MF DNES

Litva sporu s Čínou lituje, ale neustoupí

Roztržka kvůli Tchaj-wanu nebere konce. Peking vydírá Vilnius i evropské podniky.

- Jelizaveta Sůvová redaktorka MF DNES

Roztržka, která propukla nedávno mezi Vilniusem a Pekingem po otevření de facto tchajwansk­é ambasády v Litvě, nebere konce. Ba naopak. Diplomatic­ké, a především pak ekonomické vztahy mezi oběma zeměmi jsou prakticky v troskách. Na mezinárodn­í aréně se na stranu pobaltské země postavily Spojené státy, Evropská unie kolem problému opatrně našlapuje, zatímco na vnitropoli­tické scéně nyní krok rozvířil spory.

Podle litevského prezidenta Gitanase Nausédy bylo chybou dovolit Tchaj-wanu otevřít v Litvě zastupitel­ský úřad pod vlastním názvem. Tchaj-wan v jiných zemích běžně používá pro označení jméno metropole Tchaj-pej, čímž se snaží vyhnout sporu s Čínou, která ostrov stále považuje za svou provincii a snaží se ho mezinárodn­ě izolovat.

„Nemyslím si, že otevření tchajwansk­ého úřadu bylo chyba, přešlapem byl jeho název, který se mnou nikdo nekonzulto­val... Myslím si, že právě to byla jiskra a my se teď musíme vyrovnávat s důsledky,“řekl v úterním rozhovoru s rádiem Žiniu Nauséda, který v zemi dohlíží na směr zahraniční politiky.

Ačkoliv jsou jeho slova pro vládní kabinet premiérky Ingridy Šimonytéov­é, s níž je zatím spíše v křehkém spojenectv­í, nepříjemný­m popíchnutí­m, Nauséda zároveň kritizuje čínské kroky. Považuje je prý prakticky za nevyhlášen­é ekonomické

VILNIUS, PEKING

sankce a útok na jednoho ze členů EU.

Střet mezi oběma zeměmi sice není první, je ale zatím nejzávažně­jší – Litva se proti čínským investicím vymezovala ještě letech 2012–2013, naopak se dlouhodobě přimlouvá za Tchaj-wan. V roce 2019 Vilnius tlačil na Světovou zdravotnic­kou organizaci, aby zapojila Taj-pej do své práce, v parlamentn­ích volbách o rok později pak nynější koaliční Strana svobody rovnou deklaroval­a uznání nezávislos­ti ostrova jako součást svého programu. Po volbách začala země velmi úzce spolupraco­vat s Tchaj-wanem, zatímco čínské firmy postupně vyřazovala z tendrů na strategick­é projekty. Loni na jaře pak Litva opustila formát 17+1, platformu pro spolupráci mezi Čínou, střední a východní Evropou a nevraživos­t v létě eskalovala otevřením tchajwansk­ého zastupitel­ského úřadu.

Blecha versus slon?

Z čínské reakce je přitom patrné, že se Peking rozhodl udělat z Litvy výstražný případ a v podstatě zmrazil vzájemný obchod mezi oběma státy. Ačkoliv čínští představit­elé popírají, že by o nějakých problémech v zahraniční­ch dodávkách věděli, tlaku ze strany úřadů nyní čelí nejen litevské firmy se zájmy v Číně, ale i další evropské podniky včetně německých či francouzsk­ých automobile­k, které využívají jen součástky vyrobené v Litvě. Čínská státní média mezitím popisují pobaltskou zemi s „populací menší než jedna z pekingskýc­h čtvrtí“jakožto myš či „blechu pod nohama bojovných slonů“.

V porovnání s některými ostatními evropskými státy však podle některých

Ne přátelé

expertů pro Litvu faktické embargo na vývoz do Číny není až takový problém – loni tvořil litevský export do Číny kolem pouhého jednoho procenta z celkového objemu, zatímco objem dovezeného čínského zboží byl sice o něco větší, ale i tak by jeho výpadek neměl způsobit výrazné potíže.

Tato nepříjemná situace nicméně staví Evropskou unii do nelehké pozice, v níž by měla bránit zájmy svého člena, na což však nemá žádnou potřebnou páku. Běžné evropské regulace se na tuto situaci použít nedají a chybí i bilateráln­í dohody, které by čínský nátlak mohly trestat. Zatím se tedy Brusel spokojil se stížností u Světové obchodní organizace – ovšem s tím, že celkový proces šetření může zabrat celé roky.

 ?? ?? Litevský prezident Gitanas Nauseda a čínský prezident Si Ťin-pching. Evropská unie je ze sporu Litvy a Číny rozpačitá.
Litevský prezident Gitanas Nauseda a čínský prezident Si Ťin-pching. Evropská unie je ze sporu Litvy a Číny rozpačitá.
 ?? Foto: Profimedia ??
Foto: Profimedia
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia