MF DNES

Věřte, nebo ne, na Zemi se řítí ničivá kometa

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Z vesmíru se řítí kometa, jejíž střet s naší planetou bude pro lidstvo fatální. Takže je třeba sešikovat největší mozky dneška a najít chrabrého hrdinu, který za Zemi položí i život, bude-li třeba. K tomu nám dopomáhej Bůh, heroický hudební podkres a náležitě motivační projev americké hlavy státu.

Film K zemi hleď! z produkce Netflixu v prvních minutách opravdu připomene Armageddon, případně destruktiv­ní spektákly Rolanda Emmericha. Nejpozději ve scéně, kdy ústřední vědecké duo Randall Mindy a Kate Dibiasky konečně přijme prezidentk­a USA Janie Orleanová, je jasné, že režisér a scenárista Adam McKay nenatočil standardní katastrofi­cký film, nýbrž vtipnou, ovšem pořádně hořkou a trefnou satiru na svět fake news, dezinforma­cí a konspiračn­ích teorií, kdy realitu vnímáme především skrze statusy a lajky na sociálních sítích.

Popírači komety

Místo aby obyvatelé Země začali panikařit, doktorovi Mindymu a doktorandc­e Dibiasky nikdo nevěří a velmi záhy se stanou terčem internetov­ých memů, kyberšikan­y a nechutných zákulisníc­h čachrů nejvyšší politiky.

Není těžké uhodnout, co má kometa nazvaná po své objevitelc­e Dibiasky symbolizov­at. Rozdělení společnost­i na ty, co na kometu nevěří a hledí k zemi, versus uvědomělí, kteří důvěřují vědě a dívají se s obavami k oblakům, je jasnou parabolou ke covidové pandemii, a nejen k ní. Nic z toho není potřeba ve filmu dlouze hledat či rozkrývat, vše je okamžitě srozumitel­né.

Jako od Macourka

Film stojí na hereckých výkonech. Doktora Mindyho modeluje Leonardo DiCaprio jako prášky nadopované­ho neurotika, aniž jen na okamžik sklouzává k laciné karikatuře bláznivého vědátora. Jennifer Lawrence je v roli Kate Dibiasky věcná, odtažitá, přitom křehká a zranitelná. Meryl Streepová si na „trumpovsky“

Pozor, kometa

populistic­ké prezidentc­e Janie Orleanové pochutnala se vší grácií a Jonah Hill jako její syn Jason je ukázkový buran a hovado. Za zmínku stojí ještě Mark Rylance v roli miliardáře a technologi­ckého vizionáře Petera Isherwella.

Mimoidní figuru s autistický­mi rysy a vrtochami, inspirovan­ou nejspíš Elonem Muskem nebo Stevem Jobsem, charakteri­zuje pomocí nepřítomné­ho pohledu a protivně skřípavého hlasu. Ke konci je ostře satirický hrot poněkud zbroušen dojemně-rodinnými okamžiky smíření. Naštěstí je režisér neprotahuj­e a moralistní tón shodí ztřeštěným finále, které jako kdyby vypadlo z vorlíčkovs­ko-macourkovs­ké sci-fi parodie.

K zemi hleď! Netflix

 ?? Foto: Netflix ?? Vědci v podání Leonarda DiCapria a Jennifer Lawrence varují prezidentk­u, kterou hraje Meryl Streepová.
Foto: Netflix Vědci v podání Leonarda DiCapria a Jennifer Lawrence varují prezidentk­u, kterou hraje Meryl Streepová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia