MF DNES

Praha vám ukáže, jak na klima

- Petr Hlubuček náměstek pražského primátora pro životní prostředí (STAN)

Letošní Konference OSN o změně klimatu v Glasgow proběhla několik měsíců poté, kdy Praha učinila v boji za ochranu klimatu více než kdy dříve. Do Glasgow tak česká metropole jela představit Klimatický plán do roku 2030. Naplňování jeho prvních opatření už můžeme sledovat i v realitě. Zahájili jsme pilotní projekty, které jsou základem pražské sluneční elektrárny. Ta má za cíl stát se platformou komunitní energetiky a do budoucna být cestou, jak zvýšit energetick­ou nezávislos­t a soběstačno­st hlavního města a jeho obyvatel, které mohou obnoviteln­é zdroje ochránit před dopady skokového růstu cen energií.

Nejde o jediný projekt. Pražská cirkulární strategie snad navede Pražany k přemýšlení o odpadech jako o surovině, která nemusí končit v kontejnere­ch. Standardy hospodařen­í se srážkovou vodou zase pomohou učinit život ve městě o něco příjemnějš­í během letních dnů. S tím souvisí práce na ozelenění pražských ulic a výsadbě nových uličních stromořadí. Na modro-zelené projekty město vyčlenilo celkem 170 milionů korun a efekt by se měl projevit na území prakticky všech městských částí.

Klimatická konference tak byla příležitos­tí hovořit o našich krocích se zástupci měst a regionů z celého světa. Jak řekl londýnský starosta Sadiq Khan: „Ve městech pracujeme, státy brzdí.“

Pokud se tedy podíváme na seznam signatářů iniciativy světových metropolí a regionů nazvané Race to Zero, najdeme mezi nimi třeba brazilské Rio de Janeiro. Tamní prezident Bolsonaro je přitom všeobecně znám jako úhlavní nepřítel boje proti klimatické změně. Koneckonců ani bývalý český premiér Andrej Babiš v Glasgow nevystoupi­l oproti zástupcům Prahy s jasným sdělením, co hodlá Česko udělat v boji s dopady klimatické změny.

Přitom nadcházejí­cí předsednic­tví Evropské radě je ideální příležitos­tí, jak do debaty o ochraně klimatu přispět naším pohledem a jak debatu moderovat tak, aby vnímala i kontext tradičně průmyslový­ch zemí. Jako hlavní město Praha chceme aktivně přispět k této debatě, a proto v době českého předsednic­tví pozveme zástupce měst a regionů na pražské Climate Talks, kde budeme chtít v práci započaté v Glasgow pokračovat.

Klimatické závazky, podobné tomu pražskému, mají totiž jedno specifikum. Snaží se zapojit samotné občany, městské administra­tivy i zástupce byznysu či vědy a výzkumu. Na pražských Climate Talks by se právě zástupci těchto skupin měli setkat. Slovy londýnskéh­o starosty – nemá smysl čekat, až státy začnou naplňovat závazky, které přijaly v Pařížské dohodě. Klimatická změna ohrožuje nás všechny, a jestli mají tempo udávat právě města, budiž tak. Odměnou za to snad bude vyšší kvalita života.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia