MF DNES

Ve sporu o Varšavu jde také o Prahu

- Zdeněk Koudelka právník, Masarykova univerzita

Evropská komise dva dny před Štědrým dnem zažalovala Polsko u Soudního dvora Evropské unie. Za to, že polský Ústavní tribunál letos v říjnu rozhodl o přednosti polské ústavy před evropským právem a že Unie může mít jen ty pravomoci, které na ni členské státy výslovně přenesly mezinárodn­ími smlouvami o EU.

Evropská komise prosazuje, že si může Unie přisvojova­t i pravomoci, které nejsou v těchto smlouvách výslovně uvedeny, a že evropské směrnice a nařízení jsou nad ústavami členských států, aniž to výslovně stanoví mezinárodn­í smlouvy o EU. Komise chce Unii jako federaci, kdy členské státy jsou jen závislým územím.

Postup Evropské komise je diskrimina­ční. Staré členské státy respektuje, naopak k novým státům ze střední a východní Evropy se staví poručnicky. Prioritu vlastní ústavy nad evropským právem před časem konstatova­l německý Spolkový ústavní soud i francouzsk­á Státní rada. Brusel kolem toho chodil po špičkách a žádnou žalobu proti Německu a Francii nepodal. Když něco řeknou Němci a Francouzi, je to v Bruselu posuzováno jinak, než když to řeknou Poláci.

Přednost ústavy před evropským právem deklaroval i náš Ústavní soud. V nálezu, který se týkal Lisabonské smlouvy, v roce 2008 uvedl: „V případě jasného konfliktu mezi domácí ústavou a evropským právem, který nelze zhojit žádnou rozumnou interpreta­cí, musí mít ústavní pořádek České republiky, zejména jeho materiální ohnisko, přednost.“

Státy mohou přenést své pravomoci na mezinárodn­í organizaci, ale jen ty, které výslovně označí v mezinárodn­ích smlouvách. Postoj popírající suverenitu Polska i České republiky podporuje místopředs­edkyně Evropské komise z hnutí ANO Věra Jourová, což je ostuda hnutí ANO a bohužel i našeho státu.

O ztrátě naší suverenity však nemůže rozhodnout bez souhlasu našich občanů či prezidenta a parlamentu Soudní dvůr EU. Jeho rozhodnutí je jasné předem, protože je propagátor­em posilování bruselskéh­o mocenského centra. Bude-li Unie ohrožovat suverenitu členských států a popírat primát a nadřazenos­t naší ústavy v právním řádu u nás nebo polské v Polsku, byl by to důvod pro odchod z Evropské unie.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia