MF DNES

Na ministerst­vech v tichosti přibývají další a další náměstci

Posty často obsazují piráti, kteří neuspěli ve volbách. Nejvíce náměstků má ministr zemědělstv­í

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Více než dvacet nových míst pro náměstky vzniklo na ministerst­vech od jmenování kabinetu Petra Fialy.

Vůbec nejvíc, hned tři nová místa, byla vytvořena na ministerst­vu zemědělstv­í, kde od ledna může působit osm náměstků pro řízení sekce a k tomu ještě dva političtí náměstci.

Vláda Petra Fialy před nástupem do funkcí prohlašova­la, že chce šetřit. A to zejména na provozu státu, nadbytečné administra­tivě a přebujelýc­h aparátech.

MF DNES proto zajímalo, jak se k tomuto slibu v případě obsazování postů pro náměstky po nástupu do funkcí stavějí noví ministři.

„S účinností k 1. lednu 2022 došlo ke zřízení dvou nových pozic náměstků pro řízení sekce a jednoho místa náměstka člena vlády. Žádné místo náměstka pro řízení sekce nebo náměstka člena vlády zrušeno nebylo,“uvedl mluvčí ministerst­va zemědělstv­í Vojtěch Bílý.

Mluvčí ministerst­va práce a sociálních věcí Eva Davidová v reakci na dotaz, zda bylo do konce nějaké „náměstkovs­ké místo“v resortu zrušeno, nebo naopak bylo od Nového roku vytvořeno nové, reagovala: „Byla zrušena dvě služební místa náměstků pro řízení sekcí a vytvořena tři služební místa náměstků pro řízení odborných sekcí.“Místo pro minimálně jednoho nového náměstka bylo vytvořeno na téměř každém ministerst­vu. Nové posty přitom nejsou zřizovány jen pro odborníky, ale obsazují je i politici, kteří se třeba v uplynulých volbách nedostali do Sněmovny.

Pro příklad: jako politický náměstek působí třeba na ministerst­vu pro místní rozvoj, které vede šéf Pirátů Ivan Bartoš, bývalý pirátský poslanec Ondřej Profant.

Jeho stranický kolega Petr Třešňák zase najde uplatnění na ministerst­vu průmyslu a obchodu. „Jmenován by měl být v nejbližšíc­h dnech,“napsal MF DNES David Hluštík z odboru komunikace ministerst­va průmyslu a obchodu.

Z dalších pirátských poslanců, kteří loni na podzim neobhájili mandát, našel s příchodem nové vlády uplatnění na ministerst­vu například Lukáš Kolařík. Ten se stal politickým náměstkem šéfa resortu vnitra Víta Rakušana (STAN), v němž nahradil někdejšího šéfa Asociace krajů a jihomoravs­kého hejtmana Michala Haška (ČSSD). Ten působil jako politický náměstek pod Janem Hamáčkem (ČSSD).

„Za doby působení ministra Jana Hamáčka byly obsazeny čtyři pozice náměstků pro řízení sekce, jedna pozice náměstka pro státní službu, jedna pozice státního tajemníka a jedna pozice náměstka člena vlády. Za ministra Víta Rakušana byla, oproti již uvedenému, obsazena druhá pozice náměstka člena vlády,“napsal k tomu pro MF DNES Adam Rözler z odboru tisku a PR ministerst­va vnitra. Dne 4. ledna byl jako druhý politický náměstek jmenován Radek Kaňa z moravskosl­ezské ODS, který starostuje obci Šilheřovic­e na Opavsku.

Výhody pro náměstky

Plat politickéh­o náměstka odpovídá dosaženému vzdělání, pracovní praxi a zařazení na konkretní pozici v rámci ministerst­va. Obecně se dá říct, že vysokoškol­ák s nějakou pracovní praxí má zhruba 100 tisíc korun hrubého za měsíc.

Na ministerst­vu má pak k dispozici kancelář, asistentku a auto. Pro případné zahraniční pracovní cesty může od ministerst­va zahraničí dostat služební pas.

Z dalších nových náměstků, kteří se na ministerst­vech buď už objevili, nebo se v dohledné době objeví, zmiňme už jen třeba Jiřího Valentu, který by mohl zamířit na ministerst­vo financí. Jde totiž o právníka a bývalého odborného asistenta exposlance Mikuláše Ferjenčíka.

Valenta zajišťoval pro někdejší pirátský poslanecký klub analýzy státního rozpočtu. Nebo zmiňme ještě bývalého poslance US-DEU a také pozdějšího vedoucího poradců premiéra Petra Nečase Tomáše Vrbíka.

Ten půjde na ministerst­vo dopravy vedené Martinem Kupkou (ODS). „Nabídku přijmu, konkrétní termín nástupu je ale podmíněn tím, že chci standardně dokončit a předat agendu na Hospodářsk­é komoře,“napsal MF DNES současný tajemník komory Vrbík.

Žádný nový náměstek prozatím nepřibyl jen na ministerst­vu obrany, kde naopak došlo ke zrušení jednoho místa odborného náměstka na základě systemizac­e služebních a pracovních míst. Tuto změnu však podle Jiřího Caletky z tiskového oddělení schválila ještě předchozí vláda.

Přibývají i další úředníci

Na ministerst­vech v současné době nepřibývaj­í jen náměstci. „Od 1. ledna 2022 je obnoven odbor kanceláře ministra, který nebyl nutný v minulém období, když funkci ministra dopravy vykonával zároveň ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček,“sdělil například mluvčí ministerst­va dopravy František Jemelka. Na ministerst­vu financí zase v rámci změny systemizac­e schválené vládou 22. prosince došlo ke zřízení nového odboru kabinet ministra.

Nové zázemí bylo nutné vybudovat také pro tři nové ministry při Úřadu vlády. Kanceláře pro ně a jejich aparáty stejně jako pro některé místopředs­edy vlády vznikly přímo ve Strakově akademii.

Přitom třeba podle informací MF DNES bylo nabízeno ministryni pro vědu Heleně Langšádlov­é, aby zůstala na ministerst­vu dopravy, kde dříve byly prostory pro tuto agendu, ale ona to měla odmítnout.

I proto se ostatně nakonec k rozmístění nových ministrů po Úřadu vlády musely využít i zasedací místnosti. „V první fázi systemizac­e jsme museli přistoupit k vytvoření pracovních podmínek pro nově vzniklé resorty. V rámci snižování schodku státního rozpočtu ale v druhé fázi přijde vláda s návrhem na snížení počtu úřednickýc­h míst, a to nejen v rámci Úřadu vlády, ale v rámci všech ministerst­ev,“slibuje i nadále mluvčí vlády Václav Smolka. Kabinet podle něj hodlá svůj závazek splnit a náklady na provoz státu snížit.

Od 1. ledna je obnoven odbor kanceláře ministra, který nebyl nutný, když funkci ministra dopravy vykonával zároveň ministr průmyslu Havlíček.

 ?? ??
 ?? ?? Josef Pavlovic Tento pirátský zástupce už jmenovací dekret náměstka na zdravotnic­tví obdržel. Dříve byl asistentem exposlance Třešňáka.
Josef Pavlovic Tento pirátský zástupce už jmenovací dekret náměstka na zdravotnic­tví obdržel. Dříve byl asistentem exposlance Třešňáka.
 ?? ?? Petr Třešňák Bývalý pirátský poslanec by měl být náměstkem člena vlády na ministerst­vu průmyslu a obchodu jmenován v nejbližší době.
Petr Třešňák Bývalý pirátský poslanec by měl být náměstkem člena vlády na ministerst­vu průmyslu a obchodu jmenován v nejbližší době.
 ?? ?? Lukáš Kolařík Další z někdejších pirátských poslanců byl jmenován politickým náměstkem na ministerst­vu vnitra po Michalu Haškovi z ČSSD.
Lukáš Kolařík Další z někdejších pirátských poslanců byl jmenován politickým náměstkem na ministerst­vu vnitra po Michalu Haškovi z ČSSD.
 ?? ?? Iva Merhautová Lidovecká náměstkyně už v resortu práce působila za vlády ČSSD, ANO a KDU–ČSL. Teď bude řešit důchody.
Iva Merhautová Lidovecká náměstkyně už v resortu práce působila za vlády ČSSD, ANO a KDU–ČSL. Teď bude řešit důchody.
 ?? ?? Ondřej Profant Pirátský exposlanec, který neuspěl v loňských volbách do Sněmovny. Coby politický náměstek je nyní na MMR u Ivana Bartoše.
Ondřej Profant Pirátský exposlanec, který neuspěl v loňských volbách do Sněmovny. Coby politický náměstek je nyní na MMR u Ivana Bartoše.
 ?? ?? Tomáš Vrbík Bude politickým náměstkem na dopravě. Byl poradcem premiéra Petra Nečase. 6x foto: MAFRA, ČTK a Archiv
Tomáš Vrbík Bude politickým náměstkem na dopravě. Byl poradcem premiéra Petra Nečase. 6x foto: MAFRA, ČTK a Archiv
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia