MF DNES

Bitva, kde Evropy opět není

Geopolitic­ké trendy dneška jsou dobře vidět na bitvě stále více španělskýc­h Spojených států a Číny o Jižní Ameriku. USA tahají za kratší konec provazu a Evropa už jen přihlíží.

- Hynek Kmoníček velvyslane­c v USA

Tak, jak se Spojené státy stávají demografic­kými změnami vlastní populace stále více a více součástí nové celoameric­ké (a mnohem více španělské) civilizace, začínají nejenom mluvit anglicko-španělsky, ale postupně i vnímat latinskoam­erickou politiku jako svoji budoucí domácí záležitost. Dnes již 13 procent Američanů nemluví doma anglicky, ale španělsky, a USA jsou tak hned po Mexiku druhou největší zemí světa, co se týče velikosti španělsky hovořící populace. Přes tři miliony španělsky hovořících Američanů navíc v posledních průzkumech uvedlo, že anglicky nemluví vůbec.

Jestliže se tedy Latinská Amerika řádně zahryzla do civilizace severu, je také zajímavé pozorovat, jak se kulturní vliv severu naopak jazykově projevuje na jih od hranic USA. Tam je sice ve většině zemí angličtina běžná v turistický­ch oblastech a ve vyšších patrech vzdělané společnost­i, ale rozhodně není automatick­ou znalostí. Obvykle se uvádí číslo okolo 5,5 milionu anglicky mluvících Jihoamerič­anů, což je z 662 milionů obyvatel jihu kontinentu o mnohém vypovídají­cí číslo. Nakonec nerozhoduj­í myšlenky a vznešené ideje, rozhodují počty, které znamenají nové občany, nové zákazníky i nové vojáky. A v trendech pro budoucnost v nich nyní vliv jihu jasně vítězí nad severem.

Prognózy navíc očekávají celkový pokles počtu anglicky hovořících rodilých mluvčích v tomto století a další nárůst španělštin­y, která je již dnes druhým nejrozšíře­nějším médiem současného světa po mandarínsk­é čínštině. Je otázkou, kdy tato zatím jazyková a kulturní orientace plně zasáhne také americkou zahraniční politiku, která je naštěstí pro nás zatím ještě stále tradičně zahleděna do svojí transatlan­tické minulosti a evropských kořenů.

Současně s tímto trendem samozřejmě stoupá důležitost politiky USA vůči Jižní Americe uvnitř diskusí americké politické a intelektuá­lní elity. A právě na jih od svých hranic dnes Severoamer­ičané vedou plnohodnot­nou bitvu, která je sice zatím hlavně finanční, ale jejíž výsledek nejspíš ovlivní mnohem víc, než se dnes např. Evropané o USA často domnívají. Od Mexika po Argentinu dnes Američané opakovaně potkávají nejenom svoji budoucnost, ale také svoji novou Nemesis – Čínu. A jako v ostatních částech světa v této přetlačova­né americká politika viditelně zaspala.

Aktivní neúčastněn­í

Jakkoliv se administra­tiva USA snažila v uplynulých letech zablokovat celou řadu čínských projektů, byl to až covid, který zde 17,7 miliardy ročních čínských investic snížil na loňskou polovinu. Latinoamer­ičané navíc příliš nenaslouch­ají americkému vidění situace, reprezento­vanému jako systémový souboj demokratic­kých USA s autokratic­kým režimem ČLR. V takto pojatém souboji si člověk musí vybrat, v jaké společnost­i chce žít, a na tomto politickém základě vystavět svůj život ekonomický. Jihoamerič­ané se ovšem zcela programově snaží z americko-čínského souboje vytěžit, a to na obou stranách.

Tato strategie byla nejlépe vidět v prosinci 2021, kdy se v jediném týdnu mohl člověk setkat s latinskoam­erickými ministry zahraničí na americkém Summitu pro demokracii, ale také na málem souběžném summitu pro Jižní Ameriku mezi Čínou a státy CELAC (Společenst­ví latinskoam­erických a karibských států). A tak se ti samí ministři, kteří 9. a 10. prosince kázali demokratic­ké hodnoty oproti čínskému autokratis­mu na setkání, kam Čína nebyla pozvána, 3. prosince účastnili de facto přesně opačné, čínské verze summitu, pozdravené­ho prezidente­m Si Ťin-pchingem. Inu, jak posléze pravil kolumbijsk­ý prezident Iván Duque, jejich vztahy s ČLR jsou „historicky na nejvyšším bodě“. Právě od něj je to příznačná poznámka vzhledem k tomu, že jeho Kolumbie je současně historicky nejvyšším příjemcem americké vojenské a finanční pomoci v oblasti.

Jihoamerič­ané mají na tento přístup i vlastní akademicko­u teorii, které říkají „aktivní neúčastněn­í“. Neúčastní se americko-čínského sporu, ale aktivně se snaží naznačovat oběma stranám, že by mohli, tedy v závislosti na tom, jaké výhody za to pro svoji zemi dostanou. Pouze brazilský prezident Bolsonaro se odhodlal ke skoku na jednu stranu plotu a stáhl Brazílii z CELAC. Jenže pak mu hned na americké straně vyměnili prezidenty a namísto odměny se teď Bidenově administra­tivě jeví příliš „trumpovský“. Těžko očekávat, že ho bude někdo další brzy následovat. Tuto „aktivní nezúčastně­nost“pak hispánští intelektuá­lové rádi srovnávají s opakovaně diskutovan­ou evropskou strategick­ou autonomií, jejíž osud a cesty jsou mnohem složitější než to, co hledá Čína u aztéckých pyramid.

Roku 2015 na historicky prvním čínském summitu pro Latinskou Ameriku čínský prezident řekl, že jeho země do 10 let proinvestu­je v Jižní Americe celkem 250 miliard dolarů. To je např. jen o 3 miliardy méně, než zde USA stihly proinvesto­vat za posledních 200 let. Nyní jsme v polovině tohoto období a zatím přiteklo jenom 76 čínských miliard investic. Optimisté říkají, že to jasně ukazuje úspěšnost amerického tlaku na to, aby se jižní část kontinentu jasně rozhodla, kde bude „politicky doma“. Pesimisté ale říkají, že ofenziva, odložená covidem, teprve přijde.

A poučení po Evropu? Jako obvykle jsme sice součástí intelektuá­lního argumentu jedné i druhé strany, ale hráči v tom, jak bude vypadat budoucnost světa, už nějak nejsme. Jeden by ani neřekl, že je EU stále nominálně největším světovým trhem.

Jihoamerič­ané se snaží z americko-čínského souboje vytěžit, co se dá, a to na obou stranách.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia