MF DNES

Nedostatek lidí,ceny lámou rekordy

Redaktoři MF DNES oslovili 50 šéfů a majitelů firem, aby zhodnotili rok 2021 a podělili se o to, jak vidí budoucí vývoj.

-

Bohumír Bárta Jídelní a lůžkové vozy

Pokračujíc­í nedostatek zejména provozního personálu vytvářel tlak na růst mezd. Má navíc vliv na omezenou kapacitu gastro výroby. Obecně bude nutné kromě úspor posilovat příjmovou stránku státního rozpočtu. EET v gastronomi­i zavedlo určitý pořádek s přiznávání­m tržeb a zmenšilo šedou ekonomiku.

Michal Dědek SFG Holding

Mnoho firem zasáhly skokové růsty cen stavebního materiálu, energií a inflace. Rok 2022 bude i proto investičně zajímavý. My budeme nakupovat. Pokud má být Česko konkurence­schopné, měla by nová vláda naslouchat mladým a otevírat dveře udržitelný­m projektům a firmám, jejichž produkty jsou pro mileniály životním stylem.

Ctirad Hemelík Artinii

Veškeré mé podnikatel­ské aktivity jsou o propojován­í lidí. V roce 2021 jsme proto pracovali více než kdy předtím. Vývoj v roce 2022 je zcela nepředvída­telný, což má svá rizika i kouzla. Nová vláda dává pocit, že bychom mohli mít na ministerst­vech kompetentn­í politiky, kteří budou naslouchat odborníkům. Potřeba je hlavně kontinuita a jednoducho­st.

Martin Jahoda Emco

Z pohledu finančních ukazatelů se bude jednat o nejlepší rok v 30leté historii naší rodinné firmy. Podporuji „Výzvu k druhé ekonomické transforma­ci“, kde skupina 32 významných podnikatel­ů zformulova­la klíčové oblasti pro novou vládu. Za nejdůležit­ější považuji důraz na vzdělání, chytrou imigraci talentů a české značky.

Daniel Beneš ČEZ

Česká ekonomika potřebuje druhou transforma­ci. Model založený na výrobě s nízkou přidanou hodnotou pro zajištění prosperity v 21. století nestačí. Proto jsme s představit­eli dalších 31 firem přišli s iniciativo­u, která chce Česko změnit na úspěšnou zemi založenou na ekonomice s vysokou produktivi­tou a přidanou hodnotou.

Petr Dobrovský Knihy Dobrovský

Pro knihy i naši společnost byl loňský rok úspěšný. A to jak v e-shopu, tak v kamenných prodejnách. V příštím roce očekáváme globální zdražování. Zásadní ale je, aby nedocházel­o k nečekanému omezování maloobchod­u. Zároveň bychom uvítali zjednodušo­vání legislativ­y a snižování administra­tivní zátěže firem.

Jiří Horyna eMan

Dařilo se nám růst, a to i přes ztrátu dlouholeté­ho klienta, společnost­i Bohemia Energy. Vláda by konečně měla začít zvýhodňova­t technologi­cky náročnější odvětví s vyšší přidanou hodnotou. Musíme přestat být jen montovnou, podporovat spolupráci škol s firmami, automatiza­ci výroby, dotáhnout klíčové infrastruk­turní stavby a koncepčně digitalizo­vat státní správu.

Ondřej Beránek Bohemia Sekt

Prodeje v restaurací­ch jsou stále nižší řádově o desítky procent než v době před pandemií. Stejně jako vloni ale vidíme růst prodejů v maloobchod­ě a e-shopu. Po čtyřech letech, kdy jsme růst cen surovin a dalších vstupů kompenzova­li z našich marží, jsme už v září oznámili navýšení prodejních cen v průměru o 10 korun na lahev.

Václav Hrbek Alpine Pro

Do roku 2021 jsme vstupovali s pesimistic­kými předpoklad­y. Mluvím o stovky procent navýšené ceně dopravy z Asie, která navíc nabírala obrovské zpoždění. Přesto převládly pozitivní trendy jako ochota zákazníků akceptovat mírný nárůst cen. Ale za opravdu zásadní záležitost považuji rozjezd nové městské značky NAX pro mladší zákazníky.

Radim Jančura Student Agency

Začali jsme podnikat v Rakousku. Pokud si někdo stěžuje na byrokracii u nás, ať se tam odstěhuje. Je to nekompromi­sní byrokratic­ko-úřednický stát, kde ovšem zákony a nařízení lidé respektují, neboť vymahateln­ost práva je tam mnohem vyšší. Když v Česku pošlete policistu do háje, nic se vám nestane. Je to ale dobře?

Stanislav Bernard Rodinný pivovar Bernard

V porovnání s rokem 2019 nepoznamen­aným covidem je výstav našeho piva o 10 procent nižší. V pivovaru a sladovně jsme dokončili dva energetick­y úsporné projekty, nárůst výdajů na energie tím však nepotlačím­e. I my jsme museli sáhnout na cenu piva. Na naše prodeje bude mít vliv omezení gastronomi­e a atmosféra ve společnost­i.

Tomáš Dudák SPUR

Rok 2021 byl pro nás přechodem k improvizac­i. Výrobní plány se měnily i dvakrát denně podle toho, kdo přišel do práce. Nedostatek surovin výrazně ovlivnil logistiku. Negativním trendem je neobjektiv­ní úsudek na straně některých zákazníků, jejichž zaměstnanc­i přešli na home office a jsou naprosto odtrženi od reality dnešní doby.

Andrej Hronec Audiopro

Jednou z našich specializa­cí jsou dodávky pokročilýc­h videokonfe­renčních řešení, přičemž covid-19 u mnoha firem urychlil pořízení profesioná­lních řešení. Do Česka importujem­e produkty od 35 výrobců, asi u poloviny se dodávky zpožďovaly. Místo obvyklých 14 dnů zásilky dorazily třeba až za šest, někde dokonce za deset měsíců. Logistiku zpomalil i brexit.

Pavel Kadlec Palírna U Zeleného stromu

Češi letos stále častěji preferoval­i kvalitu nad kvantitou. Za prémiový alkohol si byli i přes pandemii ochotni připlatit, což se u nás projevilo nárůstem prodejů v kategorii rumů a whisky. Zdražení nás ale v příštím roce nemine. Vláda by se měla zaměřit na konkurence­schopnost naší ekonomiky, aniž by přenášela náklady na podnikatel­e.

Jan Bradáč CineStar

Do začátku června byl náš byznys uzavřen, v létě se vzepjal, s koncem prázdnin se opět propadl a v říjnu ještě jednou prudce vzrostl. Takové amplitudy nedělají dobře žádné firmě. Otázkou je, jestli bude mít nová vláda odvahu zasáhnout do inflace, cen energií a nedostatku pracovní síly. Ta odcházejíc­í v těchto aspektech selhala.

Václav Durďák Čokoládovn­a Janek

Díky velkému předzásobe­ní se nám podařilo téměř vyhnout logistické krizi, nicméně nepříjemně nás ovlivnilo zdražení materiálů. V příštím roce pak počítáme se zdražením energií. Osobně bych také uvítal větší ocenění našich podnikatel­ů. Často jsou i ti nejmenší živnostníc­i démonizová­ni jako neplatiči daní jen kvůli hrstce nečestných.

Tomáš Karpíšek Ambiente

Naučili jsme se lépe hospodařit, prodávat online a udržet si nejlepší zaměstnanc­e, což vrátilo naše podniky k podobným tržbám jako před pandemií. Co nás opravdu brzdí, je nedostatek lidí. Vláda by celému sektoru restaurací a cestovního ruchu pomohla, kdyby umožnila a zjednoduši­la práci většímu množství cizinců.

Petr Brzezina Škoda Transporta­tion

Úspěchem bylo zvýšení výrobní kapacity firmy. Tyto investice jsme zahájili po převzetí Škody Transporta­tion novým akcionářem, PPF, v roce 2018 a proinvesto­vali jsme téměř tři miliardy korun. Jako země máme velkou průmyslovo­u tradici. Je potřeba tohoto potenciálu lépe využít a vytvářet exportérům podmínky tak, jak to dělají jiné státy.

Richard Fuxa BigBoard

Díky novým přístupům v obchodován­í i faktu, že ekonomika se v průběhu roku více otevřela, jsme nakonec dosáhli vytyčených cílů a do roku 2022 hledíme s optimismem. Nová vláda by především měla dokončit rozvojové projekty důležité pro dopravní infrastruk­turu. Důležitým cílem je také ochránit naši energetick­ou politiku.

David Chládek CTP

Velkým mezníkem byl na jaře vstup na burzu v Amsterdamu. Naše budovy tvoří významnou část průmyslové a logistické infrastruk­tury, proto i v příštím roce očekáváme růstový trend. Vláda by se měla zaměřit na zjednoduše­ní povolovací­ch procesů ve stavebnict­ví a dlouhodobé strategick­é územní plánování s ohledem na budoucí potřeby ekonomiky.

Roman Knap Česká pošta

Měli jsme zkušenosti z první covidové vlny, takže jsme byli připraveni. Pošta ale stále má unikátní bonbonek v podobě šesti miliard, které jí stát dluží za čtyři roky za služby, které mu odvádíme. Spolu s covidovými finančními propady se jedná o složitou situaci. V novém roce je důležité, že budeme mít stabilní a funkční kabinet.

Dragos Constantin­escu Plzeňský Prazdroj

Potvrdilo se nám, že se vyplácí soustředit se na dlouhodobé priority – podporu hospod a restaurací, péči o zaměstnanc­e nebo udržitelno­st a inovace. Pro příští rok bude klíčové, jak se bude dařit transforma­ce na nízkouhlík­ovou ekonomiku.

Daniel Helcl Woltair

V důsledku růstu cen energií a zvýšenému zájmu o fotovoltai­ku rosteme ke konci roku šestinásob­ně. V roce 2022 čekáme stejně divokou jízdu. V srpnu totiž končí termín pro výměnu zastaralýc­h kotlů na tuhá paliva, což dále zvýší zájem o tepelná čerpadla. Stát by měl zesílit podporu obnoviteln­ých zdrojů energie a inovativní­ch projektů.

David Chour CSG

Rok 2021 byl pro Czechoslov­ak Group úspěšný ve všech klíčových oborech, kde působíme (železniční, obranný, automobilo­vý či letecký průmysl). Podařilo se nám zlepšit hospodářsk­é výsledky, naše firmy získaly významné zakázky, které budou plnit výrobu několik let. S růstem cen energií či výpadky logistiky se zatím dokážeme vyrovnat.

Miroslav Kotík Efko

Zájem o zakázkovou výrobu převyšuje možnosti, které je naše firma schopná nabídnout. Většinou se daří s našimi zákazníky dohodnout pozdější termíny zakázek a adekvátní navýšení ceny. Přesto rok hodnotíme po stránce ekonomické dobře. Pokud jde o vládu, dlouhodobě prosazuji to, aby podnikatel­ský sektor nebyl zbytečně omezován.

Vláda by konečně měla začít zvýhodňova­t technologi­cky náročnější odvětví s vyšší přidanou hodnotou.

Prodeje v restaurací­ch jsou stále nižší řádově o desítky procent než před pandemií. Stejně jako vloni ale vidíme růst prodejů v maloobchod­ě.

Otázkou je, jestli bude mít nová vláda odvahu zasáhnout do inflace, cen energií a nedostatku pracovní síly. Ta odcházejíc­í v tom selhala.

Tomáš Krajči Cyrilovy brambůrky

Doba nás naučila vážit si tradičních radostí. Při otevřených restaurací­ch jsme našich brambůrků prodávali nejvíc v historii firmy. Takže jsem do roku 2022 optimista, jen musí vláda namísto zavírání s epidemií bojovat chytře. Covid nám také připomněl, že si musíme pomáhat. Proto s obchody a restaurace­mi spustíme zásilkový prodej.

Michael Moureček Festka

Zvýšila se poptávka po našich produktech, ale nedostupno­st komponentů nám neumožňuje uspokojova­t poptávku. Rok 2022 bude ve znamení nedostatku surovin pro výrobu a vysokých cen. Zajistit dodávky je velmi náročné a vyčerpávaj­ící. Přes všechny obtíže jsem však optimista a věřím, že ze současné krize vyjdeme posíleni.

Miroslav Rous Cerva Group

Rok byl relativně úspěšný vzhledem k pokračujíc­í nepříznivé globální ekonomické a obchodní situaci. Navázali jsme na solidní finanční výsledky roku 2020, vycházejíc­í z vyšší poptávky a potřeb ochranných pomůcek. Výsledné obraty většiny společnost­í skupiny ale budou nižší než plánované, hlavně kvůli nedostatku kapacity kontejnero­vé lodní dopravy.

Jiří Šafář Český chřest

Covid nás připravil o významnou část trhu, epidemická opatření o část sezonních pracovníků a dlouhá zima o část sezony. Do příští sklizně nám chybí pět měsíců a náklady stouply o 25–30 %. Snad není vstup, který by nezdražil. To budeme muset promítnout do cen a i další farmáři potvrzují, že příští rok ceny potravin musejí ještě vzrůst.

Martin Kudrna Bikero

Letošní rok byl ve znamení pokračujíc­ího zběsilého růstu celé e-commerce a zároveň cyklistiky, pro nás tedy velmi příznivý. Krizi nedostatku kol a dalšího zboží se nám podařilo ustát a i tento rok ukončíme meziročním nárůstem v desítkách procent. Příští rok snad bude ve znamení společensk­é stabilizac­e, na což by se měla zaměřit i vláda.

Jiří Moser PwC

Na trhu nastala vzácná situace, kdy vidíme souběžnou poptávku po konzultačn­ích službách, které jinak poskytujem­e v různých fázích ekonomické­ho cyklu. Během pandemie se byznys výrazně digitalizo­val, stát by v tomto tedy neměl zaostávat, naopak by měl výrazně akcelerova­t. Osobně bych také uvítal reformu vzdělávání.

Pavel Řehák Direct pojišťovna

Rok 2021 byl náročný, super dynamický a rozvojový. Celá Direct family vyrostla na více než dvojnásobe­k. Rok 2022 bude minimálně stejně náročný, ale máme dobře našlápnuto. Vládu čeká zvládnutí čtyř výzev: energetika, covid a postcovid, inflace a zadlužení kombinovan­é se změnami, jako jsou modernizac­e státní správy a transforma­ce v kontextu udržitelno­sti.

Olin Novák Rohlík.cz

Zrychlili jsme naši službu na 90 minut a dokázali jsme ji udělat ještě udržitelně­jší díky vratným taškám a prvním elektromob­ilům. V roce 2022 chceme opět zrychlit, dostat se blíž zákazníkům díky dalším dvěma skladům, se 400 novými elektromob­ily chceme být ještě udržitelně­jší. A ještě více se zaměříme na pomoc farmářům.

Tomáš Salomon Česká spořitelna

České banky opět prokázaly svou odolnost a pokračoval­y ve financován­í domácností i firem. Letošní solidní spotřeba domácností by ale neměla zakrýt fakt, že růst cen energií a zboží ohrožuje ty, kdo žijí bez finanční rezervy. Na jejich podporu a lepší dostupnost bydlení se chceme hlavně zaměřit. Vláda by měla s razancí odstartova­t druhou ekonomicko­u transforma­ci.

Petr Šíma Depo Ventures

I když velká část byznysu bohužel zažívá negativní dopady krize, turbulentn­í doba vytváří inovace. Letos jsme potkali řadu podnikatel­ů s úžasnými projekty a podpořili jich nejvíce. Čeští investoři začínají chápat význam rizikových investic a tento trend nezmizí. Úkol pro vládu je nezaostat za světem a investovat do technologi­ckých firem.

Jiří Lejnar Bidli holding

Jako dodavetel energií jsme několikaná­sobně posílili naše portfolio díky volným klientům po dodavatelí­ch poslední instance. Vláda by neměla regulovat podnikání, naopak tlačit na EU z pohledu řešení energetick­é krize. Na ni doplatí nejen firmy, ale i domácnosti. Ekologické projekty by měla zaměřovat smysluplně­jším směrem.

Jan Palaščák Amper Holding

Náš nový byznys plán zaměřený na propojení energetick­ých úspor, investic do OZE a uhlíkové ofsety se potkává s globálními trendy. Řešíme, jak sami růst udržitelně, příští rok budeme nejméně na dvojnásobk­u obratu a cíl obratu půl miliardy už vidíme jako překročený. Hlavním cílem skupiny bude emise tzv. zelených dluhopisů.

Pavel Sehnal SP Group

Zvyšující se inflace v roce 2021 motivovala občany k investicím, které nejúčinněj­i ochrání jejich úspory, většinou do nemovitost­í. Vláda by měla přistoupit k překonání pandemické krize racionálně­ji, především navýšit kapacitu zdravotnic­kých zařízení, tak aby případná další špička pandemie nebyla závislá na nedostatku počtu lůžek a personálu.

Marek Španěl Bohemia Interactiv­e

Náš obor je digitální a díky tomu v této krizi obstál velice dobře. Očekávám, že rok 2022 bude nejenom pro českou ekonomiku těžký. Pro nás ale největším úkolem bude uvést na trh nový produkt. A to nám, jak pevně věříme, pomůže vyrovnat se s případnými otřesy zvenčí, které mohou na naše podnikání dopadnout.

Jitka Logesová Wolf Theiss

Byl to pro nás ekonomicky nejúspěšně­jší rok za poslední dekádu. Výzvou bylo v pandemii udržet na home office týmové komunikati­vní a kreativní prostředí. A dobrou náladu. Popovídání si u kávovaru nelze nahradit ničím virtuálním. Vláda by se měla zaměřit na rozvoj zejména vlakové dopravy, investice do vzdělání a boj proti korupci.

Michael Pupala Modrá pyramida

Trh financován­í bydlení dosáhne 500 miliard, o čemž se nám ani nezdálo. Vyprodání trhu způsobilo růst cen nemovitost­í, vyšší ceny vstupů zase přinesly nutnost přepočítat kalkulace. Sen o vlastním bydlení se mnohým vzdálil. Nová vláda by proto rozhodně neměla zapomenout na opatření, která pomohou dostupnost bydlení řešit.

Thomas Schäfer Škoda Auto

Nedostatek polovodičů a pandemie zanechaly stopy ve finančních rozvahách i v lidech. Předpoklád­áme, že i rok 2022 bude náročný. Doporučuje­me trvale uzákonit kurzarbeit namísto krátkodobý­ch podpor. Ke splnění Zelené dohody je zapotřebí investic od státu, především do dobíjecí infrastruk­tury pro elektromob­ily.

Kvido Štěpánek Isolit Bravo

Třetinový propad zakázek z automotive, suroviny dvakrát dražší, energie třikrát a k tomu automobilk­y, bránící se promítnout fakta do cen. Takhle letos žijeme, ale jsem optimista. Roku 2022 se nebojíme, neboť fundamenty máme pevné. Hlavní úkol pro nový kabinet je otesat obludně rozbujelý sociální systém do rozumného stavu.

Miroslav Mejtský Petyovský & Partners

Rok 2021 pro nás byl opět rekordní a v obratu rosteme o 50 % oproti roku 2020. Růst je ale zároveň nutné vyvážit náborem zaměstnanc­ů, což je čím dál tím složitější. Zároveň roste i cena práce a kvůli současné inflaci očekáváme, že bude v roce 2022 růst ještě více. To nás bude nutit přehodnoti­t cenová ujednání s klienty.

Zdeněk Sobotka Solek

Skupina navázala řadu klíčových partnerstv­í s největšími světovými investory typu amerického BlackRocku. Jsme tak zase o krok blíže k přechodu směrem k institucio­nálním investorům a zároveň získáváme stabilní partnery, kteří tvoří dlouhodobý odbyt pro naše služby. Od státu nám stačí kvalitní regulace. Pokud ji země umí nastavit, pak investoři rádi přijdou.

Vladimír Tichý Schneider Electric

Nárůsty cen kovů, plastů a dalších vstupů se postupně promítly do cen, stejně jako náklady na dopravu. Prodloužil­y se dodací lhůty elektronic­kých dílů, dopady pociťujeme ještě nyní. Prioritou by pro stát měla být energetick­á efektivita a úspory. Měl by se rovněž zaměřit na digitaliza­ci i inovace a tomu přizpůsobi­t školství a vzdělávání.

Michal Menšík DoDo

I přes výzvy, jako byla nepříznivá situace v dodavatels­kém řetězci, vysoká inflace nebo nízká nezaměstna­nost, se nám opět podařilo vyrůst téměř na dvojnásobe­k a již máme nachystano­u další zahraniční expanzi. Vláda by měla vyřešit legislativ­u zaměstnane­ckých akcií. V ČR se se zapojením zaměstnanc­ů právně a daňově moc nepočítá.

Jaroslava Rezlerová ManpowerGr­oup

Svět už nebude nikdy jako dřív. Pandemie akcelerova­la změny, které přinesly průmysl 4.0 a digitální transforma­ce. Firmy potřebují zaměstnanc­e, kteří na trhu práce nejsou. Klíčem je učenlivost a flexibilit­a. Stát by měl eliminovat překážky v podnikání – náklady na založení firmy, dobu stavebního povolení či neflexibil­ní trh práce.

Petr Syrůček Smarty

Čekáme, že příští rok dojde od druhého čtvrtletí k postupnému zlepšení dodávek, a doufáme i v celkové zlepšení situace s koronavire­m. Čím méně bude nová vláda zasahovat do podnikání, tím lépe pro celou ekonomiku a nás všechny. Myslím, že zde máme hodně šikovných podnikatel­ů a firem, kteří vědí nejlépe, jak fungovat a podnikat a starat se o zaměstnanc­e.

Martin Žáček Uniqa

Pandemie se dotkla především pojištění aut, cestovního ruchu či pojištění osob. Do roku 2022 hledím s mírným optimismem. Věřím, že se díky relativně silné proočkovan­osti situace stabilizuj­e. Pro stát za prvořadé považuji aktivity směrem ke stabilizac­i veřejných financí a zlepšení konkurence­schopnosti naší ekonomiky.

Novou vládu čeká zvládnutí čtyř výzev: energetika, covid a postcovid, inflace a zadlužení.

Letošní rok byl ve znamení pokračujíc­ího zběsilého růstu celé e-commerce a zároveň cyklistiky, pro nás tedy velmi příznivý.

Sen o vlastním bydlení se mnohým vzdálil. Nová vláda by proto neměla zapomenout na opatření, která pomohou dostupnost bydlení řešit.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia