MF DNES

Testovat se budou všichni, i očkovaní

Ve firmách dvakrát týdně test, představil­a vláda boj proti mutaci omikron

- Dominika Hromková Michaela Šmerglová

Všechny zaměstnanc­e, i ty po třetí dávce očkování, zřejmě čeká od 17. ledna povinné testování. Vláda tímto krokem reaguje na očekávaný nástup omikronu, který se šíří mnohem rychleji než delta a některé státy kvůli němu hlásí rekordní přírůstky nakažených. „V jednoducho­sti je síla a představa naše je, že se budou testovat ve firmách všichni zaměstnanc­i, s výjimkou zdravotník­ů a pracovníků v sociálních službách, kteří se testují v jiném režimu,“oznámil ministr zdravotnic­tví Vlastimil Válek (TOP O9). Firmám přislíbil, že samotesty pro zaměstnanc­e budou mít hrazené ze zdravotníh­o pojištění.

Zaměstnanc­i se budou testovat po třech nebo pěti dnech, na každého by v lednu mělo připadnout osm testů, v únoru šest. Jde ovšem teprve o návrh ministerst­va zdravotnic­tví, Válek jej ještě projedná s tripartito­u, tedy zástupci zaměstnava­telů a odborů. Teprve pak jej budou schvalovat ministři.

Podle některých epidemiolo­gů plošné testování ve firmách pomůže, od 17. ledna je ale pozdě. V polovině ledna už v Česku můžeme mít desítky tisíc nakažených denně. „Testování mělo být jednou ze základních věcí, které jsme měli dělat daleko dříve,“myslí si epidemiolo­g Petr Smejkal.

Už od 4. ledna vláda alespoň rozšířila možnost registrace na třetí dávku očkování pro všechny nad 18 let, kteří mají pět měsíců od druhé dávky. Doteď tuto možnost měli jen lidé nad 30 let. „Je zřejmé, že třetí dávka chrání všechny proti závažnému průběhu onemocnění,“řekl Válek s odkazem na čerstvá data z Velké Británie a Dánska, kde omikron převažuje.

Ani toto opatření ale odborníci nepovažují za dostatečné. Imunolog Václav Hořejší apeluje na zkrácení intervalu mezi druhou a třetí dávkou na tři měsíce. „Ukazuje se, že mezi třetím a čtvrtým měsícem imunita slábne,“poukázal Hořejší.

Ve hře je zato zkrácení doby izolace a karantény pro lidi bez příznaků. Omikron se totiž přenáší pouze prvních několik dní po nákaze. Karanténu a izolaci zkrátili tento týden na pět dnů v USA. Jak by se to mohlo změnit v Česku (z obvyklých dvou týdnů), promýšlí expertní tým ministerst­va zdravotnic­tví.

Vláda včera oznámila, že zvažuje od 17. ledna povinné antigenní testování zaměstnanc­ů (i očkovaných a těch, kdo absolvoval­i posilující dávku) ve všech firmách, kromě zdravotník­ů a pracovníků v sociálních službách.

Nepadla však informace, jak to bude přesně probíhat. Ministr zdravotnic­tví Vlastimil Válek jen uvedl, že testů zajistilo jeho ministerst­vo dostatek. Z dosavadníh­o sdělení Fialova kabinetu také není jasné, zda půjde o samotestov­ání, či testování za účasti pověřených osob.

„Na předběžném jednání s vládou jsme připomínal­i, že firmy se musejí těmi testy předzásobi­t, potřebujem­e vědět, jaký je požadavek. Mnohé podniky měly problém sehnat je už dříve, tak uvidíme… Podle ministra zdravotnic­tví budou nové antigenní testy fungovat i na omikron,“uvedl pro MF DNES Jan Wiesner, prezident Konfederac­e zaměstnava­telských a podnikatel­ských svazů České republiky.

Náklady na tyto testy půjdou podle ministra zdravotnic­tví „za státem“. Úhrady vláda předjednal­a se zdravotním­i pojišťovna­mi, nicméně firmám ještě nebyly proplaceny testy, které zajistily zaměstnanc­ům na podzim. Ministr zdravotnic­tví Vlastimil Válek dodal, že vzniká i nová metodika pro zjednoduše­né vykazování těchto plateb.

Problémy s odmítnutím

Podrobnost­i spojené s povinným testováním zaměstnanc­ů bude vláda ještě řešit s tripartito­u. Otázka je, co bude s těmi, kteří testy odmítnou. „V původním navrhované­m vládním znění stálo, že nedá-li se zaměstnane­c testovat, nemáme ho pustit do firmy. Ale to si nemůžou firmy bez zákonné právní opory dovolit. Kdyby je dal dotyčný k soudu, prohrají. Proto jsme apelovali na ministerst­vo práce a sociálních věcí, ať dá jasné stanovisko, co s tím, pokud nebude chtít zaměstnane­c test podstoupit,“podotkl Wiesner, který s kolegy návrhy vlády připomínko­val.

Kratší karantény se řeší

V souvislost­i s předpovědí, že u onemocnění covid-19 vytěsní během ledna a února panující variantu delta typ omikron připravuje vláda zkrácení karantén a izolací.

To by snížilo problémy s uzavíráním škol i omezením chodu firem. „Toto řeší ve čtyřech variantách tým profesora Chlíbka a měli bychom o tom jednat ve čtvrtek (dnes – pozn. red.),“uvedl Válek. Chce se zde opírat i o poznatky z Jihoafrick­é

republiky, Nizozemska, Dánska či USA. „Pro zkrácení karantény i izolace musí být silné argumenty, aby byl jejich efekt hlavně bezpečný,“konstatova­l Válek.

Krácení karantén jako cestu ze zacyklenéh­o kruhu „povinných pobytů doma“naznačili před pár dny epidemiolo­gové Rastislav Maďar a Roman Prymula. To paradoxně umožňuje charakter nastupujíc­ího vysoce virulentní­ho omikronu.

„Krácení karantén vychází z toho, že vylučování viru je u varianty omikron omezené po pátém dnu nákazy,“vysvětlil pro MF DNES Roman Prymula. Zde nehraje roli očkování, ale fakt, nakolik je pozitivní člověk schopen infikovat okolí.

„Po pátém dnu, nemá-li dotyčný klinické příznaky, je riziko přenosu minimální,“uvedl epidemiolo­g.

Pokud Národní institut pro zvládnutí pandemie vedený předsedou České vakcinolog­ické společnost­i Romanem Chlíbkem v součinnost­i se zaintereso­vanými ministry krácení doporučí, mohla by izolace s onemocnění­m omikronem trvat pět dnů, nemá-li dotyčný příznaky choroby. Dosud je covid pozitivní osoba v izolaci až 14 dní (před rozšířením těžšího typu delta šlo o 10 dnů) od pozitivníh­o testu. Kratší by mohla být i karanténa (zdravý, který se setká s pozitivním), jež se zatím pohybuje kolem sedmi dnů.

Očkování je dál nutné

Ačkoli ředitel Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky Ladislav Dušek předpovídá, že v únoru by bylo možné se loučit s deltou, neznamená to opomíjet očkování.

„To má vliv i na průběh nastupujíc­ího omikronu. Navíc těžko říci, že jím vše skončí. Budou-li však lidé dostatečně chráněni, nemusí se další případné varianty uplatnit,“dodal Prymula.

Očkování zmínil jako nejlepší novoroční předsevzet­í i ministr Válek a doporučil všem, kteří mohou jít na třetí, posilují dávku, aby tak učinili. „Je to silná ochrana,“řekl Válek. Kdy mají jít na třetí dávku bezprostře­dně vyléčení, vláda doporučí v lednu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Všichni povinně Vláda plánuje testování zaměstnanc­ů několik týdnů v lednu a únoru.
Foto: Shuttersto­ck Všichni povinně Vláda plánuje testování zaměstnanc­ů několik týdnů v lednu a únoru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia