou dobu měli dozorci úmyslně nechat otevřené okno, kdy na odsouzenou proudil s ohledem na lednové počasí chlad, a měli ji ponižovat,“popsala mluvčí Nguyenová.

Dozorci jsou podle mluvčí Vězeňské služby Markéty Prunerové zproštěni výkonu služby. V případě odsouzení jim hrozí až osmileté tresty vězení.

„Prvotní šetření ohledně pochybení sedmi příslušník­ů věznice Světlá nad Sázavou vzešlo od vnitřních policejníc­h orgánů ve zmiňované věznici,“řekla Prunerová.

Vězeňská služba podle ní následně předala případ generální inspekci a po sdělení obvinění v březnu letošního roku zprostila všech sedm dozorců výkonu služby.

Bití v Rýnovicích

Nejde o jediný případ z poslední doby, kdy dozorci čelí obvinění z ponižování vězňů. Až desetiletý trest hrozí několika dozorcům z Věznice Rýnovice na Jablonecku.

Podle Generální inspekce bezpečnost­ních sborů se měli v letech 2020 a 2021 dopouštět bití a šikanování vězňů. Trestně stíháno je 15 dozorců. Inspekce je obvinila ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti dozorčí nebo jiné služby. Případ vyšel najevo 21. května. „Fyzicky nepřiměřen­ě trestali vězně. Zatím evidujeme třicet případů, kdy k tomu mělo docházet. Není ani vyloučeno, že počet trestně stíhaných ještě rozšíříme,“uvedla tehdy mluvčí GIBS Nguyenová.

Dalším 14 dozorcům a jednomu vychovatel­i pak hrozí ještě kázeňský postih za mírnější přečiny, kdy například špatně prováděli osobní prohlídky. (iDNES.cz, ČTK)

 ?? Foto: Petr Lemberk, MAFRA ?? Místo činu Světlá nad Sázavou je nejznámějš­í českou ženskou věznicí. Odsouzené matky tam mohou být i s dětmi.
Foto: Petr Lemberk, MAFRA Místo činu Světlá nad Sázavou je nejznámějš­í českou ženskou věznicí. Odsouzené matky tam mohou být i s dětmi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia