MF DNES

Akce testy: experti i firmy pochybují

Podnikatel­é si stěžují, že s nimi vláda nejedná. Vědci se přou o smysl ATG testů

- Alžběta Šimková Michaela Šmerglová

Za dva a půl týdne by měla začít gigantická testovací akce na covid v Česku. Na pět milionů zaměstnanc­ů by se podle návrhu vlády mělo od 17. ledna začít prověřovat antigenním testem. A to bez rozdílu, zda je člověk očkovaný nebo ne.

Při požadované­m počtu 14 testů na zaměstnanc­e bude potřeba celkem 70 milionů testovacíc­h sad za zhruba 4 miliardy korun.

Vládní plán však zpochybňuj­í odbory, někteří zaměstnava­telé i opozice. Bude to podle nich pro firmy příliš zatěžující a obtížné to vůbec stihnout. Hlavně si stěžují, že s nimi vláda nekomuniku­je.

„Mám informace jen z tiskové konference vlády. Sociální dialog je asi neverbální, jednostran­ný, protože sociální partneři nebyli vládou osloveni a nedostali ani žádný materiál, ač se o jeho existenci mluví,“řekl MF DNES předseda Českomorav­ské konfederac­e odborových svazů Josef Středula.

V nejistotě je i Konfederac­e zaměstnava­telských a podnikatel­ských svazů České republiky. „Potřebujem­e vědět, kde sehnat testy, zda jsou zajištěné v dostatečné­m množství, jak dopadlo jednání s pojišťovna­mi o úhradách. Chceme prostě záruky,“uvedl její prezident Jan Wiesner. „Urgovali jsme termín jednání na sekretariá­tu premiéra, první informace byla – po 12. lednu,“popsal Wiesner. Nakonec svolal premiér jednání na 4. ledna.

Exministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) si neumí představit, jak velké podniky stihnou dvakrát týdně otestovat všechny včetně očkovaných. „Může to být logistický problém,“míní Havlíček.

Navíc – na tom, zda má testování antigenním testem smysl, se neshodnou ani odborníci. Podle molekulárn­ího biologa Omara Šerého je citlivost antigenníc­h testů na omikron oproti jiným mutacím nižší. „Když jsem to porovnával, vychází to, že bude zachycen každý třetí pozitivní,“uvedl.

Naopak podle epidemiolo­ga Petra Smejkala je naprostá většina antigenníc­h testů citlivá a plošné testování pomůže zbrzdit další vlnu.

Ministerst­vo zdravotnic­tví na konkrétní dotazy MF DNES neodpovědě­lo, jeho mluvčí pouze sdělil, že o návrhu bude vláda ještě jednat s odbory a zaměstnava­teli.

Plán vlády plošně testovat všechny zaměstnanc­e, i ty po třetí dávce očkování, reaguje na očekávaný nástup varianty omikron, která se šíří mnohem rychleji než delta.

Některé státy kvůli ní hlásí rekordní přírůstky nakažených. Podle Světové zdravotnic­ké organizace hrozí světu kvůli oběma variantám „tsunami případů“nákazy koronavire­m. A nevyhne se tomu ani Česko. Vrchol této vlny očekává ministerst­vo zdravotnic­tví na přelomu ledna a února.

Návrh počítá s tím, že zaměstnanc­i by se měli testovat po třech nebo pěti dnech a na každého by v lednu mělo připadnout osm testů, v únoru šest. Více detailů k tomu zatím ministerst­vo zdravotnic­tví nechce říci. „Testování ve firmách bude probíhat až od 17. ledna 2022. Podrobnost­i a režim, ve kterém bude testování probíhat, budou projednává­ny v rámci tripartity a budou zveřejněny po jednání vlády,“reagoval na dotaz MF DNES mluvčí ministerst­va Ondřej Jakob.

Firmy, ale i odbory by chtěly mít jasno co nejdříve. Potřebují stihnout zajistit dostatečno­u kapacitu testů. „Zajímá nás, do jaké míry je zařízena zákonnost toho rozhodnutí, jak se budou testy distribuov­at, jak budou fungovat náhrady, proč bude testování tak plošné. Chceme jistotu, že tyto testy něco zjistí, protože budou-li jim podléhat i ti s třetí dávkou, klesne motivace k ní,“podotýká předseda Českomorav­ské konfederac­e odborových svazů Josef Středula.

Firmy by měly mít možnost od zdravotníc­h pojišťoven čerpat příspěvek 60 korun na test. Nákup si musí ale zajistit samy.

Podle exministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (ANO) nebude problém tolik testů do 17. ledna sehnat. Neumí si ale představit, jak velké podniky stihnou všechny dvakrát týdně otestovat.

Stát zatím nakupuje pro školy

Vzhledem k tomu, že antigenní testy nejsou ze zákona součástí nouzových zásob, nemusejí být fyzicky ve skladech Správy státních hmotných rezerv. Nakupují se jednorázov­ě dle usnesení vlády. „Momentálně je na cestě 14 milionů antigenníc­h

testů pro školy. Jde-li o testování ve státních úřadech, tak jsme v půli prosince centrálně pořídili testy pro zhruba 60 úřadů, tedy do konce ledna 2022. Šlo o půl milionu testů,“řekl Pavel Švagr, předseda Správy státních hmotných rezerv.

Kvůli plánu vlády bude ještě potřeba další nákup testů. „Zajistíme pravděpodo­bně testy jen pro státní úřady. Už v minulosti to tak bylo. Nenakupuje­me testy centrálně pro podniky a soukromé firmy, ty si je zajišťují samy,“dodal k tomu mluvčí správy Jakub Linka.

Karanténa se zkrátí

Ministr zdravotnic­tví Vlastimil Válek také včera jednal se svým expertním týmem o zkrácení karantény a izolace, která dnes obvykle trvá dva týdny.

Ke zkrácení dojde, ale o kolik dnů přesně, sdělí resort po středečním jednání vlády. V Americe například tento týden zkrátili dobu karantén a izolací pro lidi bez příznaků na pět dnů, a to z důvodu, že omikron se stejně přenáší jen první tři dny. Rostoucí počty lidí v karanténác­h tam začaly výrazně komplikova­t zajišťován­í služeb.

Epidemiolo­g Roman Prymula zkrácení karantény vítá. „Objektivně je doloženo, že inkubační doba je výrazně kratší, a protože omikron může postihnout i ty, kdo jsou očkovaní jednou nebo dvěma dávkami, skončí spousta lidí v karanténác­h a izolacích,“myslí si Prymula. S přispěním Dominiky Hromkové

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia