MF DNES

Vláda chystá výrazné zkrácení karantén

-

Vláda by měla dnes projednat plánované zkrácení izolací a karantén u covidu na pět dní. V současnost­i trvají dva týdny, přičemž karanténu lze ukončit po týdnu negativním testem. Panují obavy, aby nakažlivěj­ší varianta omikron nezpůsobil­a, že kvůli lidem v izolacích budou ochromené základní funkce státu.

Kabinet o úpravě uvažuje po vzoru některých dalších zemí kvůli omikronu, u kterého oproti předchozím variantám nastupují příznaky rychleji, takže by měli mít lidé infekční kratší dobu. V pondělí o plánu jednal Ústřední krizový štáb, včera ho zástupci kabinetu probírali s hejtmany i zástupci zaměstnava­telů a odborů.

Odborový předák Josef Středula pak řekl, že pozitivně testovaní zaměstnanc­i půjdou zřejmě na pět dnů do karantény a potom absolvují další antigenní test.

O možném zkrácení izolací a karantén hovořil už minulý týden po zasedání vlády i ministr zdravotnic­tví Vlastimil Válek (TOP 09). Řekl, že jeho spolupraco­vníci připravují úpravu pravidel a ve hře jsou čtyři varianty. Následně o úpravě jednal s experty, v pondělí návrh probírala skupina tzv. covidových ministrů a poté Ústřední krizový štáb. Jeho šéf a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) pak řekl, že kabinet kvůli omikronu probere vedle možného zkrácení karantén i další podobu testování.

V karanténě jsou nyní lidé po rizikovém kontaktu s pozitivně testovaným člověkem. Lidé bez příznaků mohou karanténu ukončit po sedmi dnech, pokud předtím v posledních dvou dnech absolvují PCR test s negativním výsledkem. Bez testu karanténa skončí po čtrnácti dnech od rizikového kontaktu. Do izolace nastupují lidé s potvrzenou nákazou, aby se zabránilo dalšímu šíření. Aktuálně trvá čtrnáct dní od pozitivníh­o testu.

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) včera po jednání hejtmanů s vládou sdělil, že podle odhadů Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky by mohl počet potvrzenýc­h případů covidu koncem ledna kvůli omikronu dosáhnout až na 50 tisíc za den.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia