MF DNES

Čtverný axel. Hanju chce vyhrát souboj s gravitací

Japonský krasobrusl­ař usiluje o sportovní nesmrtelno­st. Se zdánlivě neskočitel­ným skokem i s útokem na třetí olympijské zlato v řadě

- Tomáš Macek reportér MF DNES

Krasobrusl­ařský čtverný axel. Mnozí jej označují za skok až za hranicemi lidských schopností. Legenda Kurt Browning tvrdí, že při něm vyzýváte na souboj gravitaci. A soudí: „Od současné generace bruslařů ho neuvidíme.“

Juzuru Hanju je proti. „Chci být první, kdo ho skočí,“tvrdí olympijský vítěz z let 2014 a 2018.

Na japonském mistrovstv­í jej koncem roku do své jízdy poprvé zařadil. Dopadl však na obě nohy.

Ale v tréninku ho už zvládl. „A chci to dokázat také v Pekingu.“

V Číně může dosáhnout i na další historický milník: stát se prvním krasobrusl­ařem moderní historie, jenž dobude olympijský trůn třikrát. Což zatím dokázal jen Švéd Gillis Grafström, zlatý v pravěku her v letech 1920, 1924 a 1928.

„Pokud někdo skočí jako první čtverného axela, pak je pro mne vítězem bez ohledu na vše ostatní. Ihned bych zastavil závod,“vyzývá s nadsázkou Roman Sadovsky, předloňský mistr Kanady.

Oproti ostatním skokům je specifikem axelu, že se bruslař odráží zepředu a dopadá dozadu na opačnou nohu, celkem jde tedy o 4,5 otáčky a obrat o 540 stupňů.

„K čistému pokusu mi chybí poslední osmina otáčky,“říká Hanju.

Snaží se mu pomoci též vědci z univerzity v Jokohamě. Podle nich se už k axelu odráží v ideálním úhlu 22 stupňů, stejně jako atlet Bob Beamon ke „skoku do 21. století“na hrách v Mexiku 1968.

„Potřebuji se dostat do výšky 80 centimetrů a doletět do větší dálky než čtyři metry,“soudí Hanju.

Jednoduchý axel jako první skočil před 140 lety Nor Axel Paulsen, dvojitý Dick Button v roce 1948 a trojitý Vern Taylor v roce 1978.

Od té doby trojitý axel mezi muži zdomácněl. Ovšem Hanju v něm vyniká. Dokáže jej skákat bez delšího nájezdu z kroků jako nikdo jiný. Nebo předvede na exhibici čtyři po sobě v sekvenci.

Je mu 27 let, patří k nejstarším v kategorii mužů. Nikdo by se nedivil, kdyby opustil led už po druhém olympijské­m zlatu v Koreji 2018.

Chce zlato

Hanju to neudělal. Jen si nebyl jistý: Budu stále dost dobrý? Obával se, že již dosáhl osobního krasobrusl­ařského vrcholu.

„Najednou jsem měl pocit, že ve 24 letech se můj růst zastavil.“

Kvůli pandemii covidu dva roky trénoval sám v rodném městě Sendai, odděleně od kouče Briana Orsera, s nímž se osm let připravova­l v Torontu. „Ale právě tato nezávislos­t mi přinesla další motivaci a růst,“poukazuje. Korunu krále krasobrusl­ařů mu sice sebral Američan Nathan Chen, s nímž čtyřikrát v řadě prohrál, pro nového vládce však zůstává největší hrozbou. Navzdory křehkému tělu. I navzdory častým zraněním. „Mohla je způsobit i skutečnost, že v tréninku jsem se příliš zaměřo-* val na čtverný axel a nebyl jsem na něj dostatečně silný. To jsem se snažil změnit,“uvádí. Před letošní sezonou usilovně nabíral fyzičku. Jenže na podzim se při pádu opět zranil, pochroumal si vazy v pravém kotníku a jeho návrat byl nejistý.

Když na japonském šampionátu zvládl vítězný comeback, list Japan Times psal: „Olympiáda je pro Japonsko zachráněna.“Server Japan Forward zdůrazňova­l: „Se čtverným axelem bude Hanju usilovat o sportovní nesmrtelno­st.“

Souboj Chen–Hanju má být podle americké společnost­i NBC nejsledova­nějším závodem celých her.

„Pravděpodo­bnost mé prohry je v tuto chvíli určitě vyšší než v Pchjongčch­angu,“říká Hanju. „Ale mé odhodlání zvítězit je obrovské.“

 ?? ?? Juzuru Hanju bude v Pekingu usilovat o třetí zlato.
Juzuru Hanju bude v Pekingu usilovat o třetí zlato.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia