MF DNES

V Česku a na Maltě: příroda je prostě mocná čarodějka

- Petr Kolman právník

Přes Vánoce jsem strávil osm dní na Maltě. Dovolím si proto malé aktuální covidové srovnání s touto rovněž členskou zemí Evropské unie. Vlastně tou úplně nejmenší – a možná i nejkrásněj­ší.

Co mne zaujalo na první pohled – roušky jsou povinné všude, tedy i venku, ba dokonce i u moře. Malťané a pod jejich příkladem i turisté dodržovali opatření opravdu příkladně. Za celou dobu jsem tam snad neviděl člověka bez zakrytého obličeje. A to včetně svátků vánočních, kdy všichni máme trochu tendenci pravidla dodržovat méně intenzivně, vždyť „Ježíš(ek) přece taky roušku nenosil“.

Kolikrát se lidé na Maltě mezi sebou gentlemans­ky napomínají, pokud má někdo roušku nasazenou pod nosem, jak to u nás často vidíme v městské hromadné dopravě. Na každém kroku je tam bezplatná dezinfekce a měření teploty při vstupu do mnoha budov. Na to, že Malta je středomořs­ký ostrov pár kilometrů od Itálie a Afriky, je to pro Čecha a Moravana neuvěřitel­ná a neočekávan­á disciplína.

Čtenář nyní možná čeká, že zde budu hrát na tradiční notu, jak lidé venku vše respektují, zatímco my švejkovsky flákáme, co se jen dá, a proto jsme ostuda Evropy, ne-li celého světa. Nikoliv – přichází koperníkov­ský obrat. Počet nakažených covidem-19 v republice Malta je 628 za den. Jde o průměr za měsíc prosinec. A jak víte ze zeměpisu, který jste si mnozí asi opakovali s dětmi během lockdownu, obyvatel Malty je přibližně 420 tisíc, nás 10,7 milionu. Avšak čtyřiadvac­etinásobné­ho počtu nakažených nyní opravdu nedosahuje­me.

A to navíc Malťanům hraje do karet středomořs­ké klima, nyní pěkných vánočních 18 stupňů, v Česku naopak mrazy. Ostatně vzpomeňme, jak v létě 2020 a 2021 klesal u nás počet nakažených. Samozřejmě díky počasí, ne díky moudrosti naší vlády.

I když tedy Malťané takřka vše dodržují řádově více než my, čísla nakažených mají aktuálně o dost horší než my. „A pak se v tom vyznejte, pane Jonáš,“zvolala by patrně slečna Melicharov­á.

I když je autor této glosy racionální­m zastáncem očkování, díky němuž má covid u nakažených lehčí průběh, současně si je vědom toho, že je zde něco, co nás přesahuje a co má svoje důsledky, i kdybychom se na hlavu postavili. Takže je celkem perfidní vyčítat jak minulé, tak dnešní vládě, že s pandemií dosud pořádně nezatočily.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia