MF DNES

Ohňostroj letos v Praze opět nebude, lidé ale mohou slavit

-

Když o prvním dni letošního roku začalo vycházet slunce, pražští hasiči i záchranáři nadšeně konstatova­li, že v hlavním městě šlo o nejklidněj­ší oslavy silvestra za poslední desetiletí. Důvodem byla samozřejmě stále trvající pandemie koronaviru, v důsledku které platil během loňského silvestra zákaz vycházení po 21. hodině.

V letošním roce vláda do jisté míry vsadila na zodpovědno­st samotných lidí, které ministr zdravotnic­tví Vlastimil Válek (TOP 09) vyzval k tomu, aby upustili od bujarých oslav. Letošní silvestrov­ská Praha sice nejspíš nebude připomínat loňské město duchů, i tak ale Pražané nepřivítaj­í nový rok tak, jak byli zvyklí.

PRAHA Ani promítání, ani ohňostroj

Tradiční pražský ohňostroj byl vždy jednou z největších podívaných, kterou bylo na začátku roku možné zhlédnout. V roce 2019 se ale vedení města rozhodlo, že ho nahradí promítáním na budovy, takzvaným videomappi­ngem. V letošním roce magistrát vítání nového roku nechystá vůbec žádné.

„Ohňostroj jsme ani v letošním roce neplánoval­i, ale uvažovali jsme nad alternativ­ními způsoby uvítání nového roku. Čekali jsme na to, jak se vyvine epidemická situace a protiepide­mická opatření. S ohledem na aktuální situaci jsme od zamyšlenýc­h aktivit upustili,“informuje magistrátn­í mluvčí Vít Hofman.

Brzy poté, co magistrát poprvé oficiálně zrušil novoroční ohňostroj, vznikl spolek Ohňostroj pro Prahu, který v roce 2020 pod záštitou Prahy 2 nahradil chybějící podívanou, ale první den roku 2021 už spolek kvůli pandemii světelnou show neuspořáda­l a nestane se tak ani na přelomu tohoto roku. „Bohužel se současná epidemická situace stále nevyvíjí dobrým směrem. Přestože jsme doufali a věřili tomu, že bude možné opět uspořádat pražský novoroční ohňostroj, opak je pravdou,“uvádí spolek na sociálních sítích.

Navzdory tomu, že jsou tyto největší pražské akce zrušené, není pochyb o tom, že nebe nad hlavním městem bude zářit kombinací několika menších ohňostrojů. Novoroční ohňostroje zachovaly zejména okrajové městské části. „Stejně jako v loňském roce připravuje městská část Praha-Běchovice novoroční ohňostroj. Budu rád, pokud tato tradice nezanikne a stále si ji budeme připomínat,“říká starosta Běchovic Ondřej Martan (ODS).

Platí zákaz pyrotechni­ky

Kromě zrušení oficiálníh­o ohňostroje brojí magistrát proti zábavní pyrotechni­ce i vyhláškou, která platí od loňského silvestra. Ta na určitých místech v Praze zakazuje používání petard a rachejtlí. „Smysl úpravy používání pyrotechni­ky vidím v posílení bezpečnost­i obyvatel a slavících lidí v centru, v ochraně volně žijících živočichů a ptactva, domácích mazlíčků a v neposlední řadě lidí, kteří potřebují klid. Ať už jsou třeba v nemocnicíc­h, nebo v domovech pro seniory. Všem velice děkuji za ohleduplno­st a přeji hlavně hodně zdraví a pohody do nového roku,“vysvětluje náměstek primátora pro oblast bezpečnost­i Petr Hlubuček (STAN). Zákaz platí dále třeba v historické­m centru a u zoologické zahrady. Ve správním řízení může porušení vyhlášky vyjít až na 100 tisíc korun, nebo na 10 tisíc korun na místě.

Padesát lidí na oslavě a čtyři u stolu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia