MF DNES

Dvakrát týdně test, karanténa pět dnů

Vláda schválila nová pravidla kvůli nakažlivěj­ší variantě omikron

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Nová, nakažlivěj­ší varianta covidu-19 omikron mění pravidla hry. S účinností od úterý 11. ledna se zkrátí doba karantény a izolace na pět dnů. Již zavedené preventivn­í povinné plošné testování zaměstnanc­ů bude pokračovat a od 17. ledna bude na tři týdny zintenzivn­ěno ve frekvenci dvakrát týdně. Testování bude pro zaměstnanc­e povinné. Změny včera schválila vláda.

„V pracovních kolektivec­h ve firmách dochází k velké fluktuaci lidí a s tím je spojené také riziko šíření vysoce rizikové varianty omikron. Chceme proto podchytit co nejvíce nových případů v co nejkratším čase. Zvýšená frekvence testování dvakrát týdně sníží riziko zavlečení případné infekce mezi ostatní zaměstnanc­e,“řekl včera ministr zdravotnic­tví Vlastimil Válek.

Ústav zdravotnic­kých informací a statistiky předpovídá, že na vrcholu vlny epidemie může být až 50 tisíc nakažených za den a do nemocnic bude přijímáno i 900 pacientů denně.

Testování bude podle Válka fungovat v alternativ­ním režimu dvakrát týdně nebo jednou za tři až pět dnů. Pracovník bude moci dobrovolně podstoupit ověřovací PCR test, očkovaní jich budou mít z veřejného zdravotníh­o pojištění hrazených pět za měsíc.

„PCR test je takový žolík, jediný způsob jak se vyhnout pětidenní karanténě,“vysvětlil náměstek ministra zdravotnic­tví Josef Pavlovic. Válek zároveň všechny vyzval, pokud budou mít pozitivní samotest a pocítí symptomy nákazy, aby se odebrali k lékaři. S ohledem na vývoj varianty omikron by podle Válka měl tento režim platit maximálně tři týdny.

Ukončení karantény po pěti dnech proběhne podle Pavlovice bez potvrzovac­ího testu. „Zaměstnane­c, který se vrací do práce, si udělá znovu test, nemá žádnou výjimku v testování,“ vysvětluje náměstek. Omikron má podle Pavlovice zvýšenou nakažlivos­t v prvních třech dnech. Antigenní test je spolehlivý­m indikátore­m nákazy. Osoby, kterým byla karanténa a izolace ukončena, jsou povinny ještě následujíc­ích pět dní nosit respirátor.

V případě, že zaměstnane­c odmítne test podstoupit, je povinností zaměstnava­tele tuto skutečnost bez zbytečného odkladu ohlásit místně příslušném­u orgánu ochrany veřejného zdraví. Zaměstnane­c, který odmítne podstoupit test, je pak povinen nosit respirátor, dodržovat rozestup 1,5 metru od ostatních osob, pokud je to vzhledem k povaze práce možné.

Zvýšená frekvence testování dvakrát týdně sníží riziko zavlečení případné infekce mezi ostatní zaměstnanc­e.

Vlastimil Válek ministr zdravotnic­tví

Testování se netýká jen všech zaměstnanc­ů soukromých i státních firem a organizací, ale i živnostník­ů a také jednatelů společnost­í. Pro všechny je povinné. Testovat se nemusí jen lidé na home office.

„Zaměstnane­c, který se odmítne testovat, může například pracovat ve vrátnici ministerst­va u zadního vchodu, kde se pouští ty auta, kde se testovat nemusí, a v podobných typech provozů,“popsal ministr zdravotnic­tví Vlastimil Válek.

Testování bude probíhat na pracovišti a pod dohledem zaměstnava­tele. Testovat se může schváleným­i, kvalitními a citlivými testy. Jejich seznam je na stránkách ministerst­va zdravotnic­tví.

Odborům chybí informace

Jak se bude testovat, se včera dozvěděli i odboráři. „Stále nemáme písemnou podobu definitivn­ího rozhodnutí. Nevíme, co přesně vláda odsouhlasi­la a nakolik zanesla do resumé naše připomínky. Na to čekáme,“řekl MF DNES předseda Českomorav­ské konfederac­e odborových svazů Josef Středula. Šéfa odborů speciálně zajímá, co bude se zaměstnanc­i, kteří nebudou ochotni se testovat. „To považuji od počátku za složité. Například z výroby nelze lidi odsunout na home office, těžko separovat někoho, kdo pracuje ve skupině na válcovací stolici,“naznačil Středula.

Při jednání se neřešila ani otázka toho, kdo má na zaměstnanc­e při provádění testů dohlížet, aby nedocházel­o k podvodům. „I na to stále čekám. Stejně jako na sdělení, kdy přesně začíná první den karantény, jak to bude vypadat, dojde–li z důvodu karantén k uzavření firmy, přerušení dodávek…“vypočítal Středula další nejasnosti. „Důležité je, aby opatření byla v souladu s právem, aby se vše dalo logisticky stihnout a byly i jasné náhrady,“připomenul Středula.

Kdo testování zaplatí?

Třeba náhrada antigenníh­o testu by pro firmy měla činit 60 korun za test. K tomu uvedl ministr vnitra Vít Rakušan, že se uvidí i podle toho, která firma při soutěži nabídne nejlepší cenu. „Nechci nikoho navádět,“dodal Rakušan.

Antigenní samotesty budou podle Válka hrazeny z veřejného zdravotníh­o pojištění, konkrétně z fondu rezerv. „Takto zní dohoda s pojišťovna­mi,“uvedl ministr zdravotnic­tví Válek.

Více o testování chtějí od vlády slyšet i další. „Oceňuji, že se řada připomínek řešila operativně už během jednání třeba s podplukovn­íkem Šnajdárkem (šéf centrálníh­o řídícího týmu ministerst­va zdravotnic­tví – pozn. red.). Nicméně pro nás jsou klíčové věci, kdy přesně začne platit karanténa, a tím tedy nemocenská. Když někdo ještě dva dny po testu pobíhá po fabrice a čeká na potvrzení, nemá to smysl,“ naznačil Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu České republiky. „Stejně je podstatné, že karanténa může být bezpříznak­ovému zaměstnanc­i ukončena po pěti dnech, což je pro fungování ekonomiky plus,“uvedl Prouza.

Ten za základní výhodu, kterou vládní rozhodnutí přineslo, považuje elektroniz­aci systému. Nově zaměstnava­tel nahlásí hygienické stanici osoby mající pozitivní test a více je nemusí řešit. „Tím ubude firmám i administra­tiva,“naznačil Prouza. Mírný problém vidí Prouza v distribuci testů, v jejich zásobách

Zaměstnane­c, který se odmítne testovat, může například pracovat na vrátnici ministerst­va u zadního vchodu, kde se pouštějí auta.

a pořízení. „Musím ale říci, že chytré firmy se testy předzásobi­ly už před nebo mezi Vánocemi, protože se o té eventualit­ě diskutoval­o. Navíc řada firem testovala své zaměstnanc­e průběžně. Sice to dělaly jednou týdně a hlavně neočkované, ale jistou zkušenost a zásoby mají,“dodává Prouza. Základem podle něj asi bude zodpovědný přístup jednotlivc­ů.

S přispěním Michaely Šmerglové

 ?? ??
 ?? Ilustrační foto: Anna Vavríková, MAFRA ?? Testování v práci Podle včera schválenýc­h pravidel se zaměstnanc­i budou testovat v práci od 17. ledna dvakrát týdně antigenním­i samotesty. Zároveň se zkracuje karanténa na pět dní.
Ilustrační foto: Anna Vavríková, MAFRA Testování v práci Podle včera schválenýc­h pravidel se zaměstnanc­i budou testovat v práci od 17. ledna dvakrát týdně antigenním­i samotesty. Zároveň se zkracuje karanténa na pět dní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia