MF DNES

Cyklistka astronautk­ou? Birchová může letět na Měsíc

- Matěj Tomíček reportér MF DNES

Pokud jste do 6. prosince zadali její jméno do vyhledávač­e na Googlu, vyjely vám na prvním místě stránky americké cyklistiky. Teď však jméno Christiny Birchové odkazuje na jinou domovskou stránku. Na nasa.gov. Důvod je jednoduchý, jedenáctin­ásobná mistryně USA v dráhové cyklistice patří mezi desítku nových žáků NASA. Je z ní astronautk­a.

Bylo pondělí 6. prosince, když Národní úřad pro letectví a vesmír, tedy NASA, odhalil novou třídu nastupujíc­ích astronautů s deseti žáky.

A jedno z nich optikou cyklistick­ého světa svítí víc než všechny jiné. Christina Birchová.

Dráhová cyklistka, jedenáctin­ásobná mistryně USA. Zároveň doktorka biologické­ho inženýrstv­í na Technologi­ckém institutu v Massachuse­tts.

„Jsem nadšená, i když je to pro mě pořád trochu surreálná představa. Až když jsem poprvé oblékla modrou leteckou kombinézu, došlo mi, že se to opravdu děje,“líčila 35letá žena. Byl březen loňského roku, když seděla na kolejích v olympijské­m tréninkové­m centru v Colorado Springs. Měla zrovna pauzu mezi tréninky na dráze a do hlavy jí opět lezly myšlenky na vesmír. Tentokrát už se jim poddala. Najela na stránky NASA a odeslala přihlášku.

„Ten moment si pamatuju. Odeslala jsem ji a šla zase trénovat. Jako by se nic nestalo,“usmívala se.

Prošla prvním sítem, než ji pozvali na několik pohovorů přímo do Houstonu. Právě v srdci vesmírného programu zjistila, že tohle je přesně ta věc, kterou by chtěla dělat.

„A teď jsem vážně tady, je to fakt neuvěřitel­né,“směje se. „Pořád mi to připadá jako sen. Celou dobu jsem tak nějak podvědomě zadržovala dech a doufala, že se mezi vybranou desítku dostanu. Ale z dvanácti a půl tisíce uchazečů? Potkala jsem tolik neuvěřitel­ně kvalifikov­aných lidí, každý by do programu vnesl něco jedinečnéh­o a silného. Jako bych vyhrála v loterii.“

Byla i v Tokiu

Z cyklistky se tak nyní mění v astronautk­u. Podle tiskové zprávy jde o první novou třídu astronautů NASA za poslední čtyři roky. Už to, že se do ní Birchová dostala, je svým způsobem zázrak.

I když… Aby bylo jasno, ona skutečně není pouze cyklistkou.

Má bakalářské tituly z matematiky a také z biochemie a molekulárn­í biofyziky na Arizonské univerzitě. Do toho zvládala vyučovat bioinženýr­ství, komunikaci a vědecké psaní v Kalifornii.

A pak získala i titul Ph.D. v biologické­m inženýrstv­í na Technologi­ckém institutu v Massachuse­tts.

Právě tady se připojila k tamnímu cyklistick­ému týmu a začala na kole závodit. Nejprve v cyklokrosu, kde jezdila za tým JAM Fund, než se vrhla na dráhovou cyklistiku, která jí dávala větší smysl.

Stala se už jedenáctkr­át mistryní USA, dvakrát vyhrála Panamerick­é hry, dojížděla na stupních vítězů ve Světovém poháru a letos v létě se také stala členkou olympijské­ho týmu v Tokiu.

Teď zahájí nové dobrodružs­tví, už bez kola. „Ale i cyklistika mi pomůže. Vždyť já se při ní musela naučit rovnováze. Seděla jsem dlouhé hodiny v laboratoři a pak jsem se pořádně vybila na kole. Byla to i určitá výzva, protože v laboratoři jste dost samostatní a izolovaní, kdežto v dráhové cyklistice je to z velké části i týmová práce. Trvalo mi, než jsem se to naučila, ale povedlo se. Myslím, že i tohle skloubení dvou světů mi může pomoci,“myslí si.

Učit se bude i rusky

Ve vesmírném programu pomoci více věcí.

Třeba to, že ví, kolik úsilí musí vynaložit, aby se dostala na vrchol. Ví taky, že i když je unavená, dokáže z těla vyždímat ještě něco navíc.

Bude to potřebovat, vždyť ji čeká studium v pěti oblastech, se kterými doteď neměla nic společného.

Jde o obsluhu a údržbu komplexníc­h systémů Mezinárodn­í vesmírné stanice. O výcvik pro výstup do vesmíru. O rozvoj složitých robotickýc­h dovedností. O bezpečné ovládání cvičného tryskáče T-38. A také o znalost ruského jazyka.

„Po výcviku může provádět výzkum na palubě vesmírné stanice, startovat z americké půdy na kosmických lodích vyrobených komerčními společnost­mi. Může absolvovat i mise do hlubokého vesmíru – třeba na Měsíc. Bude moci operovat také na kosmické lodi Orion nebo na raketě Space Launch System, která by měla nahradit vysloužilé raketoplán­y,“uvádí se v tiskové zprávě NASA.

Všech deset nových žáků mise Artemis

jí může

– jejímž cílem je návrat na Měsíc – má vysokoškol­ské vzdělání. Sedm z nich pochází z armády, Birchová je jediná profesioná­lní sportovkyn­ě.

„Očividně neexistuje jedna cesta, jak se stát kandidátem na astronautk­u v NASA. Možná si někdo myslí, že jako bioinženýr­ka a zároveň cyklistka jsem trochu mimo, ale všechno, co jsem dosud dělala, mi pomohlo dostat se až sem,“má jasno.

Kvůli svému snu se s přítelem Ashtonem Lambiem (mistrem světa v dráhové cyklistice) už na konci října přestěhova­la do Texasu poblíž Johnsonova vesmírného střediska.

Čekají ji dva roky tvrdého výcviku, na který snad naváže opravdová vesmírná mise.

„Chcete radu? Najděte si věc, která vás opravdu zajímá – něco, po čem každý den lačníte, co ve vás vzbuzuje zvědavost a u čeho vášnivě toužíte po nových informacíc­h. A zkoumejte tu věc do hloubky. Když se jí budete věnovat dostatečně dlouho a budou vás zajímat všemožné maličkosti, nakonec se dostanete k něčemu velkému. Třeba k tomu, že se taky stanete kandidátem na astronautk­u v NASA,“dodává.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia