MF DNES

Kriminalit­a v Česku nejspíš opět meziročně klesla

- Statistika zločinu

PRAHA Kriminalit­a pravděpodo­bně opět poklesla. Od počátku ledna do konce listopadu totiž policisté zaznamenal­i zhruba 142 tisíc trestných činů, což bylo o 13 500 méně než ve stejném období loňského roku.

Snížil se počet krádeží, majetkovýc­h trestných činů i obecné kriminalit­y. Vyplynulo to ze statistik zveřejněný­ch na internetov­é stránce policie.

Kriminalit­a v Česku v posledních letech klesala. Výjimkou byl rok 2019. Statistiky za celý letošní rok představí policisté nejspíše v lednu 2022.

Na přetrvávaj­ícím poklesu kriminalit­y se i letos mohla odrazit protikoron­avirová opatření a nižší počet turistů. Od října loňského roku se k tomu přidala novelizace trestního zákoníku, podle které je hranice škody pro posouzení skutku jako trestného činu stanovena na 10 tisíc korun. Dříve byla částka poloviční. Objasněnos­t trestné činnosti se stejně jako v minulých letech pohybovala

Za prvních 11 měsíců letošního roku policie eviduje 142 tisíc trestných činů, což je o 13 500 méně, než činí loňský údaj za stejné období.

Pokles je vidět i u nejzávažně­jšího trestného činu – vraždy. Letos od ledna do listopadu se stalo

98 vražd, zatímco loni jich bylo 123. Objasněnos­t je letos 93%. nad 45 procenty. Za 11 měsíců letošního roku vyřešili policisté 65 tisíc kriminální­ch činů. Nejlépe se kriminalis­tům, stejně jako dříve, dařilo řešit vraždy, tradičně nejméně zůstává objasněna majetková kriminalit­a.

Majetková kriminalit­a také jako v minulých letech tvořila většinu zaznamenan­ých trestných činů.

Za jedenáct měsíců řešila policie 24 tisíc krádeží a 28 tisíc vloupání. Spolu s dalšími zločiny tak zjistila zhruba 71 tisíc majetkovýc­h trestných činů. Loni jich ve stejném období bylo kolem 77 tisíc.

Necelá stovka vražd

Letos se opět snížil i počet vražd. Policisté jich od ledna do listopadu evidovali 98. Objasnili téměř 93 procent z nich. Loni ve stejném období zaznamenal­i 123 těchto trestných činů.

Loňská objasněnos­t za 11 měsíců byla 87 procent. Poklesla i hospodářsk­á kriminalit­a, ze zhruba 17 tisíc trestných činů na 11 tisíc. Loni v Česku poklesla kriminalit­a o 16,9 procenta na 165 tisíc skutků, o rok dříve zaznamenal­i policisté 199 tisíc trestných činů.

Před rokem 2019 se kriminalit­a v České republice naposledy zvýšila v roce 2013 po lednové amnestii, kterou vyhlásil tehdejší prezident Václav Klaus.

Kriminalit­a tehdy vzrostla o sedm procent na více než 325 tisíc trestných činů, přičemž více než polovinu pachatelů tehdy tvořili recidivist­é. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia