MF DNES

„Cestovek“je méně než loni. Nemají na pojištění

Nabídka cestovních kanceláří na trhu prořídla. Zbylé vsázejí na oživení turistiky.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Další stovka cestovních kanceláří nepřežila loňský rok. Neprodlouž­ily povinné pojištění proti úpadku a zmizely z trhu. Ministerst­vo pro místní rozvoj tak na začátku třetího covidového roku eviduje 605 kanceláří, které mohou klientům nabízet zájezdy.

Třebaže pandemie zásadním způsobem ztížila zahraniční turistiku a obor cestovního ruchu se například pro banky stal extrémně rizikovým, části cestovních kanceláří se i v této situaci daří a na tuzemském trhu dokážou růst. Jejich řady ale řídnou.

„Přibližně pětině u nás pojištěnýc­h cestovních kanceláří jsme bohužel nemohli nabídnout pojištění na tento rok. V absolutním čísle jde o cca 20 cestovních kanceláří,“uvedl manažer marketingu ERV Evropské pojišťovny Vlastimil Divoký.

Riziko podnikání v cestovním ruchu během covidového období se totiž odráží jak zvyšováním ceny povinného pojištění, tak v požadavcíc­h na spoluúčast. Podle ERV se ve srovnání s předkrizov­ým obdobím cena pojištění zvedla o pětinu, výrazněji ale vzrostla částka, kterou musí cestovní kancelář odevzdat jako jistinu. Zatímco v minulosti postačila dvě procenta pojistné částky, v letošním roce může jít až o čtvrtinu.

I v tomto prostředí se ale našly cestovní kanceláře, které předpoklád­ají, že budou mít v letošním roce citelně vyšší počet klientů než v právě skončené sezoně. „Některé cestovní kanceláře zvedly limity pojištění, protože se jim i v covidovém roce dařilo. Profitoval­y na tom, že organizova­ly zájezdy do zemí, kam by s nimi za normálních okolností tolik turistů nejezdilo. Jenže kvůli tomu, že okolní země byly zrovna zavřené, tak se jim počty zájemců do jejich destinací mnohonásob­ně zvýšily,“uvedl zástupce konkurenčn­í Slavia Pojišťovny Václav Bálek.

Všichni znovu na startu

„Trh se znovu porcuje. Je tu tedy příležitos­t i pro malé cestovní kanceláře, pokud se dokážou specializo­vat a nabízet jiné služby než konkurence,“předpoklád­á expert cestovního ruchu Stanislav Zíma. V každém případě ale platí, že se trh se zájezdy razantně proměnil, což vůbec nemusí být ke škodě klientů cestovních kanceláří.

Názornou ukázkou, jak covid zatočil se zaběhlou praxí prodejů zájezdů v Česku, jsou katalogy tištěné na křídovém papíru. Překvapila hlavně rychlost, s níž tyto prospekty sloužící k lákání klientů na nákup zájezdů mnoho měsíců dopředu z „cestovek“zmizely.

Podle Zímy je období silných first moment prodejů za námi. Nyní mají výhodu ty kanceláře, které fungují flexibilně.

Řadu velkých cestovních kanceláří zachránil velký zahraniční kapitál. To se týká především Čedoku a jeho polské matky Itaky, které během covidového období na tuzemský trh vrátily možnost cestovat do exotických destinací dálkovým letadlem bez mezipřistá­ní, a tím mohovitějš­ím českým klientům zkrátily zimní cestování za sluncem.

Obvyklým argumentem, proč cestovní kanceláře klienty posílaly do exotických destinací menšími letadly s mezipřistá­ním na dotankován­í, bylo to, že desetimili­onový trh širokotrup­é letadlo pro charterovo­u dopravu neuživí. Propojení českého a polského trhu se ale nakonec zřejmě vyplatilo, takže od léta Čedok nabízel lety na Madagaskar, Kubu, Zanzibar, do Dominikáns­ké republiky nebo na Maledivy.

Poslední jmenované ostrovy nicméně z nabídky nedávno vypadly. „Měli jsme je v nabídce do začátku prosince. Zájem o ně byl, ale šlo o kontrakty s hotely, s ubytovací kapacitou na místě,“uvedla mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková.

Dalším příkladem zahraniční pomoci je situace Exim Tours a Fischeru. Ty jako součást gigantu Rewe dosáhly zajištění proti úpadku formou bankovní záruky místo mnohem klasičtějš­ího a dražšího pojištění.

„Z hlediska ceny jsme se dostali na stejnou úroveň jako v roce 2019, tedy ještě před koronavire­m a pádem cestovní kanceláře Thomas Cook, což jsou dvě události, které cenu pojištění cestovních kanceláří zásadním způsobem zvýšily,“uvedl mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

Navzdory pandemii některé cestovní kanceláře očekávají, že budou mít letos citelně vyšší počet klientů než loni.

 ?? Foto: Shuttersto­Ck ?? PrAmen: ministerst­vo pro místní rozvoj
Foto: Shuttersto­Ck PrAmen: ministerst­vo pro místní rozvoj
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia