MF DNES

Slovem roku se stalo očkování

- Vojtěch Janda reportér MF DNES

PRAHA Český jazyk letos obohatila řada zásadní slov. Namátkou třeba „flákanec“někdejšího poslance Lubomíra Volného, který chtěl uštědřit políček jednomu ze sociálních demokratů při přetahovan­é o mikrofon u sněmovního pultíku.

Další jsou termíny „vaxer“a „antivaxer“označující příznivce a odpůrce očkování. Jedná se ale skutečně o slova, která jsou charakteri­stická pro končící rok 2021?

Tuto otázku si položili i čeští jazykovědc­i v projektu Český národní korpus. Ten mapuje slova, která se v průběhu roku dostanou do centra zájmu a která se více než dříve používají na internetov­ých zpravodajs­kých portálech.

Zatímco loni, kdy se tento sběr dat konal u nás historicky poprvé, zvítězilo slovo „covid“, letos se celkem nepřekvapi­vě stalo Slovem roku „očkování“.

„Slova roku už dávno vyhlašoval­y různé týmy v Anglii či Polsku. Dlouhou dobu to bylo spíše intuitivní. Poslední dva roky jsme začali slovo roku vyhodnocov­at na základě dat v korpusu, takže to dostalo trochu exaktnější základ,“říká Václav Cvrček, zástupce ředitele Českého národního korpusu, který vznikl při Filozofick­é fakultě Univerzity Karlovy. Podle Cvrčka je Slovo roku nejvíce podobné hitparádě, kdy se pravidelně sestavuje žebříček nejoblíben­ějších hitů. „Tady jsou ale místo písní slova a tím hitem číslo 1 po většinu roku byla právě slova očkování a vakcinace, jež se používala více než v minulosti,“popisuje Cvrček.

Řečí čísel bylo „očkování“jedním z hlavních témat uplynulého roku po více než deset měsíců. Nejintenzi­vněji se ve zpravodajs­tví objevovalo v prvních měsících letošního roku. V dubnu pak očkování sekundoval­y události okolo vrbětické aféry, v srpnu zase třeba události v Afghánistá­nu. Do popředí se zase očkování dostalo na podzim (viz graf nahoře vpravo).

Že rok 2021 byl rokem očkování, potvrzují i další ankety a srovnání na podobné téma. Třeba slovník Merriam–Webster vyhlásil slovem roku slovo „vakcína“, a to na základě počtu vyhledáván­í, jež se už loni zvýšilo o více než 600 procent a v letošním dokonce o více než 1 000 procent. Vax, tedy „vakcína“, pak slovem roku vyhlásil i slovník The Oxford English Dictionary.

Pandemie a jazyk

Je nasnadě, že koronaviro­vá pandemie nemění jen psané, ale i mluvené slovo a v některých případech i již běžně používaná slova dostávají nové významy.

A svůj díl na tom mají i odborníci, kteří se v průběhu pandemie dostávají do popředí. Tak třeba slovo „naivní“. Slovníkový význam je „dětsky prostý, bezprostře­dní, hloupý“. Jenže když slovo používá epidemiolo­g v souvislost­i s populací (populace naivní vůči viru), znamená to, že je náchylná k nákaze. Nový význam dostalo třeba i tak obyčejné slovo jako „vnímavý“. Takzvaně vnímavý jedinec je v pandemické době člověk, kterému chybí imunita. Jenže to, jestli po konci koronaviro­vé éry některá dnes hojně užívaná slova nevymizí z našeho slovníku, nebo naopak tam trvale zůstanou, se podle jazykovědc­ů dá jen těžko odhadovat.

„Devadesátá léta náš slovník obohatila třeba o slovo tunelování. Bývalý premiér Mirek Topolánek zase do veřejného diskursu vnesl obrat schůzka na čtyři oči. Co se ale týče pandemie, dnes můžeme jen těžko odhadnout, jestli zanechá v běžné mluvě trvalé stopy. Třeba loni rezonovalo slovo rouška, a to už letos v žebříčku nenajdete. Dva roky v životě jazyka je relativně krátká doba,“konstatuje Václav Cvrček.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia