MF DNES

Dávky na bydlení se kvůli ceně energií zvýší o tisíce

-

PRAHA Vláda schválila zvýšení dávek na bydlení kvůli rostoucím cenám energií. Zvednout se mají normativy, podle nichž se příspěvek na bydlení počítá, a to o 1 100 až 2 100 korun. Záleží na typu bydlení a počtu osob v domácnosti. Nárok na dávku by měli nově i podnájemní­ci.

Příspěvek jako vlastníci by tímto způsobem mohli získat třeba senioři, kteří převedli byt na své potomky, ale dál v něm žijí. Změna má pomoci hlavně těm, kteří žijí sami v energetick­y náročném bydlení.

Příspěvek na bydlení je dávka pro vlastníky bytů nebo trvale hlášené nájemníky, kterým zaplacení bydlení ukrojí v Praze 35 a více procent z příjmu, jinde 30 procent.

Výpočet nákladů na bydlení je zastropová­n normativy. Normativ se pohybuje v družstevní­ch a vlastních bytech podle počtu členů domácnosti od zhruba pěti tisíc do 12 200 korun. V nájmu je to pak asi od 5 600 korun do 20 500 korun, záleží na velikosti města.

Současná novela částky kvůli rostoucím cenám energií navyšuje. Lidem, kteří žijí sami v nájmu či podnájmu, by se měl normativ zvednout o 1 120 korun. Ve vlastním či družstevní­m bytě má stoupnout o 1 180 korun.

Pro dvojici by se normativ měl v nájmu upravit o 1 130 korun, ve vlastním a družstevní­m bytě o 1 219 korun. Třem lidem by částky pro výpočet dávek vzrostly o 1 607 a 1 733 korun, čtyřem a více osobám pak o 1 974 a 2 147 korun.

Na základě novely, kterou ještě musí schválit Poslanecká sněmovna, může vláda v průběhu roku normativy změnit, pokud by se ceny energií významně změnily. Nebude už k tomu ale potřebovat předkládat nový zákon. Novela má rozpočet vyjít na 2,6 až tři miliardy korun.

Výdaje na příspěvky na bydlení za loňský rok činily za 11 měsíců šest miliard. Odhaduje se ale, že velká část lidí o dávku nežádá, přestože by měli nárok. Žádosti vyřizují úřady práce.

Minulá vláda chtěla situaci ohledně zvyšování cen energií řešit zrušením DPH na energie, které standardně podléhají sazbě 21 procent. Nově zvolení poslanci návrh odmítli projednat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia