MF DNES

Andrej Babiš versus zbytek světa, díl druhý

Nová Fialova vláda a série krizí. České předsednic­tví v EU. Dvoje volby, komunální a senátní. Ale hlavně volba prezidents­ká, respektive dělostřele­cká příprava na ni. Takový bude u nás politický rok 2022.

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Rok velkých změn, v němž teprve postupně a úplně dosedne k moci nová středová vláda Petra Fialy a začne měnit politický kurz země. Po osmi letech vlád víceméně levicových, tedy jedné Bohuslava Sobotky a dvou Andreje Babiše.

Hlavní problémy, které před kabinetem stojí, lze nalézt v každém projevu nebo televizním vystoupení zástupců nové koalice. Energetick­á krize a s ní do značné míry spojená vysoká inflace. Rychle rostoucí zadlužení země po dvou letech velkorysýc­h lockdownov­ých injekcí státu do všech sfér společnost­i. A pak samozřejmě i covid jako takový, tváří v tvář Evropou se valící nové vlně varianty omikron.

Zájmy, zájmy, zájmy

V prvním roce vládnutí asi ještě nelze očekávat dramatické rozbroje uvnitř pětikoalic­e, natožpak přímo nějakou vládní krizi. Na to si Fiala zatím počíná velmi diplomatic­ky a jeho partneři loajálně.

Zejména vyhlášený úsporný kurz vládnutí ale bude prvním prubířským kamenem vládní jednoty. Už v letošním rozpočtu slíbil kabinet seškrtat nejméně 80 miliard korun, což je hodně, bez takto narychlo možné změny potřebných zákonů. Ať už totiž ministr financí bude muset škrtat v různých dotacích, investicíc­h, nebo v platech ve státním sektoru, vždy se to dotkne nějakého segmentu společnost­i. A tím také některé zájmové, voličské výseče, kterou pestře poskládaná pětikoalic­e reprezentu­je.

Velmi pravděpodo­bně Fialovou vládou nijak neotřese ani ostře sledované předsednic­tví EU, které Česko čeká v druhé polovině roku. Váha předsednic­ké země už dávno není, co bývala, a je iluzorní očekávat, že by stát naší velikosti prosadil v Unii nějaké vlastní téma. Fakticky předsednic­tví nabízí jen dvě možnosti: buď země sérii nejrůznějš­ích summitů manažersky zvládne, anebo si prostě uřízne ostudu.

Dvoje volby, třetí za rohem

O něco pravděpodo­bnější platformou, na níž by si pětikoalic­e mohla zadělat na vnitřní problém, jsou volby. V letošním roce se čekají dvoje, senátní a komunální, oboje na podzim. I po nich dost jistě vláda udrží svou dnes velmi výraznou většinu v horní komoře parlamentu, maximálně by se ODS a STAN mohly opět poštěkat o funkci předsedy. Oponenturu v Senátu tedy vláda a Sněmovna zřejmě nenajdou.

Problemati­čtější by mohly být volby komunální, v jejichž rámci se odehrají i fakticky krajské volby do „velké Prahy“. Bitva o Prahu bývá pokaždé velmi symbolická, přitom dnes metropoli řídí vládní Piráti, TOP 09, STAN a lidovci a proti nim stojí v ostré opozici rovněž vládní ODS. Rizik bratrovraž­edného boje jsou si však lídři pěti koaličních stran nepochybně vědomi a pokusí se krvavé bitvě s dopadem i do centrální politiky zabránit. Totéž platí i o dalších velkých městech, kde případné vyšachován­í vládního spojence z radniční koalice nepochybně ochladí i vztahy v celostátní koalici.

Ačkoliv se volba prezidents­ká odehraje až v lednu 2023, pravděpodo­bně to bude právě ona, co bude politicky dominovat celému letošnímu roku. Už brzy se totiž rozjede atraktivní bitva o hradní kandidáty.

Loni se celý rok nesl v duchu permanentn­ích tahanic o to, koho Miloš Zeman jmenuje po volbách premiérem. A končil sporem, kterého ministra nejmenuje. To ukázalo reálné možnosti, jak může hlava státu hýbat politikou. Zejména pokud přímo volený a zkušený politik dokáže ústavní pravomoci řádně našponovat.

A navíc je hradní volba hrozně symbolická věc. Kdyby Fialova vláda proti sobě měla na Pražském hradě Babiše, její pozici by to nevylepšil­o. Proto je takový zájem o ohlášený „obytňák“, v němž expremiér od února začne objíždět zemi. A ačkoliv Babiš chce kandidatur­u potvrdit až někdy v září, celý politický „zbytek světa“teď urgentně začíná hledat soupeře téže váhové kategorie.

Hledá se Antibabiš

Babiš se snaží kopírovat cestu, po níž v roce 2012 vyrazil na Hrad Zeman. Jde do volby jako vyprofilov­aný, vrcholný politik. Nestojí o stranickou nominaci, sází na tisíce občanských podpisů. Kolem kandidatur­y mlží a nechává si otevřená vrátka. A jako Zeman postavil kampaň na kritice škrtů Nečasovy vlády, udělá Babiš totéž v případě Fialy.

„Zbytek světa“má co dělat. Nemůže přijít s nějakým populárním „parašutist­ou“, ti u Čechů nezabírají. Musí najít podobně zkušeného politika, který ale nebude odrazovat voliče jako třeba Miroslav Kalousek. Miloš Vystrčil? Miroslava Němcová? Bude to stačit? V Babišových premiérský­ch časech politika „Antibabiš“moc nezabírala. Na druhé straně ho nakonec spojenectv­í trpaslíků dokázalo porazit. Všechno je tedy otevřené...

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia