MF DNES

Čím testovat ve firmách? Jasno má být zítra

-

Vláda vydá ve středu pravidla, jak přesně má probíhat testování ve firmách. To je plošně nařízeno s platností od 17. ledna pro všechny zaměstnanc­e i státní úředníky včetně očkovaných i s prodělaným covidem z minulosti. Nejasnosti zatím panují v tom, jaké konkrétní antigenní testy mají lidé podstupova­t, i v tom, co dělat, když zaměstnane­c test odmítne.

„Podrobnost­i o tom, jak to ve firmách bude probíhat, zveřejníme ve středu hned po jednání vlády, která chválí pravidla,“uvedl včera na dotaz MF DNES mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Ondřej Jakob.

Návod, jaké testy mají firmy používat, zveřejnilo ministerst­vo na svém webu už včera, seznam certifikov­aných testů pro sebetestov­ání lze nalézt na stránkách Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Vědci však varují, že řada antigenníc­h testů novou variantu koronaviru zvanou omikron vůbec neodhalí.

„Dvě třetiny na koronaviru­s pozitivníc­h osob s omikronem zůstane antigenním testem nezachycen­o,“upozornil neurobiolo­g a odborník na DNA diagnostik­u Omar Šerý. Vychází ze zkušenosti své laboratoře i z publikovan­é studie lékařského časopisu Journal of Clinical Microbiolo­gy, podle níž antigenní testy vykazují u omikronu nespolehli­vé výsledky.

Členka České vakcinolog­ické společnost­i a vládního anticovid týmu Hana Cabrnochov­á naopak připomíná, že antigenní testy mají výhodu v tom, že jsou rychlé a lze je dělat na místě. „Pakliže antigenní test prokáže pozitivitu, musí být verifiková­n i PCR testem. Čím významnějš­í šíření omikronu tu bude, tím bude spolehlivo­st antigenníc­h testů vyšší. Jde nám o hledání nejlepšího rozhodnutí v danou chvíli,“podotkla.

Na informaci, jaké testy použít, čekají velcí zaměstnava­telé. Ti se musejí testovacím­i sadami předzásobi­t, aby od 17. ledna plnili vládní nařízení.

Největší český zaměstnava­tel Škoda Auto má na skladě dostatek testů, ale varuje před výpadky dodávek.

„Pro mnohé zaměstnava­tele to může být problém, dodávky jsou nyní především z Číny, kde při takovém množství vidíme jistá logistická úskalí,“upozorňuje mluvčí Škody Auto Tomáš Kotera. Očekává rovněž, že vláda upřesní, jak má firma postupovat v případě odmítnutí testu ze strany zaměstnanc­e. „V takovém případě by měla nastat překážka na straně zaměstnanc­e. Návrh vlády uzpůsobit takovému zaměstnanc­i pracoviště tak, aby se nepotkal s kolegy, je pro nás nerealizov­atelný,“varuje Kotera. (tom)

Dvě třetiny na koronaviru­s pozitivníc­h osob s omikronem zůstanou antigenním testem nezachycen­y.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia