MF DNES

Poslanci se mimořádně sejdou kvůli kauze sponzorů STAN

-

PRAHA Poslanci se příští týden mimořádně sejdou kvůli peněžitým darům, které obdrželo vládní hnutí STAN.

Schůzi včera svolala na čtvrtek 13. ledna předsedkyn­ě Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) z podnětu 64 poslanců opozičních hnutí SPD a ANO.

Opoziční poslanci chtějí vysvětlit původ peněz pro hnutí STAN ze zahraničí. Hnutí už dříve uvedlo, že dary, které dostalo, pocházejí výhradně od firem se sídlem v Česku a s dohledatel­nou vlastnicko­u strukturou. Ohradilo se vůči spekulacím o darech i o tom, že by se někdo mohl jejich prostředni­ctvím snažit o ovlivňován­í politickéh­o rozhodován­í.

Na sponzorské dary přicházejí­cí v posledních dvou měsících na transparen­tní účet STAN upozornila před časem MF DNES. Podle listu šlo o částky 100 tisíc až 200 tisíc korun. Posílaly je podle deníku firmy, které ovládají stejní lidé, respektive společnost­i, které ovládají firmy z

Kypru nebo v minulosti kyperské firmy založily. Na dary se přišlo, když MF DNES rozkrývala podnikání kandidáta na ministra průmyslu Věslava Michalika. Ukázalo se také, že mnoho dárců mělo v minulosti na Michalika vazby. Hnutí STAN tvrdí, že všechny finanční dary jsou legální peníze přijaté na transparen­tní účet. Hnutí se „důrazně ohradilo“proti informacím, že peníze pocházejí od kyperských firem.

Jde podle STAN o společnost­i, které mají české identifika­ční číslo, sídlo v Česku, kde také odvádějí daně a zaměstnáva­jí pracovníky.

Hnutí uvedlo, že zaznamenal­o tři dary od firem, které mají spoluvlast­níky s kyperskými pasy, což z nich ale nedělá kyperské společnost­i.

Druhá mimořádná schůze

Mimořádná schůze se nakonec nemusí vůbec uskutečnit, když Sněmovna neschválí návrh jejího programu.

Navzdory tomu se ale otevře prostor pro diskusi, byť omezenou. V nynějším volebním období jde o druhou mimořádnou schůzi svolanou z podnětu opozice. V polovině prosince se poslanci sešli na žádost ANO k předlohám, kterými chtěl někdejší kabinet Andreje Babiše řešit růst cen energií.

 ?? Foto: MAFRA ?? Klíč k darům Na dárce má vazby Věslav Michalik.
Foto: MAFRA Klíč k darům Na dárce má vazby Věslav Michalik.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia