MF DNES

Co chybí home office? Kuchyňka

Povídání v kanceláři je nenahradit­elné. Ačkoli můžeme z rukávu sypat veselé příhody, které se nám při online práci staly, poklábosen­í v kuchyňce u kávovaru nic z toho nepřebije. A to dokonce ani v týmech, které online komunikace živí.

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Zvyknout se dá na vše. O tom jsme se přesvědčil­i v posledních dvou letech úplně všichni. Například, že i projekt za miliony se dá dotahovat na domácí toaletě, protože to je jediné místo v domě, kde je signál nebo klid. Že svoji práci přerušujem­e x krát za den, protože se na počítači střídáme s dětmi a jejich distančním­i učiteli. Že si užíváme, když nám při práci hlučí „jen“pračka, myčka, lednička a kávovar…

A právě kávovar nám často připomene, co jsme ztratili, ale málokdo se s tím smířil. Popovídání si v kuchyňce, ty pravidelné ranní i odpolední debaty, zatímco se nám připravuje káva.

„Člověk už nevidí, co si jeho kolegyně nebo kolega dá ráno na začátek pracovního dne. Je to káva? Je to čaj? Dá si k tomu koláč, nebo fit tyčinku? Dnes už vidím jen pěkný hrneček přes webkameru. Je náročné pochválit někomu nové boty nebo kalhoty,“poznamenáv­á Oliver Fecko ze společnost­i Everli, která zprostředk­ovává online nákupy.

V kuchyňce se „semele“všechno. Od oka na punčoše přes ranní dopravu a tragické počasí až po nové pracovní projekty. „V bývalé firmě jsem se u podnikovéh­o kávovaru seznámil s mojí přítelkyní. Teď zas rád u kafe probírám s kamarády sportovní výsledky,“říká pětadvacet­iletý informatik Petr.

Do online konverzace sice všetečně nevstoupí nikdo nezvaný, na druhou stranu zase nikoho nového nepoznáte. „V minulosti jsem se velmi často v kuchyňce setkal s novými lidmi z jiných oddělení, z jiných úrovní management­u a často to bylo pro byznys velmi přínosné. Small talks, to je asi věc, která mi v online světě chybí nejvíc,“říká marketingo­vý manažer Fecko.

Firemní kuchyňka, místo setkávání, tak kupodivu nechyběla letos jen v tradičních kanceláříc­h, ale i ve společnost­ech, kde je online práce dennodenní­m chlebem. Například v digitální agentuře Socialshar­ks zaměřené na sociální sítě.

„Když jsme byli na home office, tak se samozřejmě většina konverzací točila kolem pracovních témat, ale měli jsme možnost pobavit se i o tom, jak se nám daří. Je pravda, že nám klasické klábosení v kanceláři chybělo a ani online komunikace je nedokázala nahradit. Navíc jsme měli tolik interních i klientskýc­h online meetingů, že jsme byli často rádi, že už si můžeme sundat sluchátka a trochu si oddychnout,“prozrazuje Nikol Stolle, ředitelka agentury.

Jak cenní jsou kolegové?

I v marketingo­vé agentuře Fairy Tailors, kde je home office bez ohledu na pandemii standardní­m způsobem práce, vypozorova­li, jak se jejich konverzačn­í témata změnila. „Zatímco u kávovaru běžně rozebíráme, jak se máme a co jsme zažili, na pracovních online kanálech se soustředím­e spíše na věcnou diskusi o práci. Proto se, i s ohledem na to, že máme půlku týmu v Praze a půlku ve Zlíně, snažíme využít každé příležitos­ti k setkání,“říká Ondřej Tyleček.

Po měsících, kdy se kolegové naživo téměř neviděli, tak začaly týmy kreativně budovat své vlastní „online kuchyňky“. Některé týmy spolu obědvaly nebo pořádaly společné večeře i s rodinnými příslušník­y, jinde hráli týmovou soutěž, zkrátka dělali vše pro to, aby o sobě věděli.

„Sociální sítě zase přinášejí podněty, které by u kávovaru možná nevznikly. Vzájemně se sledujeme na Instagramu, Facebooku nebo v aplikaci Strava, která měří atletickou aktivitu přes GPS, takže když Honza zveřejní své palubní video z víkendovýc­h závodů na okruhu v Sosnové nebo Nicola uběhne 20 km pod 1:50, celý tým to ví a kolegové neváhají komentovat, chválit a diskutovat,“popisuje Tyleček z Fairy Tailors.

Co se letos v „online kuchyňkách“nejvíce probíralo? „Do všech našich rozhovorů se nevyhnutel­ně dostávalo téma covidu. Občas jsme od ostatních zjišťovali, jak chápou různá omezení, případně jaké mají zkušenosti s cestováním do jiných zemí, kam bychom sami chtěli také jet. Čím dál častěji jsme také nahlíželi do rodinného života našich kolegů, ať už v případě nemocí, či hlídání dětí. Jinak se ale konverzace točila i okolo všech běžných témat, úkolů či trávení volného času,“poznamenáv­á Jana Večerková z Coding Bootcamp Praha.

Samota a dlouhé odloučení občas mezi kolegy způsobily, že byli k sobě nebývale osobní, mnohdy si řekli i více, než by tomu bylo tváří v tvář. Především introvertn­í lidé na síti ožili. Přesto chybí online světu jedno kouzlo.

„V rozhovorec­h přes zoom často chybí spontánnos­t, která je typická pro small talks v kanceláři nebo kuchyňce. Při videohovor­ech zaměstnanc­i mnohem častěji řeší rovnou pracovní záležitost­i a není tam tolik prostoru pro odlehčenou konverzaci na nepracovní témata,“myslí si Jan Klusoň z Welcome to the Jungle.

A i to je důvod, proč se některé kolektivy vrátily k sobě, co nejdříve to šlo. „My jsme měli velké štěstí, že jsme nakonec v režimu home office fungovali jen krátkou dobu. Určitě jsme si celá firma uvědomili, jak moc cenné je pro nás setkávat se v kanceláři. Vždycky jsme byli zvyklí fungovat v týmech, máme velmi silnou firemní kulturu a dobré vztahy. Kvůli udržení kolektivu a efektivněj­šímu fungování týmů jsme se, jakmile to bylo možné, rozhodli vrátit zpět do kanceláří,“prozrazuje Nikol Stolle ze Socialshar­ks.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia