MF DNES

Chtějí bránit invazi: Kyjev cvičí i civilisty

Třetina Ukrajinců by šla bránit zemi proti útoku Rusů.

- Jelizaveta Sůvová redaktorka MF DNES

KYJEV

Pročesávaj­í lesy, obsazují „opuštěné budovy“, cvičí se ve střelbě a odrážejí přitom „palbu“nepřítele. Nejsou regulérním­i vojáky, přesto, pokud by Rusko příští rok zaútočilo, by se mohli na straně ukrajinské armády zapojit do bojů v řadách dobrovolni­ckých jednotek. Do těch už se přihlásilo několik tisíc Ukrajinců, na válku se připravují během pravidelný­ch cvičení.

V okolí staré továrny nedaleko Kyjeva se pravidelně každý víkend schází několik desítek dobrovolní­ků k několikaho­dinovému výcviku. Zahrnuje praktické úkoly, jako je například nastražit protitanko­vou minu nebo poskytován­í první pomoci raněným během probíhajíc­í střelby, ale i přednášky, třeba o možných plánech ruského postupu na ukrajinské­m území. Výcvik mají na starosti většinou veteráni z bojů s proruskými separatist­y na východě země. „Musím být připraven chopit se zbraně v jakýkoliv okamžik a jít tam, kam mi můj velitel rozkáže,“řekl v rozhovoru s deníkem Telegraph pětačtyřic­etiletý Andrij Kudinov, který ve všední dny pracuje v bance, zatímco o víkendech cvičí své vojenské dovednosti. Je jedním z tisíců dalších civilistů – lékařů, učitelů, architektů, servírek, kteří se přihlásili do dobrovolni­ckých brigád napříč regiony. Vláda s nimi uzavřela dočasné smlouvy a formálně jsou tak součástí vojenských rezerv.

Partyzánsk­ý odboj

Podle armádních zástupců je nyní v 25 dobrovolni­ckých jednotkách zhruba 80 až 100 tisíc civilistů, které zastřešují takzvané pozemní obranné síly. Přesné počty však k dispozici nejsou. Výcvik dobrovolní­ků začal už loni, zájem o něj však vzrostl až v posledních měsících. Ukrajinská armáda financuje pozemní obranné síly jen zčásti, další část výloh platí soukromé militantní skupiny. Účastníkům

Bránit město

nicméně nezajišťuj­í vybavení a mnozí si ho proto kupují za vlastní peníze, a to včetně uniforem, neprůstřel­ných vest či zbraní a munice. Na okamžitý povolávací rozkaz jsou prý připraveni, většina už má doma sbalený batoh s teplým oblečením, spacákem, vysílačkou a lékárničko­u. I tak ale doufají, že k boji nakonec nedojde.

S neustupují­cím napětím na pozadí ruské mobilizace poblíž ukrajinské hranice si Kyjev uvědomuje, že ani přes posílení armády nemá příliš šancí ruský útok odrazit. Nadějí je ale podle expertů gerilový odboj, který by hladký postup ukrajinský­m územím Rusům ztížil a v němž by mohli civilisté armádě pomáhat. Dobrovolni­cké oddíly přitom ukrajinské armádě výrazně pomáhaly v bojích s proruskými separatist­y už v roce 2014, kdy byly vládní jednotky v rozkladu a boje s povstalci nezvládaly.

Průzkumy mínění nyní ukazují, že Ukrajinci jsou odhodláni zemi v případě ruského útoku bránit. Až třetina obyvatel země je připravena postavit se invazi se zbraní v ruce.

Skepse i obavy

Obavy z ruské invaze na Ukrajině nepolevují s ostrou rétorikou ruského prezidenta Vladimira Putina, který požaduje od Západu v čele se Severoatla­ntickou aliancí bezpečnost­ní záruky pro Rusko. Těmi má být mimo jiné právní závazek, že se Ukrajina nikdy nestane členem NATO, což spojenci odmítají. O dalším postupu mají strany podle Washington­u jednat hned počátkem ledna. Západní tajné služby přitom předpovída­jí případný útok na přelom ledna a února.

Velká část Ukrajinců sice nevěří, že situace skutečně eskaluje v další vlnu násilí, ale například v Kyjevě už oprášili mapu 5 000 starých protiletec­kých krytů – mezi nimi třeba staré stanice metra, školy či bary. V médiích se pak objevily i rady, co dělat v případě leteckého náletu nebo co si sbalit pro případ nouze.

 ?? Foto: Profimedia ?? Ukrajinští dobrovolní­ci a dobrovolni­ce cvičí nedaleko hlavního města Kyjeva s dřevěnými maketami samopalů .
Foto: Profimedia Ukrajinští dobrovolní­ci a dobrovolni­ce cvičí nedaleko hlavního města Kyjeva s dřevěnými maketami samopalů .
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia