MF DNES

Nekrmila dítě, teď je u soudu

- — Petr Ježek

PLZEŇ Když přinesla matka čtrnáctimě­síčního chlapce k lékařce na kontrolu, ta se zděsila.

„Dítě sedělo ohnuté do klubíčka, nekomuniko­valo, nehýbalo se. Bylo apatické. Ani jsem nezkoušela, co umí. Okamžitě jsem ho odeslala do nemocnice,“popsala včera u soudu lékařka případ z března 2020, který se dostal až k Okresnímu soudu Plzeň–město.

Státní zástupce viní šestadvace­tiletou ženu z Plzně, že chlapečkov­i, narozenému v roce 2019, nedávala dostatek jídla a pití. Za týrání dítěte jí hrozí až osmiletý trest. Souzená žena nemá ve své péči ani jedno ze svých šesti dětí. Byly buď odebrané, nebo si je vzali příbuzní. Přesto žena obvinění popírá.

Matka souzené včera při výslechu tvrdila, že chlapeček dostával jíst pětkrát denně stejně jako jeho starší sourozenci, kteří tenkrát žili s matkou.

„Malý snědl třeba plný talíř a za půl hodiny brečel, že má hlad. Dělal: Ham! Ham! Dostal třeba jogurt. Pak ale asi tři čtyři dny nechtěl vůbec jíst. Asi mu rostly stoličky. Vzali jsme ho k doktorce. Právě v té době zhubnul, bylo to na něm vidět,“uvedla babička. Jenže podle dětské lékařky, která už je v důchodu, to takhle nemohlo být. „Když byli na preventivn­í prohlídce v deseti měsících, dítě mělo devět kilo. Když přišli ve 14 měsících, mělo o dvě kila méně. Upřímně řečeno, kdyby dostávalo aspoň třikrát denně jídlo, nemohlo být v takovém stavu,“uvedla bývalá lékařka.

Dodala, že jí babička s matkou tvrdily, že dítě najíst dostává. Když jí soudkyně ukázala fotografie chlapečka ze spisu, zda tak skutečně vypadal předloni v březnu, lékařka se omlouvala za slzy, které jí po spatření obrázků vyhrkly do očí. Soud bude pokračovat výslechy znalců.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia