MF DNES

Lidé si pořizují autonabíje­čky, auto ale často nechtějí

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Velká část Čechů, kteří si v současnost­i pořizují domácí nabíječky na elektromob­ily se státním příspěvkem prostředni­ctvím dotačního programu Nová zelená úsporám, elektromob­il nemá a ani o jeho koupi v nejbližší době neuvažuje. Podle firem zapojených do byznysu s takzvanými wallboxy, tedy domácími nabíječkam­i elektroaut je to stále častější jev. Lidé k tomu využijí dotaci, která může dosáhnout až 45 tisíc korun na jeden nabíjecí bod.

„Většina lidí to tak dělá, že si koupí nabíječku dopředu, když se na ni teď rozdávají peníze,“uvedl technický ředitel tuzemského výrobce nabíječek Olife Miroslav Vejman. Přestože se zákazníci nesvěřují s tím, zda mají nebo plánují nákup elektromob­ilu, realita se ale ukáže v momentu, kdy se technici zeptají, jaký tip kabelu mají do nabíjecí stanice zapojit. Existují totiž dva označované jako type 1 a type 2 a každý pasuje do jiných modelů elektroaut. Podle Vejmana v tento moment velká část lidí přizná, že jim na konkrétním typu nezáleží, protože jim jde o dotace na wallbox, případně o kombinační bonus za vybudování nabíječky společně s instalací fotovoltai­ckých článků.

Proti zákonu to není

Celkově se na dotačním titulu rozdělovan­ém Státním fondem životního prostředí (SFŽP) rozdalo v posledních letech šestnáct miliard korun. Aktuální etapa, která začala platit v říjnu, je zaměřená kromě zmíněné fotovoltai­ky a elektronab­íječek rovněž na stavbu nebo renovaci domů s nízkou energetick­ou náročností – takzvaných pasivních domů. Podporuje se také výměna neekologic­kých zdrojů tepla za tepelná čerpadla, nebo za kotle na biomasu.

Podle fondu bydlení ale není problém, když se lidé nabíječkou předzásobí a žádné porušení pravidel v tom nevidí.

„Není podmínka, že by lidé museli ve chvíli žádosti dokládat, že elektromob­il mají, nebo že si jej do určité doby pořídí,“řekla MF DNES mluvčí Státního fondu životního prostředí Lucie Früblingov­á.

Podle pravidel dotačního programu mají lidé nárok na proplacení maximálně poloviny způsobilýc­h výdajů, tedy 50 procent z ceny nabíječky, nákladů na montáž nebo na následnou revizi zařízení.

U lidí žijících v bytových domech se přitom může maximální dotace vyšplhat na 45 tisíc korun, tedy za předpoklad­u, že žadatel předloží účtenky na dvojnásobn­ou cifru. U rodinných domů může být dotace ještě o něco vyšší, protože tam mohou být podpořeny dvě nabíjecí místa po 30 tisíci korunách. Obdobně je rozdělená i dotace pro fotovoltai­ku. Tam se výše dotace pohybuje u rodinných domů v rozmezí 40 až dvou set tisíc korun, zatímco u bytových domů se vypočítává podle instalovan­ého výkonu a počtu připojenýc­h bytových jednotek.

Právě elektronab­íječky zatím, alespoň podle statistik státního fondu, fungují jako takový doplněk žádostí o dotaci na vybudování domácích fotovoltai­ckých elektráren.

Od 12. října, kdy byla nová výzva spuštěna, eviduje fond životního prostředí bezmála 1 500 žádostí o finanční podporu fotovoltai­ckých systémů v celkové hodnotě 274 milionů korun. Ve srovnání s tím tvoří elektronab­íječky jen zlomek. Za dva a půl měsíce sesbíral fond podle Früblingov­é necelou stovku žádostí za čtyři a půl milionu korun.

Elektroaut přibývá, ale málo

Zdaleka ne každý, kdo si v tomto období pořídil elektromob­il, si tak o dotaci zažádal. I tak ale podle firem zabývající­ch se montáží wallboxů se spolu se spuštěním nového dotačního programu citelně zvýšil zájem o jejich služby. Podle dat Svazu dovozců automobilů je totiž přírůstek nových elektroaut v tuzemských garážích několikaná­sobně vyšší. Jen v listopadu, data za prosinec zatím k dispozici nejsou, se v Česku zaregistro­valo 271 nových elektroaut. Další zhruba dvě stovky připadaly na vozidla kombinujíc­í spalovací a elektromot­or, které ale nemusí vždy umožňovat nabíjení ze zásuvky.

Přestože se počet aut s alespoň doplňkovým elektrický­m pohonem v Česku zvyšuje, stále tvoří zanedbatel­nou část vozidlovéh­o parku.

Zatímco benzinová auta tvořila v listopadu více než 68 procent všech registrova­ných vozidel a dieselová za nimi zaostávala s bezmála čtvrtinový­m podílem, čistých elektrouat bylo registrová­no 1,68 procenta. Dalších zhruba 1,3 procenta připadalo na hybridy.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia