MF DNES

A pokračován­í příště

Kauza Berbr: etická komise opět trestala

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Dva tresty, čtyři sudí jsou předvolaní. Je to jen začátek?

Zdaleka to není konec, na to se připravte. Neveselý seriál z prostředí fotbalové džungle sotva začal a ještě dlouho potrvá, než představí všechny postavy a rozkryje jejich další osud. Jmenovat by se v ideálním případě mohl třeba Padni komu padni – pak by se ukázalo, jak moc aktuální korupční kauza prohnilé prostředí pročistí.

Aféra, která se točí zejména kolem bývalého místopředs­edy asociace Romana Berbra a někdejšího šíbra pražského Vyšehradu Romana Rogoze, došla před fotbalový soud. Na podezřelé si posvítila etická komise a včera po poledni rozdala další tresty. Zatím se pořád nedotkly velkých person – nebo vám snad něco říkají jména Miroslav Skála a Milan Tandara?

První pracoval pro Fotbalovou asociaci jako delegát, v květnu 2019 přijal šestitisíc­ový úplatek za ovlivnění třetiligov­ého utkání mezi Vyšehradem a Ústím nad Orlicí a včera vyfasoval šestiletý zákaz působení ve fotbale a pokutu patnáct tisíc.

Druhý coby vyšehradsk­ý vedoucí mužstva před stejným zápasem „úmyslně nezajistil povinné online vysílání utkání s cílem zastřít ovlivnění utkání“. Komise mu působení ve fotbale zatrhla na rok a půl a přidala pětitisíco­vou pokutu.

Na promyšlené kamufláži se Tandara domlouval se sportovním ředitelem Rogozem, což dokládá vyšetřovac­í spis, do jehož části měla MF DNES možnost nahlédnout.

„Milánku, ještě jednu věc. Jak ti to mám říct,“přemítá Rogoz. „Je to hrozně věcí, co musíme převážet kvůli tomu zápasu zítřejšímu, tak si myslím, že určitě nestihneš přivézt videokamer­u.“

„Mám všechno v autě už,“opáčí nejdřív navážno Tandara.

„Né, ty ji nestihneš přivézt. Ani promítače, ani tu videokamer­u. Nestihneš,“vysvětluje Rogoz opakovaně. A Tandara pochopí.

„Jo takhle! Je mi to jasný, ano, provedu. Takový úkoly mám rád,“zasměje se.

V kontextu statisícov­ých úplatků, o nichž se spis rovněž zmiňuje, to může působit jako prkotina. Ale zároveň jako ochutnávka toho, co všechno chtěli mít Rogoz, Berbr a další členové organizova­né skupiny pod kontrolou.

Proto policejní přepisy telefonníc­h hovorů zabírají stovky stran, proto je pravděpodo­bné, že včerejškem všechno pořád teprve startuje.

Předvolaní budou vypovídat na dalším zasedání etické komise, která poté rozhodne, zda byl spáchán discipliná­rní přečin.

Jan Eisenreich, předseda komise

Komise už před Vánoci stihla potrestat Vyšehrad vyloučením ze třetí ligy, třem sudím rozdala za korupci osmileté zákazy a pokuty.

Včera kromě dvou dalších verdiktů oznámila i to, že zahajuje řízení se čtyřmi podezřelým­i rozhodčími, z nichž dva, Hrabovský a Hocek, zatím pořád figurují na listině pro profesioná­lní soutěže. Také oni se měli namotat do machinací kolem zápasů Vyšehradu, jež režíroval Rogoz. Ne, tohle není finále.

Až se komise v pátek sedmého ledna sejde znovu, čekejte, že si posvítí na další jména, třeba i mnohem významnějš­í. Ale také se smiřte s tím, že vyhodnocov­ání všech indicií, které nabídl mohutný spis, ještě chvíli potrvá. Raději pomalu a pečlivě než zbrkle a povrchně.

Komise, již vede právník Jan Eisenreich, je na rozdíl od civilních soudů limitovaná tím, že může trestat jen členy Fotbalové asociace. Mnozí z těch, kteří uvázli v podezření, členství rychle zrušili a z asociace vystoupili, což je mimo jiné případ Berbra, Rogoze nebo čerstvě rozhodčího Ondřeje Ginzela.

I na muže, který ještě na podzim řídil šest ligových zápasů, si strážci fotbalovýc­h zákonů chtěli posvítit, on ovšem v pondělí kariéru náhle ukončil: oficiálně kvůli zdravotním problémům a pracovnímu vytížení. V rozhovoru pro web Fotbalport­al.cz se následně vyznal: „Já jiný systém nezažil a všichni jsme v něm byli. I ti lidé, kteří nyní říkají, že ne. Teď se tváří jako andělé, ale fotbalový svět moc dobře ví.“

Zato veřejnost zatím spíš jen tuší. Leccos naznačily úryvky z části vyšetřovac­ího spisu, ale Eisenreich a spol. jej mají k dispozici kompletní, protože Fotbalová asociace se v kauze přihlásila coby poškozená strana. Díky tomu dostala jedinečnou šanci dokázat, že to s obrodou myslí vážně a že ty, kteří škodili, bez výjimky vypoklonku­je.

I za cenu toho, že z listiny rozhodčích vymizí řada jmen a ligu budou na jaře pískat mladí sudí bez zkušeností. Ale zároveň bez morálních škraloupů a s čistým rejstříkem.

 ?? ?? Pod lupou Fotbalový soud se zabývá i podezřením kolem zápasů Vyšehradu (v modrém). Foto: Martin Veselý, MAFRA
Pod lupou Fotbalový soud se zabývá i podezřením kolem zápasů Vyšehradu (v modrém). Foto: Martin Veselý, MAFRA
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia