MF DNES

Pražské vyhlídky do drahého roku 2022

Hlavní město bude od Nového roku ještě dražší. V Praze se zvýší ceny energií, poroste vodné a stočné nebo poplatek za svoz odpadu. Domácnosti musí počítat s dalším nárůstem výdajů.

- Klára Burešová redaktorka MF DNES

PRAHA Nový a drahý rok. V posledních měsících se život kvůli rychle rostoucím cenám prodražil snad každému, a ani začátek dalšího roku lidem nepřinese žádnou úlevu pro jejich peněženky. Ekonomové se shodují, že velká část domácností se bude muset v příštím roce uskromnit. Podražovat bude zboží i služby, Pražané musí také počítat s navýšením poplatku za komunální odpad nebo s rostoucími výdaji za vodu.

„Průměrný Čech – tedy ten, který pobírá průměrnou mzdu (ve 3. čtvrtletí 2021 to bylo 37 499 korun – pozn. red.) a jehož nákupní chování přesně odráží „typický“spotřební koš sledovaný Českým statistick­ým úřadem – s velkou pravděpodo­bností skutečně po dlouhé době zažije rok, ve kterém reálně zchudne,“říká hlavní ekonom společnost­i Cyrrus Vít Hradil. Dodává, že podle něj budou nejvíce zasaženi ti, kteří byli v této mimořádně nepříznivé době nuceni vypršením fixace či selháním dodavatele obnovit smlouvy o dodávkách energie. Podobně současnou situaci vnímá ekonom a analytik ČSOB Petr Dufek. „Je na místě předpoklád­at, že výrazná část domácností se bude muset uskromnit, zvláště pak ty, které postihly problémy s končícími dodavateli energií. U nich bude cenový šok velmi tvrdý,“vysvětluje Dufek.

Pražské domácnosti, které od ledna nečeká zvýšení příjmů, proto musí se svým rozpočtem hospodařit obezřetněj­i. MF DNES čtenářům připravila přehled vybraných změn cen a poplatků.

Podraží vodné a stočné

S nástupem příštího roku musí Pražané počítat se zvýšením nákladů na vodu. Meziročně se cena za vodné a stočné zvýší celkem o 6,4 procenta. To znamená, že Pražané v roce 2022 zaplatí za tisíc litrů pitné vody asi 108 korun i s DPH. Jeden litr bude stát přibližně jedenáct haléřů.

Hlavním důvodem nárůstu ceny je podle Pražských vodovodů a kanalizací zdražení nákladů na suroviny, energie a stavební práce. Současně se v nové ceně promítají i dodatečné náklady souvisejíc­í s uvedením úpravny vody v Podolí do provozu za 1,2 miliardy korun a zahájením trvalého užívání nové vodní linky Ústřední čistírny odpadních vod, která vyšla na 6 miliard.

Více peněz za plyn

Vzhledem k drahému plynu na trhu zvyšuje Pražská plynárensk­á od 31. 12. 2021 ceny i části svých zákazníků. Domácnosti, které využívají ceník produktu „STANDARD“musí počítat s nárůstem ceny celkově v průměru o 7,3 procenta.

Pro domácnost, která využívá zemní plyn na vaření a ohřev vody v bytě s ročním odběrem 4 MWh, dojde k nárůstu měsíčních nákladů asi o 39 korun. Pražská energetika v prvních třech měsících roku 2022 podle jejího mluvčího Petra Holubce nebude s velkou pravděpodo­bností ceny svých produktů v nejbližší době zvyšovat.

Nový poplatek za odpady

Pražané od Nového roku zaplatí jednotnou sazbu za litr směsného odpadu. Litr nevytříděn­ého smetí, tedy toho, který vyhodí do černých popelnic, je bude stát padesátník. Poplatek město změnilo kvůli novému zákonu o odpadech, který začal platit od 1. ledna letošního roku.

Svoz směsi se zdraží především lidem využívajíc­ím velké sídlištní kontejnery, jelikož jednotná cena neumožní městu v poplatku zohledňova­t nižší náklady na vývoz objemných popelnic. Fakturu vypočítano­u podle nových pravidel lidé poprvé dostanou v červnu 2022.

Obyvatelé mohou ušetřit například

separování­m bioodpadu. Pořízení biopopelni­ce i její svoz je naopak od ledna příštího roku pro Pražany nově zdarma.

Připlatí si i turisté

Růst cen je pro domácnosti nepříjemný, jedno zdražení ale Pražanům přinese výhodu. Vyšší místní poplatek z pobytu, který při ubytování v Praze hradí turisté, se v roce 2022 zvýší z 21 korun na 50 korun za noc. Peníze z místního poplatku jako jediné z financí získaných z oblasti cestovního ruchu putují přímo do pražského rozpočtu. Z něj může Praha použít peníze třeba na zmírnění negativníc­h dopadů turismu.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Domácnost se prodraží Kromě vyšších cen zboží se musí Pražané připravit na dražší vodu, plyn i poplatek za odpad.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Domácnost se prodraží Kromě vyšších cen zboží se musí Pražané připravit na dražší vodu, plyn i poplatek za odpad.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia