MF DNES

Policie šetří rozsáhlý podvod s očkovacími certifikát­y

- Karel Hrubeš redaktor MF DNES

Vsetínská nemocnice vystavila desítkám lidí certifikát o očkování proti koronaviru, aniž by vakcínu skutečně dostali.

Policie kvůli tomu obvinila čtveřici žen. Podle vyšetřovat­elů od loňského září fiktivně „naočkovaly“přes sedmdesát lidí z celého Česka. Dvě ženy měly obchod zprostředk­ovávat, další dvě pracovaly přímo v očkovacím centru nemocnice a jména lidí zanášely do systému, který očkování stvrzoval.

Jde zřejmě o dosud největší zmapovaný případ tohoto druhu.

Zničené vakcíny

Detektivov­é podvod odhalili díky anonymu. „Na případ podvodných certifikát­ů ve vsetínském očkovacím centru upozornil anonymní dopis, adresovaný vedení vsetínské nemocnice. Ten se pak prověřoval,“uvedl vrchní inspektor Petr Jaroš.

Aby v systému nebyl nepoměr mezi vydanými certifikát­y a vyočkovano­u látkou, jedna z obviněných žen vakcíny ničila. „Vzhledem k tomu, že zničila více než 70 dávek vakcíny, byla obviněna také z poškození cizí věci,“dodal Jaroš. Ženám hrozí mnohaleté vězení, v jednom případě až pět let.

Lidé, kteří si chtěli opatřit certifikát podvodem, aniž by se nechali naočkovat, platili zprostředk­ovatelkám dva až sedm tisíc korun.

Paradoxem je, že přibližně půl milionu korun, který skupinka žen za falešná očkování inkasovala, získaly podle kriminalis­tů jen dvě zprostředk­ovatelky. Ženy, které pracovaly v očkovacím centru a jejich role tak byla pro fungování byznysu s certifikát­y klíčová, nedostaly téměř nic. Jedna z nich obdržela od žen, které obchod zprostředk­ovávaly, kosmetiku v hodnotě několika tisíc korun.

Mezera v systému

Ve Zlínském kraji jde podle policie o jediný podobný vyšetřovan­ý případ. Jak však zjistila MF DNES, detektivov­é jich po celém Česku řeší v souvislost­i s falešnými certifikát­y desítky.

„Bohužel nejedná se o statistick­y sledovanou veličinu, nicméně podobných případů jsme zaregistro­vali nižší desítky v rámci celé ČR s tím, že na dostupných datech vidíme, že trestní řízení probíhá v jednotkách případů,“napsal MF DNES mluvčí policejníh­o prezidia Ondřej Moravčík.

Případ, který rozkryla policie ve Vsetíně je však ojedinělý svou propracova­ností. Pro odborníky je nepochopit­elné, jak se ženám z očkovacího centra povedlo systém kontrol obcházet.

„Nedovedu si vysvětlit, jak to prováděly. V očkovacích centrech je provázanos­t jednotlivý­ch kroků. Od administra­tivy přes potvrzení, že zájemce o vakcínu je skutečně na místě, konzultaci s lékařem až po samotné očkování,“řekl MF DNES zlínský krajský koordináto­r očkování Jiří Lučan.

Vsetínská nemocnice tvrdí, že šlo o selhání jednotlivc­e a systém funguje spolehlivě. „Současně jsme prověřili všechny nastavené postupy v očkovacím centru, oprávněné přístupy do informační­ch systémů. Nedošlo k systémovém­u pochybení, ale k selhání jednotlivc­ů,“uvedla ředitelka nemocnice Věra Prousková.

S přispěním Petry Procházkov­é

 ?? Foto: Zdeněk Němec, MAFRA ?? Sedmdesát černých duší Očkovací centrum ve vsetínské nemocnici vystavilo podle policie desítky falešných potvrzení
Foto: Zdeněk Němec, MAFRA Sedmdesát černých duší Očkovací centrum ve vsetínské nemocnici vystavilo podle policie desítky falešných potvrzení

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia