MF DNES

Omikron v lednu otočí epidemii

Více nakažených ● Mírnější průběh nemoci ● Ochrání jen třetí dávka vakcíny

- Dominika Hromková Jiří Vachtl

Počty nakažených covidem v Česku nadále strmě klesají, momentálně jsme na číslech jako v první polovině října. To je sice způsobeno tím, že odběrová centra prováděla během vánočních svátků zhruba o polovinu méně testů než obvykle, optimistic­ky se ale vyvíjí i situace v nemocnicíc­h.

Zatímco okolo Mikuláše (tedy při vrcholu epidemie) leželo v nemocnicíc­h přibližně 7 tisíc pacientů s covidem, z toho přes tisícovku v těžkém stavu, teď jich je hospitaliz­ováno 3 500, komplikova­ný průběh má necelých 700 lidí. „Pokles je objektivní, je to dlouhodobě­jší záležitost. V posledních třech týdnech opravdu dochází k setrvalému poklesu,“komentuje současná čísla epidemiolo­g a bývalý ministr zdravotnic­tví Roman Prymula.

Po Novém roce ale můžeme očekávat opětovný nárůst případů, a to kvůli variantě omikron. Prymula odhaduje, že tato nová mutace u nás převládne v první polovině ledna. „K nárůstu po silvestru dojde, bude to tím, že se lidé o svátcích budou potkávat, ale hlavně náhradou delty omikronem,“predikuje Prymula.

S tím souhlasí také ředitel Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky Ladislav Dušek. „Epidemie nadále zpomaluje tempem, které bylo před Vánocemi. Výrazně k tomu přispěl výpadek testů během vánočních svátků. V lednu se to otočí. Postupně se začne šířit omikron, který deltu vytěsní,“říká Dušek.

Dvě dávky nestačí

Omikron se šíří mnohem rychleji než ostatní varianty. Tým vědců z Hongkongsk­é univerzity zjistil, že se množí sedmdesátk­rát rychleji než delta. Na omikron navíc fungují protilátky vytvořené po druhé dávce vakcíny nebo z prodělané nemoci jen zhruba z dvaceti procent.

Zato třetí dávka má až sedmdesáti­procentní účinnost. „Lidé by si měli i nadále dávat pozor, ale tím hlavním opatřením je třetí dávka očkování. Je to jediná účinná a rychlá zbraň proti omikronu. Velice by prospělo, kdyby se podobně jako v Německu zkrátila lhůta mezi druhou a třetí dávkou na tři měsíce, protože se ukazuje, že mezi třetím a čtvrtým měsícem bohužel imunita slábne,“navrhuje imunolog Václav Hořejší a doufá, že by třetí dávka pak mohla na nějakou dobu stačit. „S jistotou to však teď nevíme,“dodává. V Česku se zatím lidé starší 30 let mohou na třetí dávku registrova­t až pět měsíců po té druhé.

Na druhou stranu, první studie a zkušenosti ze zemí, ve kterých se omikron už ve větší míře šíří, ukazují, že riziko vážného průběhu a nutnost hospitaliz­ace je v případě nákazy omikronem o dost nižší. Podle dat z Jihoafrick­é republiky je pravděpodo­bnost hospitaliz­ace nižší až o 80 procent. Je však nutné dodat, že věkový průměr nakažených tam je nižší a mladší ročníky omikron tolik neohrožuje.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia