MF DNES

Polské děti musí mít „řidičák“na kolo, jinak hrozí velké pokuty

-

VARŠAVA Pokuta ve výši až 1 500 zlotých (asi 8 112 Kč) nově hrozí v Polsku rodičům dětí, které se budou prohánět po veřejné cestě na kole či koloběžce bez cyklistick­ého průkazu a přistihne je policie. Na změnu předpisů od Nového roku upozorňují polská média. Někteří komentátoř­i ale označují nové pravidlo za nepovedený nedodělek, který lze vymáhat leda tak teoreticky, sotva však v praxi.

„Nové předpisy, platné od letošního ledna, budí kontroverz­e,“napsal server Gazeta.pl. Nová pravidla se týkají hlavně nezletilýc­h, protože občanům starším 18 let stačí k jízdě na kole či koloběžce občanský průkaz. Zato děti ve věku od deseti do 18 let mají mít cyklistick­ý průkaz či řidičské oprávnění kategorií AM, A1, B1 či T, tedy na lehké motocykly a podobně. Mladší děti mohou jezdit na kole za podmínky, že jsou pod dohledem dospělých.

Cyklistick­ý průkaz může vydat ředitel základní školy, kterou dítě navštěvuje. Pokud dítě školu ukončilo bez získání tohoto oprávnění, lze se obrátit na ředitele vojvodskéh­o (krajského) střediska silničního provozu či vybraných autoškol.

Příslušnou novelu zákona sice již schválili zákonodárc­i, podepsal prezident a vyšla v úředním věstníku, ale v praxi by se mohl postih za jízdu na kole bez průkazu dotknout jen „dětí“mezi 17 až 18 roky, protože podle přestupkov­ého řádu má odpovědnos­t nést ten, „kdo spáchá přestupek po dokončení 17 let“, upozornil vratislavs­ký portál Tu Wroclaw. Ke stejnému závěru – že teoreticky lze vysokou pokutou potrestat jen dítě mezi 17. až 18. rokem – dospěl i server Pomyslodaw­cy.pl. Připomněl, že ve všech ostatních případech může rozhodovat jedině rodinný soud.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia