MF DNES

„Drahé energie vyrobí nové dlužníky“

- Vojtěch Janda reportér MF DNES

Milostivé léto by se mohlo zopakovat, i kvůli komplikací­m způsobeným exekutory. Drahé energie totiž vyrobí nové dlužníky, říká Patrik Nacher, poslanec za ANO a spoluautor akce, jejímž prostředni­ctvím se mohou lidé zbavit dluhů bez přemrštěný­ch pokut a penále.

Milostivé léto je za polovinou, jak si podle vás vede?

Dobře i špatně. Připojily se k němu například banky, které nemusely, protože Milostivé léto není přímo mířeno na dluhy lidí u soukromých subjektů. Na druhou stranu ale narážíme zejména u některých advokátů a exekutorů. Pozdě odpovídají lidem, kteří od nich chtějí sdělit výši jistiny, tedy dlužné částky, kterou u nich mají. Nebo se také stává, že nekomuniku­jí vůbec.

Takže na některé dlužníky kvůli těmto průtahům nemusí dojít, byť by na oddlužení měli právo? Milostivé léto končí 28. ledna.

Může to znamenat, že se na některé dlužníky nedostane. Respektive budou mít málo času se rozhodnout, jestli do oddlužení půjdou, nebo se jim nepodaří dostatečně rychle sehnat prostředky na splacení dluhu. Na splacení dluhu v původní výši, bez pokut a penále.

Minimálně v některých městech si stěžují na nízkou informovan­ost. Neměla akci předcházet masivnější informační kampaň?

Kdo by tu kampaň měl dělat? Ať chcete, či ne, je to přece jen věc dlužníků, kteří by si to měli hlídat. Je ale pravda, že jsou velké rozdíly. Třeba Praha, kde je exekucí méně, se toho chopila velmi aktivně, v místech s vyšším počtem exekucí je informovan­ost horší. Přemýšlím, co by člověk měl udělat víc...

Jednou z možností je třeba Milostivé léto prodloužit.

Musel by se změnit zákon, aby se konečný termín dal prodloužit, což se do 28. ledna rozhodně nestihne.

Ale sám říkáte, že někteří exekutoři akci bojkotují. To není důvod třeba pro opakování?

S Markem Výborným, spolupředk­ladatelem návrhu,

se o opakování bavíme. Osobně jsem pro, ale také jsem hrozně opatrný. Milostivé léto odkazuje na Bibli, ve které se říká, že věřitel jednou za 49 let odpustí své dluhy. V momentě, kdy to uděláme dvakrát za rok, může to mít efekt, že lidé budou nezodpověd­ní. Zkrátka jsem toho zastáncem, ale nechci říkat dopředu, že to tak bude.

Ceny energií nyní prudce rostou. Různé neziskové organizace varují před tím, že situace zapříčiní novou vlnu dluhů a exekucí...

Spousta lidí nám píše, že byli připraveni jít do Milostivéh­o léta, ale nemohou, protože museli peníze na splacení dluhu dát na vysoké zálohy. Je evidentní, že to s odstupem času vyvrcholí vlnou exekucí. Navíc tu je obrovské množství lidí, kteří spadli do režimu DPI, tedy k dodavateli poslední instance, protože jejich původní dodavatel energií zkrachoval. A některým hrozí, že budou odpojeni.

Jenže to musí vědomě neplatit?

Anebo nevědomě. Lidé mívají obvykle nastavené limity pro odchozí platby. Pokud zálohy limit přesáhnou nebo nemáte na účtě dostatečno­u částku, platba neodejde. A třeba si toho nevšimnou. Všichni vědí, že zkrachoval­a Bohemia Energy, ale zkrachoval­ých méně známých dodavatelů je mnohem více.

Kolik lidí, kterým toto hrozí, podle vás je?

Kolika lidem hrozí odpojení z výše popsaného důvodu, neumím říct. Co umím říci, je, že takzvaně nekontaktn­ích lidí v režimu DPI, tedy že buď nevědí, že v tom režimu jsou, nebo nereagují na výzvy dodavatele, je okolo sta tisíc. Lidé by se měli aktivně zajímat, jestli jejich dodavatel není v problémech.

Lidem se radí, aby byli aktivní, aby si na stránkách Energetick­ého regulačníh­o úřadu (ERÚ) zkontrolov­ali, zda jejich dodavatel nezkrachov­al. Problém se ale týká i seniorů, kteří často nemají přístup k internetu.

Když někdo nemá internet, měl by se podívat na vyúčtování. U elektřiny najde unikátní číslo pod označením EAN, u plynu EIC. Jsou to kódy, které identifiku­jí odběrné místo. Na ERÚ se pak stačí obrátit telefonick­y, kde mu řeknou, od koho odebírá.

 ?? Foto: L. Křivan, MAFRA ??
Foto: L. Křivan, MAFRA
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia